K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Mat-Tina tipsar: Perfekt grillkväll med egenodlade grönsaker

Drömmer du också om att bjuda dina vänner på middag med egenodlade grönsaker och kryddor? Du är inte ensam! Även Mat-Tina har bestämt sig för att ta tag i odlingen på hennes nya gård i år. Det ska odlas allt från örter till kål och grönsaker. Sedan ska allt tillagas på kolgrillen och njutas av under härliga sommarkvällar. I den här artikeln delar Tina med sig av sina grill- och odlingstips.

Den bästa grillkvällen är den som aldrig tar slut enligt Tina. Det ska grillas en mängd smårätter med mycket grönt från det egna grönsakslandet och så toppar man det med hasselnötter, citron och honung.

Att lyckas med själva grillningen är inte särskilt svårt menar Tina. Här får vi hennes fyra bästa tips för att lyckas:

  1. Våga ha hög värme på grillen. Tänd grillen i tid och låt den bli ordentligt varm!
  2. Ha tålamod med grillningen och vänd inte för tidigt! Proteinet måste hinna grillas och få sin fina yta innan den är redo att vändas med den ivriga tången.
  3. Det är okej att använda olja, men pensla bara ett tunt lager så slipper du ringa 112.
  4. När du gör din marinad, tänk på att socker bränner ytan. Tipset här är att marinera med exempelvis örter, kryddor och citron istället för att ha mycket socker.

Tina fortsätter med tips på saker som är bra att förbereda.

-Ha en mängd såser, rostade nötter, örter, citronklyftor, dijonsenap och allt gott du kan tänka dig. Jag själv älskar att “pimpa” maten efter grillningen. Så mitt tips till dig är att göra det enkelt och bara grilla så kan du “pimpa” och lyfta rätten med allt gott i efterhand.

Vilken grill är du? Gör vårt stora grilltest och ta reda på vilken grill som passar just dig.

Tina säger att man kan använda precis allt vid grillning.

-Du kan till och med använda kottarna i skogen som bra ved. Nu skojar jag, men det går att vara kreativ. Jag gillar att plocka bort gallret och grilla direkt på kolen. Men det är viktigt att det är just kol och inte briketter. Här får du linda in köttet i folie och vända snabbt. Personligen älskar jag smaken av bra kolgrillat.

Här hittar du Tinas grill – En kolgrill från Cello

Artikel Mat Tina 1500x800 4

Artikel Mat Tina 1500x800 6

Känslan är större än resultatet när de kommer till odling

Det går knappast att undgå att Tina älskar sin nya odling.

-Att få så någonting och sedan se det växa är råvaruhantverk. Ett vackert ord på en enkel grej egentligen. Ibland är känslan större en själva resultatet när det kommer till odling, och jag älskar verkligen detta!

Tina berättar om hur det ska odlas i “Bohem-style” på den nya gården. Bakom en stor granhäck ska det finnas allt som kan både grillas och användas till att “pimpa” maten. Nu i första steget blir det en odling med bland annat persilja, salladskål, rödbetor, purjolök och lavendel.

-Jag vill tillägga att jag egentligen inte är en odlare, men vill verkligen vara det. Jag läser mig till kunskap som alla andra. Ett bra knep i alla fall är alltid kogödsel, alla blir lyckliga av detta – inte minst grönsakerna har jag märkt.

Här hittar du allt du behöver för din odling - klicka här!

Om du inte riktigt har plats för pallkragar och liknande, men ändå är sugen på att utveckla dina odlarkunskaper så tipsar Tina om att det alltid går att odla i krukor också.

-Fröer är tacksamma rackare, lite kärlek och vatten ger alltid bra avkastning. Allt du behöver är en spade och vatten, och krukor eller mark då.

Är du precis som Tina, taggad på att bli riktigt bra på att odla i år? Det är bara att sätta igång, du behöver faktiskt bara våga prova. Här har vi samlat alla tips och guider på hur du går tillväga.

Om du inte riktigt har plats för pallkragar och liknande, men ändå är sugen på att utveckla dina odlarkunskaper så tipsar Tina om att det alltid går att odla i krukor också.

-Fröer är tacksamma rackare, lite kärlek och vatten ger alltid bra avkastning. Allt du behöver är en spade och vatten, och krukor eller mark då.

Är du precis som Tina, taggad på att bli riktigt bra på att odla i år? Det är bara att sätta igång, du behöver faktiskt bara våga prova. Här har vi samlat alla tips och guider på hur du går tillväga.

Artikel Mat Tina 1500x800 3

Tinas magiska grillrecept

Grillade grönsaker med yoghurt och het miso-dressing

4 portioner

800 g blandade grönsaker / jag valde paprika, zucchini, aubergin och bunt-lök 4 dl tjock yoghurt, 10 % 1 bit parmesan till toppingen Havssalt och svartpeppar från kvarn 1 näve koriander och bladpersilja till servering

Miso och chilidressing 1 dl neutral rapsolja 0,5 dl olivolja 2 msk crispy chili-pasta (Laoganma) 1 msk gochujang pasta 1 msk misopasta 3-4 msk risvinäger eller juicen från 2 lime

Grilla:

  • Ladda grillen med träkol och tänd upp den. Låt det bli en jämn och fin glödbädd innan du grillar

  • Under tiden kan du förbereda grönsakerna inför grillningen genom att vända dem i lite olivolja och havssalt, det behövs inte mycket.

  • Skaka ihop dressingen i en burk med lock, smaka av yoghurten med lite salt och peppar

  • Grilla på grönsakerna och täck med lock ca 10-12 minuter. Vänd dem ett par gånger under tiden. När grönsakerna känns lagom mjuka så lyfter du över dem på ett fat och ringlar över dressing.

  • Bred ut yoghurt på ett stort serveringsfat, toppa med grönsakerna och lite mer dressing, avsluta med riven parmesan och plockade örter ovanpå det gröna och servera direkt. Njut!

INSPIRATIONSARTIKEL Mat Tinas midsommarfest 876x640 3

Till Tinas alla recept

Här hittar du massvis av Tinas recept, tips och råd för att lyckas med grillen!

Klicka här
Grillmiddag-876x640 3

Se alla grillar

Upptäck hela grillsortimentet - för att den perfekta grillkvällen.

Klicka här
Grillmiddag-876x640 2

Mer inspiration

Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till för att lyckas vid grillen!

Klicka här