K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Tips för trallproffset

Som rutinerad altanbyggare kan du säkert många av genvägarna till ett effektivt trallprojekt. Men förmodligen alla kan vässa formen med ett eller annat knep från vår topp-lista, som tipsar om allt från snabbaste metoden för dolt montage till hur du undviker backjobb.

1.Gör en digital inköpslista - Med professionella planeringsverktyget ESSGUIDE beräknar du enkelt åtgången av virke, byggbeslag och trallskruv. Allt du matar in omvandlas till en komplett inköpslista, bara att skicka iväg till din byggvaruhandel.

2.Dela in altanen i sektioner - Ett knep för att slippa skarva trallvirket är att dela in altanen i sektioner med hjälp av friser. På så vis kan du beställa trallvirke i lämplig längd, snabbt stapla och skruva och sedan justera eventuella längdavvikelser med cirkelsågen. Kräver förstås lite mer tid i planeringen, särskilt av grund och stomme, men den tjänar du lätt in genom att slippa springa och kapa virke.

3.Säkerställ raka linjer -
Eftersom trallbrädor ofta har breddavvikelser, använd snörslå för att slå ut raka linjer efter Svenskt Träs rekommendationer. Det tar en stund, men sparar oerhört mycket tid i slutändan, eftersom du annars måste springa runt och kontrollmäta för att altanen inte ska bli en solfjäder.

4.Bygg grund utan att förborra - Minska antalet moment vid grundläggningsarbetet genom att använda konstruktionsskruvar som inte kräver förborrning. Använder du konstruktionsskruv WAF vid skarvning av reglar och montering av bärlinor i trästommar sparar du mycket tid. Konstruktionsskruv ET-T, en annan snickarfavorit, ger ett snyggt och i stort sett dolt montage tack vare sitt lilla huvud som försänks i virket. Båda skruvarna är så starka att du i många fall kan undvika vinklar och beslag.

5.Välj rostfri trallskruv - Slipp backjobb genom att alltid välja rostfri trallskruv, eftersom den har längst livstid och håller även om konstruktionen skulle röra på sig. Och du vet ju inte om kunden får för sig att tösalta altanen vintertid. Rostfritt är ett säkert val!

6.Bygg altan - rekordsnabbt - Investera i spikpistolsystemet ESSVE EDGEFAST som ger dig en trall helt utan synliga spikhuvuden, då infästningen monteras diagonalt i sidan av brädan. Systemet monterar trall 4 gånger snabbare än andra system för dolt montage, tack vare att två spikar skjuts i en och samma rörelse. Dessutom ger verktyget automatiskt rätt avstånd* mellan brädorna. Funkar till de flesta träslag.

INSPIRATIONSARTIKEL ESSVE 1500x800

7.Montera med trallskruven ESSDECK max Har du fått en leverans med stor andel vridet eller skevt virke se till att köpa trallskruven ESSDECK MAX. Skruven har enormt bra klämkraft som med enkelhet sätter propellerbrädor på plats i konstruktionen. Dessutom ger det lilla cylindriska skallen både ett snyggt och flisfritt montage.

8.Köp en snickarkompis Investera i en Vikingarm, ett kraftigt lyft- och spännverktyg som lyfter upp till 150 kilo. Som att ha en snickarkompis som lyfter en tung regel i ena änden, medan du skruvar i andra. Perfekt för dig som är ensambyggare.

9.Använd multifunktionssåg Av erfarenhet vet du hur slitigt och tidskrävande det är att bära plankor fram och tillbaka från sågen. Därför kan det vara värt att investera i ett batteridrivet verktyg där funktionerna hos cirkelsågen, sänksågen och kap-/gersågen kombineras.

**Tänk på! ESSVE EDGEFAST kan inte användas på brädor tjockare än 28 mm. Vill du har ett dolt montage på brädor tjockare än så använd Hidden Decking Systemet. *