K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Hantverkarna Isak och Oskar gjorde sin passion till profession

Vännerna Oskar och Isak vågade byta karriär och gjorde sin passion till en profession. Idag är de experter på traditionella hantverksjobb, byggprojekt och restaurering av timmerhus – med naturmaterial och hållbarhet i fokus.

Utanför verkstäderna breder Sveriges nordliga natur ut sig. Inget kontorslandskap i stan kan slå den här utsikten. Här i Norrlands skogar arbetar Oskar och Isak med kunder som behöver hjälp med alltifrån timmerhus till altaner och byte av kök. Deras passion är hantverk och hållbara byggen som står sig i längden.

Inspirationsartikel Oskar & Isak 1500x800 2

-Vi gillar inte slit och släng, berättar Isak. Byggbranschen är generellt en miljöbov och man måste göra kloka val. Vi försöker tipsa våra kunder att se över tillverkningsprocessen på de produkter som de väljer. En fasadfärg ska till exempel inte bara ha lång livslängd, den bör också vara tillverkad på ett hållbart sätt så att den gör så lite avtryck på naturen som möjligt.

Som timmerman vet Isak att timmerhus kan stå sig i flera hundra år, trots att de inte är behandlade med kemikalier och annat skadligt material.

-Trä som får torka ruttnar inte. Ett timmerhus som har byggts på rätt sätt och får rätt underhåll står starkt i 200 år. Det säger ganska mycket om hur naturmaterial klarar sig med rätt förutsättningar.

Mycket går att återvinna

Oskar arbetar som snickare och hjälper kunder med olika byggprojekt som husfasader, altaner och byte av kök. Det är inte ovanligt att det gamla materialet som han river ut bara ska slängas.

-Jag vill inte moralpredika för kunden, istället frågar jag om vi ska lägga lite extra tid på att få ut det gamla materialet utan att skada det. På så vis kan materialet återanvändas eller säljas vidare.

Inspirationsartikel Oskar & Isak 1500x800 3

Ett annat sätt att spara på naturens resurser är att ta tillvara på de produkter man redan har hemma.

-Ibland räcker det med att bara måla om köksskåpen och byta ut eller behandla ytorna så känns köket som nytt. Om bänkstommarna är bra så behåll dem.

På det viset blir renoveringen både billigare och mer miljösmart. Och med hjälp av några nya snickeridetaljer kan ett Ikea-kök kännas unikt.

-Jag har monterat ett antal Ikea-kök och efteråt är det många som inte kan se att det är ett standarskök, berättar Oskar. Den sista touchen med snickeridetaljer gör mycket. Ibland behöver man byta ut färre saker än man först trodde för att skapa en stor förändring.

Genom att ta hjälp av en hantverkare innan du påbörjar sin renovering kan du få en klarare uppfattning om vad som faktiskt behöver göras.

-Du kan spara en slant, spara på naturen och kanske får du till och med lite fler idéer, menar Oskar.

Tips – så håller du igång din hemrenovering

Även om Isak och Oskar arbetar med byggen dagligen, så vet de att hemmarenoveringar har en ovana att stå still. Det gäller även för deras egna hemmaprojekt. För att komma igång med stillastående renoveringar brukar de försöka börja med att göra de lite tråkigare delarna av bygget först, när entusiasmen är som störst.

-Ett tips är att göra en prioriteringslista – börja inte med det som är roligast. Det kan vara värt att göra den där källaren i början istället för att byta ett fönster. Då har du några roliga saker att se fram emot sen.

De brukar även be varandra och kompisar om hjälp när ett projekt står för still. Sällskap gör jobbet roligare.

-Det är väldigt viktigt att ha roligt. Även om en renovering av ett gammalt badrum inte är superkul i sig så är det kul med rätt sällskap, då skrattar man mycket och får ny input, menar Isak.

Att fira delar av sin renovering är också ett smart knep för att njuta av ett långdraget projekt.

-Fira alla dina delmål. Gör en god middag och njut av rummen som är klara, så att du inte går rakt in till nästa rum. Uppskatta det du har åstadkommit.

Inspirationsartikel Oskar & Isak 1500x800

Brinner för att bevara hantverk

I Oskars och Isaks egna verkstäder är alltid minst ett projekt i gång. Traditionella hantverk har blivit en självklar del av deras fritid och de använder gärna kvalitetsverktyg och naturmaterial när de jobbar.

-Verktyg med riktigt bra kvalité kan hålla länge. Jag har kvar min första hammare som jag fick när jag var 15 år och den fungerar lika bra idag, berättar Isak.

Under sina år i branschen har de dock förstått att mycket av den gamla kunskapen tyvärr har börjat glömmas bort.

-Hantverken försvinner mer och mer. Alltifrån svetsning, till träarbeten och kunskap kring hur man lagar en bil dör sakta bort när den äldre generationen försvinner.

För att fortsätta sprida hantverksglädje och ge råd använder de sina Youtubekanaler och Instagramkonton @Isakstalenhag och @Oskarsnickrar. Här följer tusentals personer deras vardag i den karga naturen, i deras verkstäder och på byggen. Nu hoppas Isak och Oskar att fler personer ska vilja samlas och dela med sig av sin passion.

-Vi vill att hemmasnickare, proffs och hantverkare ska kunna mötas under samma tak. Idag är det egentligen bara hemslöjden i Sverige som har ett sånt community. Men vi har en dröm om att skapa en plattform för alla som bär på hantverkskunskap. Om det så är snickeri, knyppling, svetsning eller meckande av bilar.

Inspirationsartikel Oskar & Isak 1500x800 1

Genom det gemensamma Instamgrakontot @Swedishmaker hoppas de nu på att kunna fortsätta utöka nätverket i Sverige och få fler hantverkare att börja samarbeta med varandra. Det gör att kunskapen som är på väg att försvinna inte utrotas helt.

-Oavsett om det är en hobby eller profession kan likasinnade få ett stort utbyte av varandra. Det är viktigt om hantverket som kunna fortsätta leva vidare och utvecklas.

5 tips från hantverkarna– kom igång med din renovering
1. Börja med det tråkiga först. Då har du mycket kul att se fram emot sen.
2. Bjud in dina vänner och jobba tillsammans. Det blir roligare och mer effektivt.
3. Börja inte om från början varje gång du fortsätter arbeta med din renovering. Se vad du redan har och utgå från det så kommer du framåt.
4. Ta tips och råd från hantverkare. De har smarta knep och kan göra att du får en deadline att jobba efter. Så slipper hela semestern gå åt.
5. Fira, fira, fira. Gör en god middag när du har klarat dina delmål. Då känns ett stort projekt inte lika långdraget.

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd. Läs mer om Projektplanerarna här.