K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Laminatgolv kombinerar design och hållbarhet

Laminatgolv kombinerar design och hållbarhet. Golvet är lätt att lägga själv, finns i många olika hållbarhetsklasser och lätt att hålla rent.

Laminatgolv kombinerar design och hållbarhet. Golvet är enkelt att lägga, finns i många olika hållbarhetsklasser och det är lätt att hålla rent.

Vanligtvis består ett laminatgolv av ett bottenskikt, en kärna av trä eller sammanpressade träfibrer och en yta av laminat. De har oftast samma slags mekaniska fogar som parkettgolv, vilket gör dem enkla att lägga. Laminatgolvets ytskikt finns i alla möjliga utföranden, allt från träimitation till sten och andra mönster.

Ett laminatgolv är mycket slittåligt, men används det tex i en hall där man ofta går med blöta skor måste det skyddas från att fukt tränger ner i skarvarna, då bården under laminatskiktet annars kommer att svälla.

Ett laminatgolv går inte att slipa.

Läs mer om hur du lägger laminatgolv själv här. Men kom ihåg att när du lägger golvet är det alltid viktigt att du följer tillverkarens skötsel och läggningsanvisning.

Mer av vårt stora golvutbud

header 876 laminat

Laminatgolv

Med ett laminatgolv får du ett slitstarkt golv som står emot repor och skador. Ofta lätt att lägga med clickfunktion.

Se vårt utbud
Snickarskolan Hero 876x640

Lär dig hantverket

Behöver du mer tips och inspiration? Här har vi samlat det du behöver veta när det är dags att välja, lägga eller underhålla golv.

Golvguider och tips
parkett

Parkettgolv

Ett golv med träyta som ger en lätt fjädrande känsla. En klassiker är fiskbensparketten. Många parkettgolv är möjliga att slipa två till fyra gånger.

Hitta din parkett

Vilken slitageklass ska jag välja?

Laminatgolv klassificeras så att första siffran anger vilken klass golvet har och den andra siffran anger vilken slitstyrka det har. Tex är klass 23 för privat bruk och hårt slitage. Klass 32 är lämpligt för tex kök och hall, där det krävs hög tålighet mot både fukt och slitage.

Klass 21: Mycket lätt gångtrafik. Passar för sovrum.

Klass 22: Måttligt trafikerade rum med lågt slitage som till exempel matrum.

Klass 23/31: Måttligt trafikerade rum som vardagsrum, uterum och hall. Högre slitage.

Klass 32: Måttligt trafikerade utrymmen med normalt slitage i både hem och allmänna kommersiella miljöer. Till exempel kontor, kaféer, salonger, butiker och bostäder.

Klass 33: Måttligt till hårt trafikerade utrymmen, till exempel butiker, utställningslokaler, restauranger och skolor.

Klass 34: Intensivt trafikerade allmänna utrymmen som varuhus, flygplatsterminaler och myndighetsbyggnader.

Rengöring

Stoppa smutsen redan vid entrén. Ha alltid en ordentlig avtorkningsmatta innanför ytterdörren och om möjligt även utanför. Sandkorn och liknande repar och skadar golvet.

Var försiktig när du flyttar tunga möbler, spisar, kylskåp, diskmaskiner och liknande. Sätt möbeltassar på alla dina möbler så undviker du friktionsmärken, missfärgning och andra skador.

Använd i första hand torra rengöringsmetoder. Dammsug med fast borstmunstycke så får du bort de flesta torra partiklar från golvet. Torrmoppa eller torka med en lätt fuktig trasa.

Tänk på att endast använda den typen av rengöringsmedel som rekommenderas till just ditt golv. Har du golvvärme är det viktigt att se till att golvets yttemperatur inte får vara varmare än 27 grader.