K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Mat-Tina tipsar: Bra picknickmat och semesterkänsla var du än är

Med rätt inställning kan du få semesterkänsla var du än är - på stranden, i parken, eller till och med vid vägkanten. Mat-Tina har packat med sig sin bärbara gasolgrill, solstolar och kylväska och bjuder på en lättlagad sommarrätt.

Att sitta i solen med ljummet kaffe, varm saft och kladdiga chokladkakor är något många upplevt på sin semester, men det behöver ju faktiskt inte vara så. Med rätt prylar kan du få till en riktig lyx-måltid att njuta av på semestern!

-Gör lite förberedelser hemma, och sen kan du göra det där lilla sista vart du än är. Oavsett om du är på stranden, Spanien eller på en stenslätt vid vägen. Går hur bra som helst!

Få till en lyxig picknickmåltid

Det ska vara enkelt och spontant, bara att ta med lite grejer ut och slå dig ner. Med en kylväska (som också är ett bord!) och en bärbar gasolgrill kan du ställa till med mat-fest varsomhelst, menar Tina.

Fryst fetaost är toppen att ha med på picknicken eftersom den fungerar som en kylklamp. Sen har du bara med dig ett rivjärn så kan du riva ner fetaosten i din mat!

-Bra att ha med sig lite salt, peppar och olivolja för att toppa av maten! Och sked, så slipper du gå till grannen och låna.

Till sin picknick har Tina förberett en fräsch gurk-och citronlemonad, gul gazpacho med fryst fetaost och tagit med räkor och padrones att grilla. Och, självklart bjussar hon på receptet så du kan unna dig denna smakrika semesterpicknick!

K Rauta-Tina-Artikel-4

Recept: Gul Gazpacho med riven fryst fetaost
Mängd: 2 liter

Ingredienser:
1 jalapeño eller gul dutch chili
3 gula paprikor
500 g gula tomater
1 slanggurka
½ silverlök
1 vitlöksklyfta
0,75 dl gräsig olivolja
2 dl vitt torrt vin
3 dl kallt vatten
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
2 krm sellerisalt
2 krm rökt paprikapulver

Smaksättning:
Saften från 1 citron
3-4 stänk grön tabasco
150 g fetaost
0,5 kruka basilika
Olivolja

Gör så här:

  • Lägg in fetaosten i frysen.
  • Rosta jalapeño och paprikan över gaslåga eller i ugnen på grill tills de är helt svarta.
  • Lägg dem i en plastpåse och knyt åt. Låt dem ligga 10 - 15 minuter och sen kan ni lätt torka/pilla bort det brända skalet.
  • Skala och skär ner gurka och löken i mindre bitar och lägg i en stor skål/bunke.
  • Skär ner tomater, paprika och jalapeño i bitar och blanda med gurka och lök i bunken.
  • Häll på olivolja, vitt vin, vatten, kryddor och äppelcidervinäger. Bland väl och låt stå så att smakerna verkligen sätter sig. Minst 3 - 4 timmar men helst över natten.
  • Mixa soppan (gärna lite grovt för en härlig bitig konsistens).
  • Smaksätt soppan med citronsaft, grön tabasco och justera med lite extra salt eller citronsaft om det behövs.
  • Servera soppan iskall med riven fryst fetaost, lite stänk av en god olivolja och plockade basilikablad

K Rauta-Tina-Artikel

Gurk-och citronlemonad
1 liter

__Ingredienser: __
3 dl vatten
2 dl socker
2 skalade gurkor
5 skalade citroner (se till så att den vita hinnan är borta)

Gör så här:

  • Koka upp socker och vatten, låt svalna
  • Mixa gurkor och citroner. Sila sedan ner i sockerlagen.
  • Späd lemonad 50/50 med vatten vid servering
  • Häll upp i isade glas med en kvist mynta

Sen är det bara att luta dig tillbaka och njuta av en god sommarlunch!

Mer av Mat-Tinas recept och uteköksfavoriter

Fortsätt att inspireras av Mat-Tinas matlagning och se fler av Tinas sommarfavoriter här!

K Rauta-Tina-Artikel-2