K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Snickarskolan: Renovera fönster

Att renovera och ta hand om det man redan har istället för att köpa nytt är något som ligger oss varmt om hjärtat. I det här avsnittet av Snickarskolan visar vår snickarkompis Oskar Boström hur du renoverar dina gamla fönster. Även ett fönster som ser gammalt och trist ut kan hålla i flera år till. Och du, det är inte alls så klurigt som du kanske tror!

Att renovera fönster är ett perfekt projekt under de varma sommarmånaderna. Oskar visar steg-för-steg hur du gör. Är du redo? Låt oss börja!

Steg 1: Det vanliga men ack så viktiga första steget i många projekt är rengöring – och här det är inget undantag. Om du slarvar med det så kommer det inte bli ett lika bra slutresultat. När fönstret är rent tar du bort hörnjärn, gångjärn och andra detaljer.

Steg 2: Ta försiktigt isär inner – och ytterbåge så att du kan få ut glaset. Sen knackar du bort gammalt kitt, om kittet har spruckit är det bättre att byta ut det. Kittkniv och färg kan du hitta på k-rauta.se och i ditt närmaste varuhus. Dra sedan ut de gamla stiften och ta försiktigt ut glasen.

Steg 3: Nu är det dags att börja slipa. Slipa alla ytor som behöver bli trärena. Här kan du använda en multislip och finslipa på de mindre ytorna med sandpapper.

Steg 4: Olja bågen ordentligt med grundolja. Här hittar du grundolja. Vänta sedan ett dygn för att den ska torka över natten.

Steg 5: Dags att lägga kitt i falsen. Här är det viktigt att använda en bra kittkniv. Kom ihåg att vara försiktig när du pressar ner glaset mot kittet. Det ska se jämnt och fint ut. Slutligen använd stifttråd för att sätta fast bågen. Lägg sedan ut en extra sträng med kitt mellan glas och båge. Använd en bra kittkniv, som den här från Anza och dra kittet så att det blir jämnt och fint till ditt önskade resultat. Detta kräver övning! Men om du gör det noggrant och har tålamod kommer det bli bra.

Steg 6: Nu är du snart klar. Grundmåla bågarna med en bra grundfärg. Här hittar du grundfärg. Slutligen stryk bågarna med fönsterfärg två gånger, fönster- och snickerifärg från Beckers är vår favorit. Nu är du klar. Du kan vara stolt över dig själv, nu har du ett fönster som kommer hålla flera år framöver. Grattis!

Snickarskolan-renovera-fönster 1500x800 4

Lär dig mer om hur du renoverar här.

Behöver du mer inspiration? Välkommen till våra inspirationssidor!