Vill du slippa klippa gräset i sommar? Med hjälp av en robotgräsklippare kan du luta dig tillbaka och istället kolla på när du får gräset klippt. Det finns dock en uppsjö modeller och frågan är vilken du ska välja.

Att klippa gräset under högsäsong innebär att du får klippa det minst en gång i veckan om du ska hålla det välfriserat. Ett köp av en robotgräsklippare kan då innebära att du ger dig själv en semester från allt vad gräsklippning heter i många år framöver, eller att du gör om dig själv till förste robotgräsklipparvakt. Det senare händer om du köper en robotgräsklippare som inte klarar av att hantera din gräsmatta. Den kommer då att köra fast vid upprepade tillfällen och du måste själv gå ut och starta om den.

Köpa robotgräsklippare 1500x800 1

Blir det däremot motsatsen, att du inte behöver bry dig om varken gräsmattan eller robotgräsklipparen mer än någon gång per säsong så har du gett dig själv en hel del fritid. Därför är det viktigt att se till att du köper rätt robotgräsklippare som passar din gräsmatta. Då får du fördel av din robotgräsklippare.

Robotgräsklippare: Så funkar den

Robotgräsklippare klipper gräsmattan med hjälp av en fast kniv undertill - eller ett set med tre rakblad. Bägge metoderna går lika bra. Klippare av olika märken och modeller är förstås olika kraftfulla i rotationen, har olika många knivar och dessutom kan chassit vara olika känsligt för högt gräs - vilket gör att en gräsmatta som en robotgräsklippare orkar med att klippa kan en annan bli ståendes på.

Normalt förfarande är därför att du klipper ner gräset före du startar din robot första gången.

Robotgräsklipparen håller sig på din gräsmatta genom att du placerar ut en begränsningsslinga längs med gräsmattans yttre gräns - du ramar så att säga in klippområdet. Slingan behöver inte grävas ned, däremot måste du fästa den i jorden med plastmärlor så att inte robotgräsklipparen råkar riva upp och klippa av den. Gräset kommer efter någon säsong att ha vuxit över slingan så att den inte syns längre.

Har du saker på gräsmattan som du vill skydda eller hålla robotgräsklipparen skyddad ifrån gör du en avstickare från slingan, rör dig in mot det hindret, därefter runt det och tillbaka till slingan vid gränsen igen. Detta kallas för att man skapar en ö. Där kabeln ligger dubbelt (ut och in mellan hindret och gränsen) blir den osynlig för roboten. Medan den runt själva hindret istället stoppas av den ensamma kabeln, precis som den gör vid gräsmattans gräns.

Robotgräsklipparen programmeras via en display eller en app i mobiltelefonen. Du ställer in ett klippschema, således vilka dagar och tider den ska klippa mellan. Du kan hos vissa modeller även ställa in sådant som hur långt den ska köra över kabeln och hur ofta den ska kantklippa.

Vissa modeller har inget appstöd, andra är uppkopplade via exempelvis Wi-Fi, bluetooth eller GSM. De med GSM-stöd kan larma dig när de kört fast även om de befinner sig en bit från stationen och du befinner dig på exempelvis lantstället. Du får då en notifiering om att den står stilla och kan be grannen starta upp den igen.

Har den däremot bara stöd för app via bluetooth måste du befinna dig inom en tiometers radie från roboten för att du ska kunna göra inställningar och för att den ska kunna kommunicera med dig.

Sugen på att piffa till lite extra när gräsmattan är färdigklippt? Kika in Så lyckas du med din odling av frö för inspiration!

Köpa robotgräsklippare 1500x800 1

En robotgräsklippare som passar din gräsmatta

När du köper robotgräsklippare är det a och o att du väljer en som klarar din gräsmatta. Dels storleken på den, dels terrängen. Olika robotgräsklippare är anpassade för olika storlekar på tomt. Om du köper en som kan hantera 300 kvadratmeter och din gräsmatta är 1 000 kvadratmeter, kommer roboten att behöva vara ute och klippa dygnet runt men kanske ändå inte hinna med. Köp därför en som klarar din storlek, gärna med marginal.

Har du en plan och anlagd gräsmatta på omkring 300 kvadratmeter har du också ett väldigt stort utbud av robotgräsklippare i olika prisklasser som skulle klara denna. Har du däremot en gräsmatta på över 2 000 kvadratmeter, med kraftigt lutande slänt, ojämnheter och flera arbetsområden ställer detta betydligt högre krav vid valet av robot.

Några exempel på sådant som kan vara utmaningar för en robotgräsklippare:

  • Slänt: Klarar robotgräsklipparen lutningen?
  • Flera arbetsområden: Har den stöd för flera startpunkter så att alla arbetsområden klipps?
  • Gropar i gräsmattan: Alla gräsmattor får med tiden lättare ojämnheter, dessa kan robotgräsklippare fastna i, speciellt om du är dålig på att gå och fylla upp dem. Dock finns det robotgräsklippare som inte har svårt för detta alls. Här gäller det att läsa på om varje modell.
  • Studsmatta och andra hinder: Många robotgräsklippare fastnar på studsmattans ben där dessa löper över gräset. Det finns även andra liknande hinder som robotar har svårt för. Gör öar runt dem med kabeln, alternativt så du sätter upp fysiska stopp runtom.

För några år sedan kunde det även vara problem med att robotgräsklipparen fick för dålig signal i kabeln för att kabeln var för lång för denna att hantera. Detta problemet är mer ovanligt idag. Men det kan ändå vara värt att hålla ett öga på hur lång kabeldragning som robotgräsklipparen kan hantera, så att denna inte underskrider dina behov.

I kategorin Jord och gödsel kan du hitta massor av bra-att-ha grejer till din trädgård!

Tänk också på terrängen där du tänkt placera ut begränsningskabeln. Om kabeln hamnar i för kraftigt vinklad eller ojämn terräng kan robotgräsklipparen få svårt att gå hem. Det finns tre märken som även kan gå hem via guidekabel, det innebär att du placerar ut som en genväg över gräsmattan och de väljer då i första hand denna istället. Har du svår terräng längs gräsmattans gräns kan det vara intressant att titta på en robotgräsklippare med guidekabel. Dessa märken inkluderar Husqvarna, Gardena och McCulloch. Har du däremot inte de problemen och robotgräsklipparen kan gå hem längs med gräsmattans gräns fungerar alla märken.

Läs på innan du bestämmer dig

Slutligen kan det vara bra att läsa oberoende tester av robotgräsklippare innan du slår till. På så vis lär du dig om varje robotgräsklippares styrkor och svagheter. Det finns ett par aktörer på marknaden som testar robotgräsklippare varje år, de två största testerna är: PriceRunner Experttester och Råd & Rön.

Utgå från din gräsmatta och kontrollera hur den robotgräsklippare du är intresserad av hanterar din gräsmattas svårigheter. Vet du till exempel med dig att den är ojämn, har flera avlägsna arbetsområden eller att du har en kraftig slänt som du vill ha klippt bör du förstås välja en robotgräsklippare som klarar av detta. Då blir du också nöjd med ditt köp av robotgräsklippare.