K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Snickarskolan - Din guide till att enkelt byta ytterpanel

Är du trött på din fasad och vill få en ny fräsch i ett annat material? Eller har virket börjat släppa eller ruttna? Då är det hög tid att agera. En renovering av din fasad kan i tid motverka fuktskador på huset och dess stomme. Ibland är kanske bara en enstaka bräda dålig, men ofta kan hela fasaden behöva bytas ut.

När du väljer att utföra arbetet själv gäller det att du utför det korrekt från början. Därför vill vi ge dig några goda råd på vägen, följ med!

Se filmen: Så här gör du!

Se filmen: Så här gör du!

Varför byter man panel på huset?

Efter år av naturligt slitage kan det vara dags att byta ytterpanelen på ditt hus.

Liggande eller stående panel?

Det finns olika åsikter om vilken sort av panel som skyddar träet bäst mot väta. Tidigare ansågs en stående ytterpanel motstå väta bättre men nu hävdar fler att den liggande panelen motstår vätan minst lika bra, om inte bättre. Fara med trä och väta är när vatten blir liggande kvar på kanter eller ändytor. Om det regnar direkt på ändträ är inte detta heller bra. Det är därför viktigt att allt ändträ täcks med foder eller bleck och att uppåtvända träytor kan vinklas eller lutas för bästa avrinning. Kom ihåg att också nedåtvända ändträytor måste kunna ytbehandlas.

När på året passar det bäst att byta ytterpanel?

Det går att byta panel året runt men det är viktigt att det inte kommer in någon fukt i huset. Se därför till att täcka området där du jobbar med presenning eller liknande så att reglar och andra delar inte utsätts för regn och väta. Det kan även vara svårt att måla trä när vädret är för fuktigt eller om det är för kallt. Ska du renovera din liggande eller stående panel utomhus under vintern kan en färdigmålad träpanel vara en lösning.

När det kommer till att måla panel använder en del sig av regeln om månader utan r, alltså maj, juni, juli och augusti, och den går också att använda sig av när det kommer till byte av fasaden.

Steg för steg guide

1. Riv bort gamla ytterpaneler

Börja projektet med att riva bort de gamla panelbrädorna, fodren och knutbrädorna. Under dessa sitter de spikreglar som panelbrädorna är spikade eller skruvade i. Är panelen stående är spikreglarna liggande och tvärtom. Det är tack vare dessa spikreglar som det bildas en luftspalt bakom panelen. Undersök spikreglarna efter skador eller angrepp av röta.

Undersök också vindpappen som sitter bakom. Ofta brukar dock både vindpapp och spikreglar vara i bra skick medan panelen har gjort sitt. Behöver något bytas eller åtgärdas så gör detta.

Har du stående panel så välj brädor som når ända upp till taket på ditt hus – att skarva är något du bör undvika. Är ditt hus för högt kan du dela brädorna med ett droppbleck i mitten.

Panel3 1500x800

2. Montering av panelen

När det är dags att montera träpanelen är det viktigt att sätta den hyvlade sidan inåt och att träets fibrer pekar nedåt. Det här ökar motståndskraften mot fukt så att du slipper byta träfasad snart igen. När du ska sätta den första brädan börjar du alltid vid en knut. Försök att sätta brädorna med ett mellanrum om 5 mm. Om det inte går hela vägen kan du kapa en bräda någonstans längs panelen.

Panel2 1500x800

3. Planera din placering av brädorna

Om du valt att ha olika bredd på dina brädor så är det dags att räkna ut var du ska ha de smalare brädorna så att du får en symmetri över hela husets fasad. I detta läge gör det inget om brädorna är olika långa nedtill då du kan såga till en rak kant senare.

4. Spika upp lockläkt

Innan du spikar fast lockläkten över mellanrummen måste du täcka skarven mellan bottenbrädorna och taksprånget. Du spikar fast en lämplig bräda och sätter den horisontellt. När det är gjort är det dags att spika upp lockläkten runt hela fasaden och nu vi börjar närma oss mål.

5. Montering av droppnäsa

Slutligen krävs ytterligare en horisontell bräda i nederkant på panelen. Denna ska luta utåt och blir en så kallad droppnäsa så att vatten rinner av panelen.

Panel4 1500x800

6. En färdig fasad

Har du följt stegen så ska du nu vara klar med att byta träfasad, bra jobbat!

Panel5 1500x800

Att tänka på när du byter din fasad!

När du ska byta träfasad kan du köpa både obehandlade och grundmålade brädor. De obehandlade är billigare, men du måste då själv grundmåla dessa. Köper du panel som redan är grundmålad kan du vara säker på att kvaliteten är god.

Vilka verktyg behöver du?

En kraftig hammare med dubbelklo

• Måttstock

Vinkelhake

Vattenpass

Fogsvans

• Rätsnöre

Cirkelsåg

Elektrisk skruvdragare

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.

LÄS MER OM PROJEKTPLANERARE OCH BOKA DIN TID HÄR

LÄS MER OM HUR PROJEKTPLANERARE HAR HJÄLPT ANDRA HÄR

Mer läsning om andra projekt för huset hittar du här

Måla om din träfasad

Måla från grunden

Vad kostar det att byta din fasad?

När det gäller kostnad på att byta din fasad så kan priset variera med tusentals kronor beroende på vilket träslag du väljer och hur mycket av jobbet du kan göra själv.

Prata med en av våra kostnadsfria Projektplanerare och de hjälper dig med att komma igång och ge dig ett kostnadsförslag med en offert som du kan ta ställning till.