K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Optimal verktygslåda för snickaren

Vad ska en hobbysnickare egentligen ha i sin verktygslåda? Vill du kunna genomföra alla dina hobbyprojekt med bästa möjliga resultat och på ett så tidseffektivt sätt som möjligt ska du kika på den här listan.

Inspirationsartikel verktyg 1500x800 1

Vi listar verktygen som du bör ha i din verktygslåda. Har du exempelvis köpt ett hus, precis skaffat dig en snickarverkstad eller kanske ett hobbyrum? I den här artikeln går vi igenom de vanligaste verktygen i hobbysnickarens verktygslåda så att du ser vad du kan komma att behöva samt vad verktygen används till.

Ta en titta på våra maskinpaket. Det kan vara en bra genväg för att få en bra start på de verktyg du behöver. Maskinpaket

Inspirationsartikel verktyg 1500x800 2

Skruvdragare

Hjärtat i verktygslådan är förstås en 18 volts skruvdragare med tillräcklig kraft för att orka med hobbysnickarens alla projekt. Denna kan sedan kompletteras med andra skruvdragare vid behov, till exempel en liten 12-volts för möbelmontering. Men i de flesta fallen räcker det med en standard 18-voltsmaskin.

Tänk på att välja en skruvdragare som klarar den typ av material du har hemma. Har du exempelvis träväggar är en vanlig skruvdragare lagom, den är samtidigt ganska mångfacetterad. Medan hårdare material såsom exempelvis tegel gör sig bättre med en slagskruvdragare som ger lite extra kraft.

Borrmaskin

Skruvdragarens bästa vän är borrmaskinen. Många använder skruvdragaren även för att borra, men ska du borra i hårdare material eller om du har en skruvdragare som saknar chuck (exempelvis en slagskruvdragare) är det bra att komplettera med en dedikerad borrmaskin.

Köp gärna med tillbehör på en gång. Dels en borrsats med borr av olika storlek och för olika material, dels en håltagningssats om du är husägare och gillar att renovera hemma själv. Då kan du enkelt ta hål för avlopps- och ventilationsrör, samt dosor och annat.

Tumstock och penna

Nästa duo i snickarlådan är tumstocken och pennan. Dessa är lika självklara där som vispen i ett kök eller sängen i ett sovrum.

Vill du komplettera dessa på något vis finns det lite olika alternativ. Exempelvis finns det relativt billiga lasermätare numera som kan mäta större avstånd med millimeterprecision. Det finns även vinkelhakar och gradskivor som hjälper dig mäta och rita upp vinklar. Måttband är också ett bra hjälpmedel som kan användas vid lite längre avstånd.

Såg - trio som kompletterar varandra

Standardutrustningen i en verktygslåda är en vanlig handsåg, en så kallad fogsvans. Den är behändig även om du har sticksåg och cirkelsåg i lådan. Många föredrar att plocka fram handsågen när det bara är någon enskild bit som ska sågas av.

Utöver handsågen har du sticksågen som brukar finnas i många verktygslådor. Med den kan du snabbt kapa reglar, men även figursåga ut former ur olika material. Till denna behöver du sågblad, gärna både för trä och stål.

När det kommer till att kapa större bitar, eller exempelvis klyva en skiva, är cirkelsågen en bra såg. Till skillnad från den figursågande sticksågen är cirkelsågen utformad för att du tidseffektivt ska kunna kapa stora ytor helt rakt. Vill du kunna starta mitt i en skiva bör du dock välja en sänksåg istället.

Det finns ännu fler typer av sågar för den som vill grotta ner sig. Men de flesta hobbysnickare har denna redan nämnda trio i sin basuppsättning.

Skruvmejsel i kit

Även om de flesta har en skruvdragare är det många som även väljer att köpa in en uppsättning skruvmejslar också. Dels för att dessa är ett bra alternativ när du ska sätta ihop möbelsatser, då kan skruvdragare ibland bli för kraftfulla. Med handen är det lätt att styra styrkan och finjustera. Dels är vanliga skruvmejslar bra där du inte kommer åt med skruvdragaren.

Inspirationsartikel verktyg 1500x800 3

Hammare

Ytterligare en av huvudpersonerna i verktygslådan. Hammaren är precis lika självklar som tumstocken. Även om mycket idag skruvas med skruvdragare eller skruvmejsel, händer det fortfarande att du istället väljer att spika. Dessutom är den bra att använda som bräckjärn och för att slå loss saker.

Kniv

En bra kniv är också en vanlig syn i folks verktygslådor. Den utgör ett sådant där verktyg som kommer till nytta i många oväntade situationer. Inte bara för att exempelvis tälja utan lika gärna för att öppna färgburken (även om det finns särskilda burköppnare som egentligen är bättre för ändamålet).

Komplettera gärna kniven med en avbitare och en tång så har du god täckning i de flesta situationer.

Kofot

En annan del av din verktygslåda som vi kan garantera är väldigt vanligt är en kofot - eller annan typ av spikutdragare eller bräckjärn. Kofoten finns där både för dig som bygger nytt, du som renoverar eller som bara ska fräscha upp. Se vårt utbud här

Polygrip och skiftnyckel

Varje snickarlåda bör ha både polygrip och skiftnyckel. De kommer väl till nytta om du behöver montera byggsatser, exempelvis möbler, växthus och annat, eller om du ska laga något rör hemma.

Vattenpass

Vattenpasset hjälper dig att kontrollera så att det du bygger är rakt. Ska du exempelvis sätta upp ett köksskåp eller en innervägg är vattenpasset din bästa vän.

Slipmaskin

Hobbysnickaren bör förstås ha en slipmaskin i verktygslådan. Excenterslipmaskinen är ett bra första inköp eftersom det är den som avgör finishen på det du bygger. Med den kan du exempelvis putsa ytan på ditt hemmasnickrade matbord eller slipa bort fula märken på din bänkskiva i köket.

Vill du kan du även komplettera din slipmaskinsamling med en bandslip. Den används för snabb avverkning, inte för slutfinish.

Tänk på att köpa slipmaskiner med bra dammuppsamling eftersom detta dels påverkar din arbetsmiljö, dels påverkar slutresultatet eftersom damm riskerar sätta igen maskinen och försämra slipningen.

Inspirationsartikel verktyg 1500x800

Insexnyckel

De flesta skickar numera med insexnyckel till verktyg och möbelsatser, men det kan även vara bra att köpa ett set insexnycklar för att vara på säkra sidan.

Vad vore en komplett uppsättning verktyg utan verktygslåda?

Självklart ska vi inte glömma bort att för att allt ska bli komplett så behöver du ju en plats att ha dina verktyg. En del har dem i uttjänta skrivbord som fått flytta ut i garaget, en del har dem i högar lite där det finns plats. Som tur är så finns det bot att finna. Investera i en ordentlig verktygslåda eller varför inte hänga upp dem på väggen?

Lycka till med din verktygslåda!

Hoppas denna enkla lista kan hjälpa till nästa gång du besöker oss. Behöver du mer ingående expertis på varje verktyg går det naturligtvis utmärkt att prata med butikspersonal eller Projektplanerare så hjälper de dig!

Är du medlem i K-Rauta Plus? Vi tycker att lojalitet ska löna sig, därför får du en poäng för varje spenderad krona hos oss. Dessa poäng övergår i en gynnsam bonus som du kan spendera som du vill hos oss!