K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Snickarskolan - Montera fönster

I snitt byter varje människa fönster i sin bostad en enda gång i livet. Ett rätt så viktigt byte med andra ord! Då tycker vi att fönsterköpet måste känns roligt och att du är nöjd med dina fönster länge, ja föralltid. När du väl gjort fönsterköpet är det dags att montera. Oavsett om du gör jobbet själv eller anlitar en yrkesman kan det vara bra att veta hur det går till. Här får du våra bästa tips på hur du går tillväga, steg för steg för att kunna njuta av nya fönster till ditt hus. Då kör vi, det här klarar du!

Montera fönster

Montera fönster

Steg för steg guide:

1. Börja med att kontrollera så väggöppningen är cirka 15 - 30 millimeter större än fönstret. Placera fönstret så nära väggens varma del, det vill säga, så nära insidan som möjligt. En spalt mellan eventuellt element och fönsterbräda är att föredra. Sidohängda fönster måste monteras med en stabil förankring, gångjärnssidan ska alltid monteras in mot väggkonstruktionen/väggregeln.

Fonster1 876x640

2. Sen är det dags att lyfta ur bågen ur karmen (gäller inte vrid- och sideswingfönster). Fixera två stödklossar (i öppningens över- och undersida) och två bärklossar nedtill, max 50 millimeter från väggöppningens sidor. Använd vattenpass för att justera, ögonmåttet vågar vi inte lita på nu. Kom ihåg att klossa under lodräta poster.

3. Nu ska vi placera karmen på klossarna. Fram med vattenpasset igen för att kontrollera att fönstret är i våg. Kila karmen i hörnen, från in- och utsidan. Se till att kilarna inte täcker de förborrade karmskruvhålen som är till för infästning med justerbar karminfästning (gäller ej 1+1 fönster). Slå inte heller i kilarna för hårt så att karmens sidor buktar inåt.

4. Väg av karmen med vattenpass. Glöm inte att kontrollera att karmen är i lod och varken lutar inåt eller utåt, utan precis lagom. Fäst sedan karmen i de övre och nedre förborrade hålen.

Fonster3 876x640

5. Ta bort kilarna vid karmens sidostycken, men lämna kvar klossarna under karmens bottenstycke. Ännu en gång dags för vattenpasset! Justera om vattenpasset visar ojämnt och montera resten av karminfästningarna i sidorna.

Fonster5 876x640

6. Nu är vi snart i mål. Kontrollera att öppningsmåttet upptill, på mitten och nertill är lika. Häng på fönsterbågen och kontrollera att den går lätt att öppna och stänga. Justera karminfästningen om det behövs. Kontrollera att springan mellan karm och båge upptill är mindre på lås- än på gångjärnssidan.

Fonster6 876x640

7. Dreva mellanrummet mellan fönsterkarmen och väggen. Packa inte för hårt - då kan karmen bågna. När drevmaterialet är på plats täcker du med en bottningslist på insidan. Lägg sedan en luft- och diffusionstät mjuk fog ovanpå bottningslisten. Skyddet mot utsidan ska vara vindtät men inte diffusionstät, den ska helt enkelt ”andas”. Använd drevningsmaterial som tillåter efterjustering.

8. Om du använder fogskum ska det vara av sådan kvalitet att efterjustering tillåts. Funktionsproblem som uppstått där fogskum som inte tillåter efterjusteringar använts, regleras nämligen inte av tillverkaren.

Se där, nu har du har nya vackra fönster att titta ut genom! Bra jobbat.

Tänk på att: Det lönar sig nästan alltid att beställa fönster och dörrar färdigmålade från fabrik. Delarna har då målats under optimala förhållanden, vilket gör att de målade ytorna håller sig snygga under längre tid och du slipper ommålning kanske ytterligare några år. Skönt!

Fonster2 876x640

Det här behöver du

• Klossar

• Kilar

• Vattenpass

• Karmhylsa*

• Hammare

• Drev

• Fogmassa

• Skruvdragare

** Karmhylsor ska förmonteras innan karmen lyfts in.*

Fonster4 876x640

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.

LÄS MER OM PROJEKTPLANERARE OCH BOKA DIN TID HÄR

LÄS MER OM HUR PROJEKTPLANERARE HAR HJÄLPT ANDRA HÄR

Mer läsning om andra projekt för huset hittar du här:

BYGGA ALTAN

FLER RENOVERINGSPROJEKT