K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Indirekt eller direkt grillning? Lär dig olika grillmetoder

Testa gärna olika maträtter och utnyttja grillens egenskaper genom att lära dig grilla indirekt och direkt. Det väsentliga är att välja grillmetoden och värmen efter ingredienserna.

Välj grillmetod efter ingredienserna

Att grilla har traditionellt handlat om att tillaga mat över en glödande kolbädd. När du tillagar mat direkt över glödande kol eller gasolgrillens brännare får maten en krispig brynt yta. Den aromrika ytan ger den typiska smaken, men maten måste förstås även tillagas ordentligt

Förhållandet mellan brynt yttre och lagom tillagat inre är det mest väsentliga. Slutresultatet påverkas av rätt sorts eld eller lagom värme, dvs. temperatur, användning av ett lock och att hålla koll. Den slutliga tillagningstiden kan inte definieras med recept, det måste man hålla koll på själv. Om du kontrollerar tillagningen tillräckligt ofta undviker du att dina delikatesser blir torra, överlagade eller till och med brända.

Olika grillmetoder

Direkt grillning
Det traditionella sättet att grilla mat direkt över värmekällan kallas direkt grillning. Maten grillas direkt över kolbädden eller gasolgrillens brännare. Med denna grillmetod ska de grillade delikatesserna helst vändas efter halva tillagningstiden för att allt ska tillagas jämnt. Direkt grillning rekommenderas när det tar högst 20–25 minuter att tillaga maten.

Direkt grillning rekommenderas för:
• Kycklingfilé
• Räkor
• Biffar och små köttdetaljer

epasuora-vai-suora-grillaus-k-rauta-ak1 2

Indirekt grillning Vid indirekt grillning alstras värmen vid sidan av den grillade produkten, varvid det som grillas tillagas långsamt i en lägre temperatur. I en kolgrill flyttas kolbädden längs sidorna eller till den motsatta sidan från den grillade produkten, medan i en gasolgrill släcks de brännare som är under de grillade produkterna.

Bra att ha vid grillningen

Indirekt grillning rekommenderas när det tar över 25 minuter att tillaga maten eller när den grillade maten lätt kan bli för torr.

Indirekt grillning rekommenderas för:
• Hel kyckling
• Olika stekar och större köttdetaljer efter att ytorna först har brynts på direkt värme

epasuora-vai-suora-grillaus-k-rauta-ak2 2

Kombinera de olika grillmetoderna
50/50-metoden möjliggör tillagning över både direkt och indirekt värme. I en förvärmd kol- eller gasgrill bryns maten direkt över kolbädden eller brännarna och flyttas därefter till indirekt värme för tillagning.

50/50-metoden rekommenderas för:
• Stekschnitzel av kyckling
• Olika korvar

epasuora-vai-suora-grillaus-k-rauta-ak3 2

Temperatur utifrån råvara
Den grillade matens innertemperatur spelar också roll. När det färdiga köttet lyfts från grillen är det bra att låta det vila i 5–10 minuter innan det skärs upp och serveras. Med hjälp av en separat stektermometer grillar du maten till exakt rätt temperatur.

Undvik enkelt fallgropar vid grillning
• Smutsig grill: smaken försämras och det du grillar fastnar lättare i gallret. Tips för rengöring av grillen

• För kall eller varm grill: se till att ha rätt temperatur i grillen innan du börjar tillaga maten.

• Marinad ska inte strykas på köttet hela tiden: köttet blir då lätt torrt.

• Köttet får inte vila efter grillning: varmt kött som tas från grillen fortsätter att tillagas ännu 1–2 grader. (Kom ihåg att ta hänsyn till detta vid bedömning av tillagningstiden!)

Glöm inte bort grillverktygen!

Vårt stora grillutbud

atmosphere (8)

Grillar

Hos oss hittar du kolgrillar, rökar, gasolgrillar och elgrillar.

Se vårt utbud
Grilla r tt 1500x800 grillad fisk

Grillredskap

Med hjälp av bra grillredskap blir grillningen enklare och resultatet bättre.

Se vårt utbud
Grilla med kol 1500x800 3

Grilltillbehör

Vi har allt från grillgaller till rödboxar. Se vårt breda utbud av grilltillbehör.

Se vårt utbud