K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så beställer du måttanpassade skjutdörrar

Planerar du en garderobslösning? Eller behöver du kanske en rumsavdelare till vardagsrummet? Med måttanpassade skjutdörrar från Elfa är det lätt att anpassa dörrarna efter just din stil och inredning. Det är dessutom en väldigt smart lösning som gör att du kan nyttja ytan optimalt.

Med Elfas skjutdörrar har du många valmöjligheter gällande storlek, utseende och funktion. Allt för att du ska kunna få exakt de dörrar du vill ha. Utöver traditionella skjutdörrar finns det även skjutdörrar som kan monteras i taket om du inte vill ha en skena i golvet. Fördelen med skjutdörrar till skillnad från standardgarderober är att det inte behövs någon yta för öppning. Du får mer plats till praktisk förvaring helt enkelt. Samma smarta användning av ytan får du när du använder skjutdörrar för att dela upp ett rum.

Elfa erbjuder:

• Traditionella skjutdörrar med med två- eller trespårsskenor.

• Skjutdörrar med tvåspårsskena, som kan monteras i taket om du inte önskar golvskena.

• Lösning med extra lång en-spårskena som används istället för traditionella innerdörrar i extra trånga utrymmen.

INSPIRATIONSARTIKELl Guide beställa skjutdörrar Elfa 1500x800 3

Golvsocklar och antal dörrar

Det är viktigt att tänka efter hur du vill göra med golvsocklar och antal dörrar. Det kan påverka utseende samt användning och utrymme.

• Du kan välja att ta bort eller kapa en bit av golvsocklarna för att lägga skenor hela vägen till väggen eller att behålla sockeln som den är. Om du önskar att behålla golvsocklarna behöver du montera anslagslister på väggen, för att täcka mellanrummet som uppstår mellan skjutdörrar och vägg. Det ger ofta ett ännu snyggare resultat än att kapa golvsockeln. (bild nedan behövs i bättre upplösning)

• Vi rekommenderar ett jämnt antal skjutdörrar. Det gör att du har möjlighet att öppna en större del av utrymmet samtidigt och du har dessutom fler valmöjligheter när det kommer till att planera utdragbar garderobsinredning. Vill du istället ha exempelvis tre skjutdörrar rekommenderar vi en trespårslösning. Tänk då på att totalmåttet på garderoben blir djupare eftersom ett tredje spår tar plats.

Det du behöver göra är att mäta utrymmet där garderobslösningen ska stå noggrant enligt guiden nedan.

INSPIRATIONSARTIKELl Guide beställa skjutdörrar Elfa 1500x800 8

INSPIRATIONSARTIKELl Guide beställa skjutdörrar Elfa 1500x800 9

Så här mäter du utrymmet för din garderob

Det är viktigt att mäta utrymmet noggrant. Ett tips är att använda dig av två tumstockar för större utrymmen. Placera en tumstock från varje håll och läs av där de möts. Du kan även använda en lasermätare för en extra precis mätning.

1. Mät djupet: Börja med att mäta hur djup du vill att din garderobslösning ska vara för att säkerställa att bredden blir korrekt eftersom vissa väggar inte är helt raka.

Rekommenderat djup: minst 67,5 cm ut från väggen. Då har du plats med 40 cm djup inredning, kläder på galgar samt skjutdörrar. Om du planerar en trespårslösning med dina skjutdörrar behöver du ytterligare djup eftersom de skenorna tar mer plats.

2. Mät höjden: Nästa steg är att mäta höjden. Den mäter du på tre ställen, vänster och högerkant samt i mitten. Ange det lägsta höjdmåttet vid beställningen. De justerbara hjulen kan korrigera höjdskillnader på 1,2cm. Skulle du ha mer i höjdskillnad, diskutera då med vår personal i varuhuset eller med en av våra digitala projektplanerare.

3. Mät bredden: Slutligen mäter du bredden på två ställen, golv och tak. Tänk på att mäta där dörrarna ska vara. Väljer du att ha kvar golvsocklarna/taklisterna mäter du den totala bredden från vägg till vägg, men drar ifrån det totala djupet på anslagslisterna, Elfas anslagslist är t.ex. 19 mm djup.

INSPIRATIONSARTIKELl Guide beställa skjutdörrar Elfa 1500x800 4

INSPIRATIONSARTIKELl Guide beställa skjutdörrar Elfa 1500x800 5

Val av design på dina skjutdörrar

Nu kommer det roliga, att välja design för dina nya skjutdörrar. Valmöjligheterna är stora och vår rekommendation är att välja en modell som passar ihop med din stil i övriga hemmet. Det gör att dörrarna smälter in på bästa sätt i inredningen. Har du en industriell stil med mörka fönsterkarmar passar exempelvis skjutdörrar med svart ram i tre eller fyra fält väldigt bra. I ett mer traditionellt hem kan skjutdörren Grace, med sin breda vita träram vara ett fint val.

Spegelskjutdörrar är att rekommendera om du vill att rummet ska upplevas större. Det passar ofta bra i exempelvis trånga hallar eller i klädkammare då många också ofta önskar en spegel.

Så hitta hemmets stil och anpassa dörrarnas design därefter för att få en vacker och långsiktig lösning. Behöver du hjälp med val av stil och design? Ta kontakt med våra förvaringsexperter så hjälper de dig kostnadsfritt. Läs mer om vår kostnadsfria tjänst Projekplanerare.

INSPIRATIONSARTIKELl Guide beställa skjutdörrar Elfa 1500x800 7

Skjutdörrar

Våra skjutdörrar är beställningsvaror som vi tar hem åt dig. Här hittar du våra skjutdörrar.