K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Ta hand om det du har

Våra behov, stil och smak förändras hela tiden och med det även vår inredning. En möbel som du köpte på loppis kanske passade perfekt för ett par år sedan men har sedan dess fallit i glömska. Och de gamla mässingsljusstakarna eller beslagen har förlorat sin forna glans. Istället för att köpa nytt vill vi slå ett slag för att återupptäcka och göra om de saker du redan har hemma. Därför skapade vi den här guiden.

Här får du tips och tricks för hur du på bästa sätt tar hand om det du redan har. Dessutom delar inredningsbloggaren Jenny Johansson med sig av vad som inspirerar henne.

Ta hand om det du har 876x640 2

Putsa upp dina gamla metallprydnader

De flesta av oss har gamla ljusstakar eller vackra beslag i mässing eller brons hemma. Dock kan deras utseende förändras och försämras med åren. Men med en enkel puts kan du se dina vackra metallprydnader få nytt liv. Det tar inte lång tid och är perfekt för att ge äldre metallprydnader en helt ny look. Ta en trasa och putsa tills prydnaden har fått tillbaka sin forna glans.

Ge mer färg till dina favoritmöbler

Har du ett skåp som du älskade en gång i tiden men som inte passar in längre? Eller kanske ett nytt loppisfynd som behöver lite kärlek och omtanke? Med lite färg kan du ge ditt möbel nytt liv. Tänk på det här innan du sätter igång:

• Börja med att ta bort beslag och knoppar så de inte får färg på sig.
• Rengör din möbel med målartvätt och låt torka
Slipa möbeln så att färgen fäster
• Vill du måla ett mönster på ditt skåp kan du använda maskeringstejp för att skapa ditt mönster
• Det är viktigt att ha rätt utrustning och bra kvalitet när du arbetar.

Ta hand om det du har 876x640

Letar du efter mer tips och inspiration? Läs gärna vår artikel Så här målar du dina möbler där vi frågar vår inköpschef för färg Peter Grote hur du ska gå tillväga och samtidigt få inspiration från bloggaren Maria Sundberg Holms egna projekt!

Behandla din köksbänk, skärbräda eller golv

Visste du att köksbänken utsätts för mest fukt i hemmet? År av användning gör att det skyddande lacket försvinner och sprickor uppstår. Men genom att använda paraffinolja på din bänkskiva eller skärbräda kommer den se ny ut. Just paraffinolja är dessutom ofarligt och går bra ihop med mat. Hur du gör? Såhär:
• Börja med att rengöra ytan och torka den noggrant.
• Pensla ett tunt och jämnt lager och torka bort eventuell överskottsolja efter 20-30 minuter.
• Efter några timmar är det dags för efterpolering med en vit fiberduk. Därefter låter du ytan vila i 24 timmar. Tänk på att inte utsätta den nyoljade ytan för fukt!

Det bästa med den här metoden är att du inte behöver upprepa den så ofta, det räcker med 2-3 gånger per år och du kommer alltid ha en köksbänk eller skärbräda som ser helt ny ut.

Ge hela rummet ett lyft genom att ta hand om golvet! Ett vackert, men slitet, trägolv behöver lite omtanke. Här gäller samma princip som med köksbänken, rengör ytan noggrant och se till att den är torr. Du kan lägga till hur många lager av lack som du vill men kom ihåg att du behöver applicera det i ett jämnt lager och inför varje nytt lager måste du damma av ytan. Kvalitet är viktigt här, en riktigt bred och tjock pensel kommer göra jobbet mycket enklare! Om du behöver mer rådgivning finns alltid våra kunniga Projektplanerare till hands.

Möt Jenny Johansson

Jenny Johanssons, skaparen bakom Instagramkontot @jennyshusochhem, största intresse är inredning och pyssel. Hon lägger ofta upp vackra bilder från hennes hem och vardag i Umeå. Vi träffade Jenny för att spana in bakom kulisserna och ta reda på vad hon inspireras av.

Berätta lite om dig själv

Jag bor i ett hus i Västerbotten tillsammans med sambo, tvillingar & två sibiriska katter. Mitt stora intresse är inredning & pyssel.

Hur kom du på idén att göra om saker du redan har?

Jag gillar att pyssla och skapa eget. Det blir mer personligt och precis som man vill ha det. Sen tycker jag att återbruk är bra, att man kan göra om det man har till något nytt eller något helt annat. Ge sakerna nytt liv helt enkelt!

Vad inspireras du av?

Pinterest kollar jag mycket. Där får man alltid inspiration.

Har du några tips till de som vill börja återbruka?

Mitt tips är färg. Med lite färg kan du förändra mycket. En möbel blir som ny.

Vad blir ditt nästa projekt?

Jag funderar på att bygga något till katterna. Ett litet mysigt hus eller nått.

Vilket projekt är du mest nöjd med?

Det måste nog vara budgetrenoveringen av badrummet & tvättstugan.