K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Grilla rätt: Här är de vanligaste fallgroparna

Det finns ett par fallgropar du bör undvika om du vill att det du grillar ska smaka gott - och det vill du förstås. Dessutom finns det ett par saker du kan addera för att ge maten det där lilla extra. Här listar vi tipsen på hur du grillar på bästa vis.

Genom att förbereda dina råvaror och verktyg/hjälpmedel på rätt sätt ser du till att maten blir så god som den bara kan bli. Laga gärna även det mesta från grunden, då har du full kontroll över smakerna. Våga exempelvis göra din egen marinad. Längre ner i artikeln hittar du recept på hur du förbereder en grundmarinad, men även på hur du kan göra en så kallad torrmarinad. Men vi börjar med de vanligaste fallgroparna som du bör undvika när du ska grilla.

Grilla rätt 1500x800 Grönsaker

Vanliga fallgropar

  • Smutsig grill: Smaken tar skada och maten fastnar lätt på underlaget.
  • För het eller för kall grill: Se till att du har rätt värme på grillen innan du börjar grilla.
  • Felaktig kylkedja: Köttet ska förvaras i +2-6 grader. Den avsvalnade grillmaten måste snabbt in i kylen. Se till att kylkedjan håller även på vägen hem från butiken.
  • __Blanda inte: __Kom ihåg att ha separata kärl och bestick för rått och färdigt kött, kyckling och grönsaker. Håller du det rent håller du även bakterierna borta.
  • Marinad: Torka bort överloppsmarinad innan du grillar och pensla köttet under grillningen så att det inte blir torrt. Se till att marinaden inte bränns vid på köttytan.

Bäst smak med marinad

Den perfekta grundmarinaden får du genom att blanda 2 delar olja och 1 del surt (till exempel vinäger, vin, cider eller yoghurt) med lite salt eller smaksatt sås (till exempel soja) samt peppar.

Grundmarinaden fungerar sedan som bas, du kan lägga till vilka kryddor du vill. Utgå från det du tänkt marinera och fundera på vilka kryddor som går väl ihop med den slutliga maträtten.

Testa gärna även torrmarinad med trendig och robust rub. Rub är en torr kryddblandning som passar väldigt bra till just grillat. Mortla örter och kryddor till ruben och massera in blandningen i köttet, fisken, kycklingen eller grönsakerna som ska grillas.

Grilla rätt 1500x800 grillad fisk

Variera med fisk och skaldjur

Många tänker direkt på kött när det är dags att grilla. Men det finns en lång rad andra råvaror som passar bra att grilla. Feta fiskar som lax, siklöja och sik är exempelvis jättegoda grillade, antingen hela eller som bitar på grillspett.

Ska du grilla mindre feta fiskar eller skaldjur får du bäst resultat om du först lägger dem i ett paket smörpapper med folie runt.

Grillar du hel fisk anses den vara medium när innertemperaturen når 40-50 grader, samt helt klar när innertemperaturen når 55-65 grader.

Checklista

  • Se till att råvarorna inte tar smak av varandra, eller utsätts för bakterier, genom att hålla grillen ren, och separera råvarorna från varandra i olika kärl. Förvara exempelvis aldrig rå kyckling tillsammans med andra råvaror.
  • Ha alltid en korrekt kylkedja, och börja inte grilla förrän grillen är tillräckligt varm.
  • Våga göra din egen marinad - det blir både roligare och godare.
  • Tänk inte bara kött när det är dags att grilla. Även fisk, skaldjur och grönsaker gör sig bra på grillen.

Hoppas att tipsen kan hjälpa dig på vägen! Men kom ihåg att grillning inte alltid är riskfritt. I artikeln Grilla säkert: Så undviker du olyckor.

Kol, gasol eller el? Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt grill!