K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Hannas byggdröm – Golvval och inredning

Del 3: Drömmen om att bygga ett tornhus på sekelskiftesvillan i Täby, strax norr om Stockholm håller på att förverkligas för Hanna och hennes familj. De gör i princip allt arbete själva. Utvändigt är det strax klart och planering för golv och inredning är i full gång.

Detta är del tre i en artikelserie om Hannas byggdröm, här hittar du de tidigare artiklarna:

Del 1: Hannas byggdröm – först ut bygglov.

Del 2: Hannas byggdröm – materialval och lärdomar från bygget.

-Det är fantastiskt att få se sin dröm gå i uppfyllelse, berättar Hanna. Just nu står byggställningen kvar, när den är borta kommer man se exakt alla vinklar. Känslan säger att vi har gjort något riktigt vackert.

Byggställningen ska de försöka bli av med så fort som möjligt, eftersom det innebär en extra kostnad per dygn. Men allt har inte gått helt enligt plan. Likt många andra har familjen stött på en del hinder med bygget, i samband med pandemin.

-Vi hade velat jobba mer tillsammans, jag och min man, så rent praktiskt har den svåraste biten varit att vi inte kunnat få så mycket hjälp med barnen i och med pandemin. Våra stora tjejer har dock hjälpt oss en del.

En annan utmaning när man väljer att bygga allt själv, är de olika områdena som man måste lära sig att behärska. Mycket tid har gått åt till research, för att läsa på och lära sig om allt.

-Det finns otroligt mycket resurser på nätet i forum och olika artiklar som vi har hittat. Att göra vårat drömprojekt själva är otroligt roligt, så det är värt varenda minut som går åt till research.

Inspirationsartikel Hannas byggdröm del 3 1500x800 1

En av de stora höjdpunkterna i själva bygget hittills var när stommen restes och fönster sattes in. Det gjordes på relativt kort tid men gav en stor förändring.

-Man kan verkligen börja se hur det kommer ser ut nu, och det är fantastiskt. Vi försöker hela tiden göra detta projekt med ro, och ha roligt. Ett tips om man vill bygga själv, är att fokusera på lösningar istället för att räkna upp motgångarna. Då blir allt mycket roligare.

Inredning och golvval

Redan när ytterväggarna märktes ut sprang Hanna runt och pekade ut var fåtöljerna skulle stå, och var julgranen skulle få första plats. -Från början skulle detta bli ett genomgångsrum av praktiska skäl, men nu inser vi att det kommer bli en favoritplats. Ett rum där man kan luta sig tillbaka i mysiga fåtöljer och härliga textiler framför den mysiga utsikten.

Inspirationen kommer från olika delar av deras liv. Rummet kommer sedan inredas i en klassisk stil med fåtöljer i fårskinn och roliga detaljer i armaturer.

-Jag tänker alltid i färg och form, speciellt när jag ska tänka inredning. Jag gillar att försöka hålla en röd tråd genom hela huset, men samtidigt våga använda kulörer. När jag planerar för färg och inredning gör jag alltid en mood board. Jag sparar ner inspiration från Instagram och lägger dem i mappar som jag döper efter rummen jag jobbar med. Sen sätter jag ihop mood boarden och ser om allt går bra ihop.

Inspirationsartikel Hannas byggdröm del 3 1500x800 4

Bild: Hanna besöker golvutställningen i varuhuset i Täby för att hitta inspiration.

När det kommer till golvval har familjen valt att hitta ett hållbart alternativ.

-För oss har golven slitits olika mycket i olika rum, det rummet med ekparkett har hållet allra bäst. Därför satsar vi på det även nu. Här hittar du våra parkettgolv.

Läs även: Enkla tips för att välja rätt golv.

I samband med att golvläggningen ska göras i nya delen av tornet kommer de även att lägga in golvvärme och sätta nytt golv i de anslutande rummen. Idag har de alla olika plankgolv.

-Att sätta in nytt golv är ett smart knep för att knyta ihop olika rum med varandra.

Inspirationsartikel Hannas byggdröm del 3 1500x800 3

Bild: Spårad golvspån kommer från Bo Andren. Skivorna levereras med frästa spår längs skivans ovansida för montering av värmefördelande och rör.

Sätt grunden och inred rätt

Hero pergola 876

Bygg en egen oas

Skapa ett skydd mot sol och regn. Smycka med klätterväxter som vildkaprifol, klätterrosor eller vindruvor? Lär dig hur du kan bygga en själv.

Lär dig hur
altan 800

Byggmaterial

Dags att få en stabil grund? Hos oss hittar du det du behöver när du letar efter byggmaterial. Från grund till nock.

Se vårt utbud här
tradgardsmobler

Ingen uteplats utan möbler

Det är inte bara inomhus vi behöver möbler, om du har en trädgård kan det vara en god idé att inreda den med möbelgrupper för en mysig stämning.

Se vårt utbud här

Hannas bra-att-tänka-på-tips:

  1. Välj golv utifrån era behov, och välj det mest hållbara materialet. Titta på hur golven i övriga huset har slitits utifrån ert användande och tänk ut hur slitstarkt golv du är i behov av i det rummet som du gör om.
  2. Rita och planera inför komplicerade moment, då spar du både tid och material. Rita in detaljer i program som exempelvis SketchUp, där det är lätt att se mått och framförallt lätt att ändra.
  3. Sortera avfall redan när det produceras så går det mycket snabbare på återvinningen. Det krävs ofta inte mer än en säck för trä och en för brännbart. Även om det mesta går att elda upp, kan man inte blanda avfall och slänga i brännbart. Kolla med din återvinning om du är osäker.

Läs även: Få fler tips hur du sorterar ditt avfall här.

Vill du ha personlig hjälp med ditt nästa drömprojekt?

Boka vår tjänst Projektplanering här.

Inspirationsartikel Hannas byggdröm del 3 1500x800 2

Till detta byggprojektet användes verktyg från Makita, du hittar deras sortiment här.

Missa inte någon del av Hannas tornbygge