K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Hannas byggdröm är i mål

Efter ett år av hårt arbete börjar Hannas drömhem bli klart. I en sekelskiftesvilla i Täby står tornet ståtligt på plats. Det har inneburit flera utmaningar och många roliga renoveringsprojekt. I en artikelserie på fyra delar har Hanna delat med sig av alla sina erfarenheter. I den här artikeln får du se slutresultatet.

Det ser sagolikt ut på håll. Och när man närmar sig villan i det vackra vinterlandskapet är det svårt att inte stanna och titta. Hannas torn på sekelskifteshuset passar perfekt in med arkitekturen på den övriga byggnaden. Det ser ut som det alltid varit där. Det är med stolthet Hanna berättar om den fantastiska bygga-torn-resan som de har gjort på sekelskiftesvillan strax utanför Stockholm.

-Hur många torn kan man ha på ett hus? Jag vill göra detta igen, skrattar Hanna.

Hanna och hennes familj är nu inne i den absolut sista fasen med sitt tornbygge. De har endast några lister och snickerier som ska komma på plats, och så ska de måla lite. Hanna kunde inte ha blivit nöjdare med resultatet. -Resultatet av bygget blev så otroligt mycket bättre än vi väntat, berättar Hanna. Det ser fint ut utanpå, men det har också blivit ett helt fantastiskt rum. Det har en rymd som är väldigt speciell med 4,5 m i takhöjd då det är öppet till nock i tornet. Det är väldigt häftigt.

Vad tornrummet ska användas till har ofta diskuterats i familjen. Men tillslut har de landat i att tornrummet ska bli till en trevlig lounge med ett par fåtöljer, två små bord samt en skänk. En diskret liten tv ska få ta plats, vilket gör att det förmodligen kommer bli en del mysiga helgmornar framför tv:n med hela familjen.

Läs även: Del 1: Hannas byggdröm – först ut bygglov.

Hannas-tornbygge del-4 1500x800

Projektets med - och motgångar

Projektet har pågått sen den 13 maj i år, och kommer vara 100% klart till jul. Hanna och hennes sambo har velat göra så mycket de kan själva. I åtta veckor jobbade de heltid med tornet och efter det endast helger. Men för att hinna klart till jul valde de att jobba heltid på projektet under slutspurten. Så hur känns det egentligen när ett så långt och stort projekt snart är i mål?

-Den känns helt fantastisk, menar Hanna. Vi har inte suttit ner så mycket i år, så det ska bli väldigt skönt att får sätta sig i en fåtölj i tornet och slappna av lite. Och skissa på nästa projekt.

Med facit i hand tog projektet mycket längre tid än väntat. Det beror delvis på att projektet växte med tiden och “spårade ut lite” som Hanna säger.

-Det råkade bli så att det spårade ut lite på vägen. Tornprojektet resulterade i en renovering av hela övervåningen mer eller mindre. Vi beslutade oss för att lägga om allt golv och även taket. Det gamla var väldigt slitet, så vi är absolut nöjda med beslutet. Det behövde göras och nu är det klart.

Men i det stora hela har projektet varit fantastiskt roligt.

-Det kanske låter lite märkligt, men vi har inte stött på några direkta negativa överraskningar. Eftersom vi inte byggt något liknande någonsin är hela bygget en lång upptäcktsresa. Jag ser det inte som överraskningar utan mer som spännande saker att lära sig längst vägen.

Vissa upptäckter och moment har varit svårare och lite mer utmanande att lösa än andra. Exempelvis att estimera tiden för moment som inte riktigt gick att överblicka.
-Men det absolut roligaste har varit de stunder vi har fått barnvakt och jag och Micke fått jobba tillsammans.

Läs även: Del 2: Hannas byggdröm – materialval och lärdomar från bygget.

Hannas-tornbygge del-4 1500x800 4

Elegant och tidlös nordisk design

Nu är den roliga biten med inredning kvar. Hanna vill satsa på elegant stil meddjupa färger, paneler och ett spektakulärt tygtak. För att lätta upp uttrycket använder de tidlös nordisk design förmöbler och inredningsdetaljer.

-Vi har dessutom dragit all el så att vi slipper synliga sladdar från TV, lampor och annat. Och det speciella taket förhöjs med dolda ljusslingor från Philips Hue som sitter bakom tornets taklister.

Golvet blev något utöver det vanliga. En otrolig ekparkett lades i en stjärna med ektiljor runt om.

-I ett torn kan man ta ut svängarna lite, och vi hittade en golvläggare på Instagram, Victor Axelsson. Han var väldigt duktig och han kunde hjälpa oss förverkliga vår dröm om att ha en stjärna med Chevronmönster i tårtbitarna. Det blev så vackert.

Hannas-tornbygge del-4 1500x800 3

Läs även: Del 3: Hannas byggdröm – Golvval och inredning

El och inredning: Hannas 4 bästa tips på hur du inreder ett nybygge

  • Planera belysningen ordentligt och tänk igenom alla tänkbara scenarion. Det är viktigt att ha med belysningen tidigt i planeringen. Ta hjälp av en elektriker i planeringsstadiet, de har absolut bäst erfarenhet och koll på vad du behöver.

  • Vi har två installationsutrymmen, ett för trafos till LED-slingan i taket och ett till tevens alla sladdar. Tänk på vilka val du gör för elen, innan du inreder. Det är så mycket lättare att göra sådant innan än efter att allt står på plats.

  • Leta inredning från flera olika leverantörer, blanda gärna gammalt och nytt. Det skapar en mer hemtrevlig känsla. Om allt är nytt är det lätt att det känns opersonligt.

  • Om du vill testa dina inredningsidéer kan det vara bra att först skapa en moodboard med inspiration från t.ex. Instagram som sedan matchas med era färgprover och tapeter. Sätt ihop allt på moodboarden och känn på kombinationerna.

kollage 3

Missa inte någon del av Hannas tornbygge

Jösses så vackert tornet blev! Inspireras av alla Hannas projekt och vackra hus på hennes Instagramkonto @hannasanglar.

kollage 2