K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Målning och renovering av trätrappor

Har du en gammal sliten trappa som sett sina bättre dagar? Renovera och fräscha upp den med ny färg. Med en dos tålamod, en helg och några enkla steg förlänger du din trappas livslängd – till en liten kostnad. Läs våra experttips här.

I familjen Karlströms hus var den gamla trappan i stort behov av en uppfräschning. Med flera barn och mycket spring hade trapporna blivit ordentligt slitna. Inte heller passade trappan in i resten av deras hem. Att byta ut trappan till en helt ny skulle ha varit ett dyrt och krävande jobb. Istället valde familjen att renovera den befintliga trappan,

Trätrappan får nytt liv

Trappan före och efter renoveringen.

Här valde familjen att måla trappan i två olika kulörer och den fick ett helt nytt utseende.

-Vi ville att proffs skulle göra jobbet för vi har tre våningar och det blir ganska mycket att måla, säger mamma Karin. Men om du har tid och lite erfarenhet kan du självklart utföra trapprenoveringen själv.

En stor del av renoveringen gick åt för att förbereda inför målningen. Först ut: de gamla halkskydden! Halkskydden var fästa med ett starkt lim och målaren behövde använda flera olika lösningsmedel och en skrapa för bästa resultat. Därefter slipade hon hela trappan med en slipmaskin och fixade mindre hål och sprickor med spackel.

Ritning-trappa

Sen var det äntligen dags att måla trappan. För planstegen räckte det med två lager färg, medan sättstegen behandlades tre gånger. Efter ett par dagar kunde familjen använda trappan försiktigt, och ytorna hade torkat färdigt inom två veckor.

Slipning av trappstegen

Tips för att måla trätrappor

Slipa ytan ordentligt innan du målar. Här användes en slipmaskin från Ryobi men vi har ett stort utbud. Glöm inte att använda andningsskydd!

Applicera färgen jämnt och ta inte för mycket åt gången för ett bättre slutresultat.

Om du vill att trappan ska vara tvåfärgad målar du först de ljusa delarna och sedan de mörka. På så sätt får du en tydligare linje mellan dem.

Trägolvfärg är ett bra val för trätrappor. Trappan målades med Beckers golvfärg.

Så här gör du

Att ta bort och slipa av gammal färg tar 1-2 dagar.
Att måla 2-3 timmar.
Golvfärgen tar minst 12 timmar att torka.

1. Ta bort den gamla färgen från trappan

Ta bort den gamla färgen eller lackytan med en varmluftsfläkt och en stålspatel. Dammsug av dammet och slipa ytan med en slipmaskin. Gör detta i tre omgångar. För den första slipningen använder du ett sandpapper med kornstorlek 80. För den andra slipningen använder du ett sandpapper med kornstorlek 100. När du är klar med den andra slipningen fyller du i eventuella håligheter och repor med en träkitt.

Slutligen gör du den sista slipningen med ett sandpapper med kornstorlek 120. Dammsug försiktigt bort dammet och torka av ytan med en mikrofiberduk.

2.Skydda och måla

Använd maskeringstejp mellan trappan och väggen för att få till en skarp linje och för att skydda väggen från färg.

Behandla ytan med det material du väljer, till exempel färgad eller färglös lack, trävax eller golvfärg. Se alltid till att det du väljer att behandla trappan med är lämpligt för underlaget.

Låt torka. Petroleumprodukter kräver en torkningstid på minst 12 timmar.

Oljefärg bör skyddas med färglöst oljevax, vilket också tar 12 timmar att torka. Efter sista strykningen tar det ett par veckor för färgen att torka helt.