K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Renovera lägenheten snyggt på liten budget

Bor du i en lägenhet som börjar kännas tråkig? Piffa upp den genom att lightrenovera, ett koncept som på en smal budget ändå gör stor skillnad - så länge du satsar på att förändra rätt saker.

Inspirationsartikel Lightrenovering 1500x800 3 Vardagsrum filtar & kuddar

Tänk dig att komma hem till din lägenhet och mötas av en känsla av att allt känns nytt och fräscht, men fortfarande ha pengar kvar i plånboken till att äta ute eller gå på bio. Genom att lightrenovera kan du på ett snabbt och sparsamt sätt förändra upplevelsen av hemmet.

Lightrenovera innebär att du förändrar sådant som i första hand är visuellt, och kanske inte rent funktionsmässiga inredningsdetaljer. Du byter exempelvis inte ut hela köksskåp, utan satsar snarare på nya luckor och beslag.

Läs mer: I artikeln Fräscha dörrar och beslag lyfter hemmet

Inspirationsartikel Lightrenovering 1500x800 Inspirationsartikel Lightrenovering 1500x800 4 Sovrummet plats för avkoppling

Det finns massor av saker du kan göra för att med små medel skapa en ny och fräsch lyxig känsla i hemmet.

Börja med att försöka hitta en stil som du tycker om. Försök sedan att hålla dig till den när du väljer färger och material. Är du exempelvis ute efter minimalism är vitt och grått, med stängda skåp istället för öppna hyllplan, en bra början. Vill du istället ha en orientalisk känsla är det mönster, murriga färger och metall som gäller. Tänk igenom det här noggrant så blir resultatet enhetligt.

Tips för lägenhetens olika rum

När du vet vilken stil du vill ha är det dags att bestämma dig för vad som behöver renoveras.

I samtliga rum finns förstås möjligheten att byta golv eller måla om/tapetsera. Genom att byta färg på väggarna får du snabbt ny lyster i rummet. Du kan även måla om taket, och byta eller måla om listerna.

Inspirationsartikel Lightrenovering 1500x800 2 Måla golv i hallen

Känns golvet i hallen slitet - men ett byte avlägset - kan du istället renovera det. Trägolv går till exempel att slipa om, vaxa, olja eller måla. Har du plastmatta finns det färger som fäster på en sådan. Klickgolv kan inte målas om, men däremot kan du köpa en ny matta som drar ögonen åt sig.

I köket kan det som sagt räcka att du byter köksluckor och beslag för att få rummet att kännas som nytt. Kökshanddukar i valt tema är också läckert. Vågar du dig på ett mer omfattande - men fortfarande i renoveringssammanhang litet - projekt kan du byta bänkskiva. Kompositbänkskiva är inte särskilt dyrt och heller inte jättesvårt att byta.

Är det istället vardagsrummet som känns tråkigt kan nya textilier såsom filtar, kuddar och gardiner i en matchande färgskala i den stil som du har valt göra underverk. Även en ommålning av tv-bänken eller en ny duk på vardagsrumsbordet innebär ett lyft.

Inspirationsartikel Lightrenovering 1500x800 1

Har du plastmatta i badrummet på väggar och golv brukar det finnas möjlighet att måla denna. Är det istället kakel kan du fräscha upp fogarna genom att först tvätta dem och sedan måla dit ny färg på dem med särskild fogpenna. Du kan även byta ut silikonfogarna helt. Vidare finns det särskild kakeldekor som du kan klistra upp på kaklet för att skapa liv. En ny matta på golvet, ny toalettring och kanske till och med några plantor kan också liva upp.

Vill du göra ett lite mer omfattande ingrepp så är nya hyllor och/eller skåpluckor med fräscha beslag också ett hett tips. Likaså ett nytt duschdraperi.

Sovrummet är en plats för avkoppling. Nya textilier innebär ett snabbt sätt att byta stil, exempelvis ett nytt överkast och nya gardiner. Du kan även måla om väggarna i en trendig pastell.

Tänk också på att det kan göra underverk med en storstädning. Är lägenheten ostädad känns den ofta mer rörig och mindre lockande än om du har bra förvaring där du kan gömma undan sådant som inte används dagligen.

Kom gärna in till oss och träffa en av våra projektplanerare för mer inspiration, de hjälper dig med allt från stort till smått!