K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Byta tak

Att byta tak kan vara ett stort jobb som måste göras rätt för att förhindra skador och läckage i framtiden. Oavsett om du gör jobbet själv eller anlitar en yrkesman kan det vara bra att veta hur det går till. Här får du våra tips på hur du steg för steg går tillväga att sätta nytt tak beroende på om du väljer pannor eller plåt.

Det första steget är att välja material för ditt tak. De tre huvudtyperna är tegelpannor, betongpannor eller plåttak. Både tegel och betong är slitstarka, skyddar mot tuffa väderförhållanden och har lång livslängd medan plåt är lättare och passar de flesta taktyper.

Om du känner dig osäker, rådfråga en Projektplanerare för att göra rätt val av material till just ditt tak.

Tänk på vädret när du ska lägga nytt tak

En viktig faktor när du planerar att lägga nytt tak är vädret - se till att göra detta under sommarmånaderna för att undvika kyla. Tänk även på att göra detta under en dag utan regn eftersom ditt hus kommer exponeras och fukt, vilket kan skada strukturen. När du valt en passande dag, helst varm och torr, är det dags att ta till verktygen och börja jobba, steg för steg.

OBS! Innan du börjar, tänk på att montera taksäkerhet enligt gällande regler och branschstandard.

Se hur vi gjorde när vi bytte tak

Se hur vi gjorde när vi bytte tak

Byta tak - Steg för steg-guide

1. Se till att takets stomme rengörs från eventuella stänk och gamla spikar som kan skada underläggningen. Om grundjobbet inte görs korrekt kan det orsaka läckage och andra skador över tid.

Tak1 1500x800

2. Lägg ett lager råspont som placeras och spikas in mot takstolarna. Använd varmförzinkad spik när du fäster råsponten. Här kan du behöva såga råsponten så att längderna passar just ditt tak.

3. Rulla ut den vattentäta underlagspappen vars funktion är att skydda mot hårt väder och fukt. Börja med att rulla ut den första remsan med underlag från ena sidan av taket till den andra. Spika ner på ena sidan med varmförzinkad pappspik. Dra i underlaget så att det sjunker lite mellan takbjälkarna innan du säkrar det på bortre sidan. Spika också ned underlaget för att förhindra att det rör sig under platsläggning. När detta är gjort, upprepa tills underlaget täcker hela taket och se till att det finns ca. 150 mm överlappning mellan lagren.

Tak2 1500x800

4. Nu ska vi spika bär- och ströläkt, konstruktionen som själva taket ska vila på. Placera läkten vertikalt på det beräknade avståndet och kolla noga att läkten inte lutar vid någon punkt. När du är nöjd med avståndet fäster du dem i takbjälken för att sedan även lägga läkt horisontellt på samma sätt. Var noga med att ha det avstånd som krävs för det material du bestämt dig för. Det är mycket att tänka på, men med lite tålamod och noggrannhet ska vi ta detta i mål!

5. Sista steget, men ack så viktigt: nu ska taket på!

Tak med betong- och tegelpannor

Lägg tegelpannorna på läkten en rad åt gången, med början längst ner. När du spikar in pannorna, se till att din spik inte går hela vägen genom till underlagspappen eftersom det kan skada underlaget och orsaka läckage. För pannor i takets kant, se till att det finns ett överhäng på 40–50 cm för att förhindra att vatten faller nedför ytterväggarna i byggnaden.

När taket är fyllt med pannor är det dags för nockpannorna. De läggs ut ovanpå nocken och skarvarna tätas med speciell tätningsmassa för att förhindra att fukt tränger in. Alla nockpannor spikas i nocken för att inte riskera att blåsa av.

Tak4 1500x800

Det här behöver du för att lägga tegel/betongpannor

Att lägga ett plåttak

Att lägga ett plåttak går relativt fort om man jämför med att lägga tegelpannor. Men var väldigt noggrann vid läggning av den första takplåten. Se till att måtta ordentligt så att den första plåten blir helt rak. Det kommer göra så att monteringen av resterande takplåtar blir betydligt lättare. Kontrollmät ofta under läggningen för att se att taket blir så rakt som du önskar!

Innan du sätter igång med själva plåttaket, börja med att montera rännkrokar för hängränna och svep för stuprör, samt ny fotplåt som passar för plåttaket. När det är klart kan du börja placera, måtta in och montera takplåten med självborrande skruv, för att slutligen montera nockplåt och vindskivor.

Viktigt att tänka på när du byter tak

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du startar.

Om du byter till en annan typ av takbeläggning än innan bör du kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun eftersom en förändring av husets utseende kan kräva bygglov.

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.

LÄS MER OM PROJEKTPLANERARE OCH BOKA DIN TID HÄR

LÄS MER OM HUR PROJEKTPLANERARE HAR HJÄLPT ANDRA HÄR

Mer läsning om andra projekt för huset hittar du här

BYGG EN ALTAN

BYT DIN DÖRR