K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Värme med glöd - tips för att elda rätt

Det är något med levande eld som slår an en sträng i det innersta, ursprungliga hos oss. Att elda med ved i en braskamin gör att både temperaturen och stämningen höjs i hemmet. Elden har ju också i alla tider funnits med som något som gett liv, både i form av värme och genom att den har gjort det möjligt att laga mat. Det är lätt att förlora sig bort i tankarna när man betraktar det skådespel som utspelas i vedklabbarnas glöd, när de är på väg att gå upp i rök.

Tips & Tricks Värme med glöd 2

Nog filosoferat: vedeldning kan i vilket fall som helst starkt bidra till att skapa en mysfaktor i hemmet under den mörka årstiden. Dessutom är det ett billigt sätt att värma hemmet, och värmen sprids snabbt från kaminen när elden har fått fart. Att installera en kamin är också en investering för framtiden; den dag du ska sälja din bostad kommer den vara betydligt mer attraktiv när det finns en fungerande kamin på plats.

Att installera en kamin är också en investering för framtiden

Tips & Tricks Värme med glöd 3

Tips för att elda rätt – så här gör du:

  • Veden måste vara torr, vilket den brukar bli efter att ha lagrats under tak ett år. Den bör sedan förvaras inomhus en vecka innan den eldas.

  • Se till att få fart på brasan snabbt, det gör att du får mindre utsläpp från veden.

  • Begränsa eldning till några timmar åt gången, låt sedan kaminen vila.

  • Titta på röken när du eldar. Vid god förbränning är den närmast osynlig (eller vit av vattenånga under kalla vinterdagar).

  • Tänk på att det är förbjudet att elda upp sådant som mjölkkartonger, plast och sopor i din kamin.

  • Var noga med att följa instruktionerna till din anläggning.

Win-win både för dig och grannarna när du byter kamin

När Energimyndigheten gjorde ett test av braskaminer konstaterade de att du och dina grannar är de största vinnarna om du byter ut din gamla kamin till en modern. Testet visar att du kan minska föroreningarna till utomhusluften kraftigt och samtidigt minska dina uppvärmningskostnader vid ett kaminbyte, eftersom vedförbrukningen minskar med en modern kamin jämfört med en gammal. Vill du veta mer om hur du kan minska ditt energibehov får du gärna läsa vår artikel Allt du behöver veta för att minska ditt energibehov.

Läs mer om hur du väljer rätt element för ditt hus och hem här.

Hos oss på K-Rauta kan du också få gratis planeringshjälp för ditt projekt, antingen i början av projektet eller om du behöver hjälp att komma vidare.

Tips & Tricks Värme med glöd 1