K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Fräscha dörrar och beslag lyfter hemmet

Genom att renovera eller byta ut dörren, och samtidigt satsa på nya beslag och handtag kan du på kort tid ge nytt liv till ditt hem. Men vilken stil ska du välja? Utbudet är stort. Låt oss inspirera dig genom några exempel.

Beslag, handtag, luckor och dörrar utgör lightrenoveringens kärna. Genom att fräscha upp väggarna och sedan lägga fokus på tidigare nämnda inredningsdetaljer kan du snabbt få hemmet att kännas som nytt.

Inspirationsartikel Lightrenovering 1500x800 Dörrar & beslag 2

Dörrar - bostadens vackra och viktiga passager

Man tänker kanske inte alltid automatiskt på dörrar som en viktig del i en renovering, men de kan addera det lilla extra till slutresultatet. Dörren är det första du möter när du ska kliva in i ett nytt rum hemma, och även det sista intrycket du får av rummet som du lämnar.

Vill du köpa nya dörrar finns det massor att välja på. Allt från skjutdörrar till vanliga sidohängda dörrar.

Pardörrar ger ofta ett pampigt intryck in till ett vardagsrum eller ett kök. Medan runda fönster i skjutdörr passar snyggt in i exempelvis moderna villor. Runda fönster drar ofta tankarna åt havet. Frostat glas ger insynsskydd till sovrummet eller badrummet samtidigt som du släpper in ljus.

Har du ont om plats i bilen, eller inte tillgång till bil alls så går det givetvis att lösa ändå. Vi har möjlighet till både hyrsläp och hemleverans.

Beroende på vilken stil du är ute efter finns det en passande dörrmodell. Vad du väljer är upp till din fantasi. Men våga ta ut svängarna. Oftast väljer man en vit dörr. Men det finns inget som säger att du exempelvis inte kan ha en faluröd dörr med snirkliga gjutjärnsbeslag på för att välkomna gäster in i det lantliga köket.

Du måste dock inte köpa nya dörrar för att de gamla börjar bli slitna. Är det vackra, antika trädörrar kan du gott slipa och måla om dem istället. Även nya dörrar kan målas om. Du kan exempelvis måla mönster på spegeln, eller måla om hela dörren i samma färg som väggen.

Handtag och beslag, små ting som gör stor skillnad

Förutom att renovera själva dörren kan du även byta handtag. Det gäller förstås både på dörrar och skåpluckor, även om man ofta kallar den senare typen av handtag för beslag. Beslag är samlingsnamnet för knoppar och handtag på skåpluckor.

Inspirationsartikel Dörrar & beslag 1500x800 3

Dörrhandtag kommer i en mängd material. Du är säkert van vid högblanka metall- eller mässingfärgade sådana, men det finns även dörrhandtag i gjutjärn, klädda handtag, runda eller snirkelformade sådana , platta handtag, oxiderade, antikguldfärgade med mera.

Våga ta ut svängarna och hitta ett designat dörrhandtag som passar till hemmets stil och de dörrar du har. Glöm heller inte en matchande låskista.

Beslag finns det också ett stort utbud av. Dels olika former, dels olika material. Du kan till exempel välja mellan skålhandtag , avlånga u-formade handtag, knoppar , ringhandtag eller minimalistiska L-formade grepp .

Inspirationsartikel Dörrar & beslag 1500x800 1

När det kommer till materialval är utbudet minst lika varierat. Några fina exempel på kombinationer är:

  • Läder . Passar i allt från New England-inspirerade hem till naturteman såsom havet, skogen och liknande . Mot en neutral lucka står de ut och ger skåpet karaktär.
  • Gjutjärn. Även denna typ av material gör sig bra i många olika teman, till exempel i det lantliga köket eller i minimalistens badrum.
  • Trä. Precis som skinn gör sig trä bra i naturinspirerade hem, till exempel i ett badrum med zen-tema där du har växter och stenar som dekoration. Obehandlat trä suger dock vatten, vilket kan vara bra att tänka på om du har tänkt ha det i badrummet där luften kan bli fuktig.

Det finns också dörrar utan handtag. Dessa öppnas då genom tryck, så kallad push-to-open-funktion eller genom att en insjunkning i luckan bildar ett handtag. Men ska du förnya på det viset behöver du istället byta skåpluckor.

Känner du dig peppad på ännu mer renovering? I artikeln Måla om väggarna i 6 enkla steg och Så lägger du laminat och vinylgolv själv.