K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så tar du hand om din Ooni pizzaugn

När du lärt dig göra egen pizza i din pizzaugn, finns det en risk att du aldrig kommer vilja sluta! Du kommer vilja använda din pizzaugn på semestern, utflykten, hemma på terrassen eller grannfesten. För att hjälpa dig kunna använda den så länge och så bra som möjligt har vi samlat tipsen för hur du bäst tar hand om din Ooni pizzaugn.

Tipsen för bästa användning

Pizzastenen är grunden i pizzaugnen, det är den som har störts inverkan på resultatet på pizzan. Det är stenen som tillagar pizzan, så se till att värma pizza stenen ordentligt innan du lägger in din pizza. Oonis-pizzasten är tillverkad av cordierit (ett naturligt förekommande mineral som består av järn, aluminium, magnesium och kisel) och klarar väldigt höga temperaturer.

Oonis pizzaugnar kan nå en temperatur på 500 °C, men det är inte alltid den temperatur du vill tillaga din pizza i. För att tillaga en neo-neapolitansk pizza rekommenderas en temperatur på 400–450 °C för bästa resultat, som Ooni ugnar kan uppnå på ca. 20 minuter.

Artikel 1500x800 Ooni Pizzaugn 3

Efter ett tags användning kommer stenen att ändra färg. Cordieritstenarna i Oonis ugnar brukar bli bruna eller svarta på några få ställen, vilket är helt normalt. Det betyder inte att något har gått fel eller att din sten är oanvändbar, bara att din ugn arbetar hårt. Ett tips för att hålla ytan på stenen tiptop är att du kan vända på stenen inför nästa tillagning (vänd den när den är kall så du inte bränner dig!). Den höga värmen inne i ugnen kommer att rensa bort matrester och bränt mjöl från botten så att du har en sprillans ny sten varje gång du eldar upp.

Läs mer: Så grillar du pizza i Ooni pizzaugn

Så håller du Ooni pizzaugn ren

Ooni-ugnar är designade för att vara lätta att ta hand om. Insidan av ugnen gör i princip rent sig själv tack vare att de höga temperaturerna bränner bort matrester. Du behöver bara köra ugnen på högsta temperatur i 30 minuter. Det mesta av skräpet kommer att brännas bort direkt! Därefter kan du använda din Ooni Pizza Oven Brush för att borsta bort de eventuella smulor som är kvar på stenen.

Artikel 1500x800 Ooni Pizzaugn 7

Använd aldrig vatten för att släcka en brand in din ugn, det kan orsaka både person skador och skador till din ugn. Använd heller inte vatten eller tvål inuti din ugn eller på stenen för "rengörning", följ bara instruktionerna ovan.

Utsidan på ugnen gör du enkelt ren med en fuktig trasa. Undvik att använda slipande rengöringsmedel eller starka kemikalier eftersom det kan förstöra ugnen. Se till att torka av ugnen direkt efter du har använt den, att låta ugnen vara fuktig kan leda till att det bildas rost.

Pizza på vintern

Att stå utomhus en ljummen sommarkväll och grädda pizza i sin Ooni-ugn är lätt att föreställa sig, men på vintern då? Jodå, att använda pizzaugnen utomhus en kall vinterdag går precis lika bra! Men det finns några saker att tänka på om du är en orädd pizzabagare som vill använda din ugn oavsett väderförhållanden.

Om du förvarar din pizzaugn utomhus för du tänka på att skydda ugnen med ett överdrag. Ooni-ugnarna är rejäla, men snö, slask, regn och hagel kan orsaka skador på ugnen. Varje ugn har sitt eget skydd som är särskilt utformat för att skydda den från väder och vind.

När du har din pizzaugn utomhus på vintern finns chansen att det hamnar en massa snö på ugnen. Se då till att borsta av den innan du börjar laga mat, annars kommer smältande snö att leda till att vatten rinner ner i bränslekorgen.

Artikel 1500x800 Ooni Pizzaugn 4

Räkna även med en längre föruppvärmning när du använder din Ooni-ugn på vintern. Bli inte otålig och överlasta bränslekorgen eller pelletskorgen. Använd ugnen på samma sätt som under de varmare årstiderna, men var beredd på att vänta en extra minut eller två innan den blir tillräckligt varm att använda.

I vissa fall kan det dock vara bra att förvara ugnen inomhus.. Även om din ugn klarar sig bra utomhus för det mesta, bör du överväga att ta in din Ooni-ugn inomhus om vädret ser ut att bli riktigt ruskigt. På så sätt undviker du att den tar emot för mycket fukt eller t.ex. blir skadad av kraftiga hagelskurar.

Mer inspiration om matlagning? Klicka här!

Upptäck alla våra pizzaugnar - Klicka här!

Banner 1200x700 Ooni Pizzaugn 1