K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Julia: Mina bästa tips för att hitta rätt golv!

I vårt hus har vi flera olika slags golv. I badrummen finns natursten i form av marmor. Övervåningens golv är träplank i original från när huset uppfördes och de är idag målade i ljusgrått.

Nedervåningens golv var alldeles förruttnade och byttes därför ut till plankgolv i trä som sedan målades råvita. Hallen och farstun har ett parkettgolv i ek som är vitvaxade.

DSC 2161 1500

En blandad kompott helt enkelt men vi önskar oss en mer enhetlig känsla på undervåningen och har beslutat oss för att slipa de vitmålade golven och göra en liknande behandling som i hall och farstu.

När vi besökte projektplaneraren Johan för att planera bygget av punschverandan stod vi inför valet av golv. Vi berättade att punschverandans golv kommer att möta det idag vitmålade plankgolvet i köket och hur våra framtidsplaner för golvet ser ut. Tillsammans kom vi fram till att det absolut klokaste valet är att välja ett obehandlat plankgolv i samma bredd som köksgolvet. För att på sikt sedan behandla samtidigt som köksgolvet. Vi känner oss riktigt nöja med beslutet.

LÄS MER OM JULIAS RENOVERINGSÄVENTYR HÄR: Julias lantliga drömhem

DSC 0211 1500

Det här är mina allra bästa tips för er som ska välja ett golv!

Val av golv - Lyssna och se till huset och era behov. Det finns verklige en uppsjö av olika slags golv. Vinyl, tarkett, klinker, parkett och plankgolv. Alla med olika egenskaper och utseende.

Vi bor i ett hus från förra sekelskiftet ute på landet och plankgolv faller sig som ett naturligt val och vi kommer på så sätt så nära ursprunget som möjligt. För mig är det viktigt med ett golv som går att slipa.

Behandling - Det finns olika slags behandling på golv. Man kan måla, olja, lacka, såpa eller vaxa. Här väljer jag att gå på den praktiska linjen då det inte finns tid för gammeldags ytbehandling i form av såpskurning som skulle passa vårt hus optimalt. Vi får helt enkelt välja en mer modern behandling som passar vårt liv idag. Lättstädat och hållbart. Ett matt vax uppfyller våra önskemål.

Mitt råd är att utgå från hur man lever. Finns tid för att ta hand om golvet lite extra så är olja eller såpa underbart vackert. Är man i behov av ett snabbstädat och tåligt golv kan färg, lack eller vax vara en av de bästa alternativen.

DSC 2477 1500

Storlek - Välj rätt bredd på golvet för att skapa en härlig rymd i rummet. Vår kunniga projektplanerare berättade för oss om hur känslan av rymd i ett rum påverkas av golvet. Vår veranda kommer att bli ett relativt litet rum och då passar smala plankor bättre. Medan breda plankor gör sig bättre i ett stort rum. Den generella regeln är alltså att breda plank och 1 till 2- stavigt golv passar till stora ytor och smala plank och 3-stavigt passar bättre till små rum.

DSC 1146 1500

Jag älskar golv och tycker verkligen att det är bland det viktigaste i ett rum. Känslan av att tassa runt på ett skönt och vackert golv är oslagbart. Golvet är bokstavligt talat grunden och sätter stämningen och känslan. Välj noga och kompromissa inte. Ett golv ska man leva med länge, länge!

Mer av vårt stora golvutbud

header 876 laminat

Laminatgolv

Med ett laminatgolv får du ett slitstarkt golv som står emot repor och skador. Ofta lätt att lägga med clickfunktion.

Se vårt utbud
Snickarskolan Hero 876x640

Lär dig hantverket

Behöver du mer tips och inspiration? Här har vi samlat det du behöver veta när det är dags att välja, lägga eller underhålla golv.

Golvguider och tips
parkett

Parkettgolv

Ett golv med träyta som ger en lätt fjädrande känsla. En klassiker är fiskbensparketten. Många parkettgolv är möjliga att slipa två till fyra gånger.

Hitta din parkett

Är du också mitt i en renovering? Eller vill du ha hjälp att komma igång med dina projekt? Boka ett möte med en Projektplanerare och få kostnadsfri hjälp hela vägen. Läs mer här!