K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så skapar du ro i hallens kaos

Vare sig det är lägenhet eller villa, en liten eller stor hall så tenderar just det här utrymmet att stundtals förvandlas till en okontrollerbar zon. Men inte länge till! Vi tipsar om hur du får ordning och reda i det rum du alltid möts av när du kommer hem, och lämnar i all hast för att slippa missa bussen.

Hallen är det första rummet som möter dig och dina gäster när de kliver in i hemmet. En bra organiserad hall är enkel att hålla rent och har utrymme för att folk ska kunna hänga av sig när de hälsar på. Men för dig som tycker om kläder och skor, eller har en stor familj, kan det vara svårt att upprätthålla en organiserad hall. I alla fall om inte förvaringssystemet du har valt räcker till.

Inspirationsartikel Skapa ro i hallens kaos 1500x800 1

Lagmedlemmar som inte vill samarbeta, omaka skor och trängsel vid spegeln. Klockan är 07.30 och det är dags för jobb och skola.

Därför är det viktigt att du ser över din förvaring om du vill kunna känna dig harmonisk i hallen och göra både ankomster och avgångar blir betydligt enklare.

Tips för bättre förvaring av ytterkläder och skor

Det första du bör göra är att se till att du inte har fler kläder och skor framme än nödvändigt. Det ser mer ordnat ut ju färre plagg och prylar du har framme.

Tänk gärna säsong. Häng exempelvis undan vinterjackor och overaller när våren har tittat fram. Ta för vana att gå igenom garderoben när en säsong övergår i en ny. De kläder du inte använder stuvar du undan.

Inspirationsartikel Skapa ro i hallens kaos 1500x800 2

*Skydda dina ägodelar när du är borta! Ibland kan de såklart bli tråkigt när man är ensam hemma och leken blir en olycka. *

Nästa steg är att se till att du har en förvaringslösning i hallen som täcker in alla de klädesplagg du använder. Börja med att identifiera problemen som finns. Har du exempelvis fler skor än vad som ryms på skohyllan? Har du mössor och vantar som blir liggandes framme för att de inte har en egen plats? När du vet vilka problemen är blir det enklare att finna lösningar på dem. Dessutom, de allra finaste skorna kan vara värt att ställa in på ett säkert ställe så varken leriga stövlar eller hunden förstör dem.

Tag papper och penna, ställ dig i hallen och skriv ned det du inte är nöjd med.

  • Om problemet är “för många” skor: Se över så att du faktiskt använder alla de skor som är framme. Finns det plats för en större skohylla? Om det är många skor är det kanske värt att införskaffa en skohängare, de finns i olika former och material för att passa en uppsjö hem. Exempelvis finns det sådana i tyg som du kan hänga in på sidan i en garderob.
  • Om problemet är att jackorna inte får plats: Mät upp och se om du kan få in en större hatthylla. Om hatthyllan har krokar för jackorna, se om det går att hitta en med klädstång istället så får du plats med fler ytterplagg på samma yta.
  • Om problemet är att mössor, vantar, kepsar och liknande inte får plats: Lådor är ett bra alternativ för mindre klädesplagg och i hallen gör sig ofta en byrå bra för ändamålet. Det finns allt från byråer till smala högskåp så att du ska kunna hitta lämplig förvaring för din hall. Ett annat alternativ är att kontrollera utrymme ovanför hatthyllan. Kanske kan du placera lådor där, gärna transparenta så att du ser vad som finns i dem utan att behöva ta ner lådan, och förvara en del av dessa kläder i dem?

Har du frågor och funderingar kring förvaring- och förvaringslösningar kan du alltid boka tid med en av våra projektplanerare, så hjälper de dig!

Inspirationsartikel Skapa ro i hallens kaos 1500x800 3

Resultatet av att komma hem från jobb och skola, trötta och hungriga. Ett enklare väggskåp upp mot taket gör det enkelt att samla vantar och mössor i.

Fler knep för förvaring i hallen

Det gäller att vara lite om sig och kring sig när det kommer till förvaring. Lås inte tanken vid en vägg i hallen. Fundera igenom om det finns outnyttjade utrymmen i hemmet.

Har du en öppen trappa i hallen kan du kanske bygga igen den och ha en platsbyggd förvaring under? På så vis får du in flertalet lådor och kanske till och med ett utrymme för klädhängare i bakkant av dessa som gör att du får mer plats att stuva undan kläder och skor på.

Kolla även om det finns plats för väggskåp i utrymmen upp mot taket. Väggskåp med luckor för ger ett ordnat intryck samtidigt som de inte tar upp särskilt mycket plats.

Ofta blir prylar liggandes på öppna ytor i hallen. Placera ut en låda på lämpligt ställe som du kan använda till att lägga i saker som inte borde befinna sig i rummet. Sedan kan du ta för vana att tömma den 1-2 gånger i veckan. På så vis slipper du springa runt varje dag och flytta på prylar.

Med färre klädesplagg och skor, en mindre mängd krimskrams och en mer genomtänkt förvaring kommer hallen genast att kännas mer inbjudande när du kommer hem.

I artikeln Fem smarta förvaringstips för hemmet lyfter vi blicken in i sovrummet och delar med oss av våra bästa tips och lösningar för en mer organiserad vardag.

Inspirationsartikel Skapa-ro-i-hallens-kaos- header 4000x10000 ny2

Förutom smart förvaring kan nymålade väggar och golv ge ett inbjudande intryck! Vägg och golv har Beckers kulör Grönt te 846. Övriga kulörer på golv är Darjeeling 520 (mörk grå) och Sommarsval 837 (ljus grå).