K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Ta hjälp av en Projektplanerare - med rätt stöd kan du mer än du tror

Är det en ny altan, ett praktiskt förråd eller en lekstuga du drömmer om till sommaren? Oavsett vilket utomhusprojekt du tänker på så är det hög tid att börja planera. Mycket kan du göra själv men om du behöver hjälp längs vägen så finns våra Projektplanerare som kan ge dig stöd med både stort och smått.

Du behöver inte vara händig för att komma igång med dina drömprojekt. Martin jobbar som Projektplanerare på K-Rauta i Karlstad och är van vid att stötta både erfarna och oerfarna kunder. Han och hans kollegor erbjuder kostnadsfri hjälp med alltifrån planering, budget, materialleveranser och skisser.

-Just nu är det många som kommer in och vill ha hjälp med just utomhusprojekt. Det är alltifrån tak, till husfasader, fönster och nya altaner som ska byggas.

Inspirationsartikel Karlstad Projketplanerare 1500x800 3

På Martins skrivbord ligger tre olika kundskisser; en enkel blyertsskiss på en altan och två detaljerade skisser där sektioner, regelverk, plint och läggningsschema för trallen finns med.

-Som du ser skiljer det sig åt vilken kunskapsbas kunderna har när de kommer in, men oavsett var du befinner dig så kan vi hjälpa till. Det räcker med att du har en idé.

Om altanen är ett nybygge är det viktigt att undersöka vilken grund den ska stå på. En stenig grund eller en plan gräsmatta påverkar om altanen ska stå på stenplatta eller plint. Det vanligaste materialet för trallen är behandlat trycktvirke som tål fukt. Men den måste ändå underhållas och oljas in ungefär vartannat år.

-Vissa kunder vill bara förnya sitt gamla trädäck. Då börjar vi istället med att titta på skicket. Sen kan jag beställa in allt material som behövs så att kunden undviker onödigt jobb och spill.

LÄS ÄVEN: Bygga altan: sätta grunden

Inspirationsartikel Karlstad Projketplanerare 1500x800 7

Inspirationsartikel Karlstad Projketplanerare 1500x800 5

Tips: undersök hustaket och fasaden

När den varma säsongen närmar sig kan du även passa på att måla din husfasad och byta tak.

-Mitt bästa tips är att inte vänta för länge med planeringen. Stora jobb som hustak och fasader tar tid. Och jag rekommenderar att du tar in experter för hustaket. Det finns en risk att du blir för bekväm efter några timmar på taket och då är det lätt hänt att det sker en olycka.

Se till att boka in dina hantverkare i tid. Deras schema blir snabbt fullbokat inför våren och sommaren. Martin rekommenderar även att låta en besiktningsman se över taket så att du vet exakt vad som behöver göras.

-Ett tak kan se bra ut men vara dåligt. Glöm inte att kika på vinden, det utrymmet kan avslöja om du har fuktfläckar och mögel som kommer från taket.

Att måla om husfasaden kan du däremot göra själv. Då kan du passa på att även se över skicket på panelen.

-Om panelen går hela vägen ner till backen där det växer gräs kan du kapa panelen så att det inte kommer in lika mycket fukt.

Innan målning behöver du tvätta fasaden med fasadtvätt. Räkna med att måla två omgångar med fasadfärg för att få en heltäckande kulör.

-Men om du bara behöver bättra på den gamla kulören finns ett mer effektivt sätt. Beckers har kommit med en ommålningsfärg där du bara behöver måla ett lager. Det fungerar om du har samma färg sedan tidigare.

Inspirationsartikel Karlstad Projketplanerare 1500x800 6

Gratis stöttning

Oavsett hur lite eller mycket erfarenhet du har sedan tidigare så kan den kostnadsfria hjälpen få dig att enklare komma igång med ditt byggprojekt. Martin menar att många kunder vågar påbörja nya projekt själva när de vet att de får rätt stöd.

-Jag har sett det många gånger; du klarar av så mycket mer än vad du tror om du rätt hjälp på vägen. Då kommer du sträcka på dig lite extra när det är klart. Kanske blir du sugen på att pröva fler och större projekt i framtiden.

LÄS ÄVEN: 8 steg - så rustar du fritidshuset

LÄS MER & BOKA TID