K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Köpguide: Elementen som håller dig varm och trygg i vinter

Vill du ha det varmt och gott i huset i vinter? Vi guidar dig genom utbudet av element och kollar på den senaste tekniken. För utöver att värma huset vill du förstås att de är säkra och energieffektiva.

Inspirationsartikel element 1500x800 3

Att välja element kan tyckas vara en enkel sak, men numera finns det både olika tekniker och designer att förhålla sig till. Elementet ska hänga på väggen - eller stå i rummet - i många år framöver och är därför en högst väsentlig del i rummets inredning. Att välja rätt element för ditt hem är därför a och o.

Först och främst är det dock effekten som är intressant. För du vill ju att radiatorn ska kunna utföra sitt jobb så effektivt som möjligt.

-Utgå från rummets storlek i kvadratmeter. Vi rekommenderar cirka 70 watt per kvadratmeter söder om Dalälven, och cirka 80 watt per kvadratmeter norr om Dalälven. Då har vi räknat med ett genomsnittligt bostadshus med 2,40 meter i takhöjd, säger Börje Oskarsson, kategoriansvarig hos K-Rauta.

Värdet varierar med sådant som takhöjd, hur välisolerat huset är och om du har andra värmekällor som kompletterar elementet. Är det ett dåligt isolerat fritidshus som ska värmas upp kan värdet uppgå till så mycket som 140 watt per kvadratmeter istället för att du uppnå bästa möjliga uppvärmning, medan du i ett mycket välisolerat hus kan gå ner till 40 watt per kvadratmeter.

Vidare måste du veta vilket rum elementet ska sitta i. Ska det sitta i badrummet måste det vara IP-klassat, vanligen minst IP44 men det beror också på vilken våtrumszon det befinner sig inom i ditt badrum.

Läs mer: 6 prylar som håller dig varm i kylan

Inspirationsartikel elment 1500x800 4

Även tvättstugan - som också utsätts för fukt - bör ha ett element med lite högre IP-klassning. IP-klassningen visar hur damm- och fukttåligt elementet är. Den sista siffran, exempelvis IPX4, avser fukt. Ju högre siffra desto mer vattentåligt är elementet och dess delar.

Köp ett smart element

När du vet hur kraftfullt ditt element behöver vara och vilka regler det måste uppfylla är det dags att sondera utbudet. Det finns allt från färgglada designradiatorer till minimalistiska vita modeller.

Vidare finns det olika funktioner, exempelvis knapplås, timers och väderskydd.

-Det finns flera radiatorer med olika veckoprogram för att spara energi och använder man dessa så sparar man upp till 25 procent. Sedan finns det radiatorer som går att fjärrstyra så man kan höja och sänka temperaturen på distans och även enkelt programmera tider, olika temperatur i olika rum (zoner) och se den gällande temperaturen i rummet (zonen), säger Börje Oskarsson.

Inspirationsartikel element 1500x800 1

Välja el eller olja?

Radiatorer finns både som el- och oljelement. Bägge typerna är idag energieffektiva och ger en jämn temperatur, men öppna radiatorer (el) är mer lättpåverkade sett till yttre påverkan. Å andra sidan är de snabba på att då justera temperaturen.

-Värmestavarna i öppna element har utvecklats en hel del de senaste tio åren. Borta är de öppna radiatorer som förde oväsen, säger Börje Oskarsson.

Oljeradiatorer är lite trögare på att komma igång men håller å andra sidan värmen längre vid strömavbrott och är därmed mindre känsliga för yttre påverkan. De väger mer än öppna radiatorer och gör sig därför bäst för fast installation.

Har du redan en annan värmekälla är öppna radiatorer ett bra val, de kompletterar värmekällan och kan enkelt plockas undan när du inte behöver dem - exempelvis under sommarhalvåret.

Ska du däremot ha ett året om-element är oljeradiatorn ett bra val.

Tänk på placeringen

När du väl har valt ett element är det viktigt att du tänker igenom placeringen av detta noggrant. Allra mest effektivt blir det om du placerar det på en plats där du har kallras. Lämpligen under ett fönster.

Radiatorer fungerar så att de har en värmestav inuti som värmer upp luft. Varm luft stiger.

-Vi rekommenderar att i första hand montera radiatorn under fönster om det är möjligt, detta för att undvika kallras och köldstrålning från fönstren för bästa komfort, säger Börje Oskarsson.

Tänk också på att flera radiatorer i ett och samma rum är bättre än ett enda mycket kraftfullt sådant, eftersom de arbetar mer effektivt om du sprider ut dem och du får en jämnare värme.

Mer hjälp och stöd? Då finns såklart våra projektplanerare för stöttning!