K-Rauta-hero-banner
Artiklar

1960-70: Popkultur och möbler av plast

Under 1960-talet gjordes flera byggnadstekniska utvecklingar som möjliggjorde framsteg i att kunna bygga större och snabbare. Miljonprogrammet sjösattes för att råda bot på den fortsatta bostadsbristen och trångboddheten. Och 70-talet som följde var inget undantag. Välkommen till Retroguiden.

60-talet var ett expansivt årtionde. Sverige var tvunget att importera arbetskraft för att kunna producera i den takt som landet och omvärlden efterfrågade. Ett resultat av detta blev bostadsbrist och 1964 klubbades miljonprogrammet igenom. Ett program som innebar att en miljon bostäder skulle byggas under de kommande tio åren.

En välmående medelklass fick råd att bygga eller köpa hus. För att möta efterfrågan byggde hustillverkarna småhus med väggelement som byggts i fabriker och sedan sattes upp på plats. Väggelementen hade redan rör och dosor för elektronik inlagt.

Inredning och stil

Stilen är till en början fortsatt ljus och lätt med stora tidstypiska fönster utan spröjs för att mot slutet av 60-talet få allt starkare färger och vågade mönster. I mitten av 60-talet var även den, så kallade, popkonsten på stark frammarsch precis som möbler gjorda i plast. Kulörer som orange, mossgrönt och brunt blir allt vanligare på både väggar, mattor och möbler. Och än mer kulört och vågat ska det bli under 70-talet, där stora mönstrade tapeter och textilier tar plats i allt större omfattning.

På väggarna dyker sjögrästapeter och andra vävtapeter upp. Träpaneler tar över i gillestugan och vardagsrummets dörrar har glasade partier som är etsade eller har mönster. Heltäckningsmattor gör entré in många rum.

Här kan du läsa mer om 60-70-talen
Golv: Oljade golv och heltäckningsmattor