Artiklar

Så skapar du ett uterum att njuta av

Uterummet eller uteplatsen är trädgårdens vardagsrum, en plats där du kan koppla av med dina vänner, äta god mat och njuta av sommarens varma solstrålar. Men det är inte bara att skruva ihop några brädor. Vill du bli nöjd med utrymmet krävs det planering och lite goda råd på vägen.

Fåglarna har börjat kvittra och det är inte längre frost på natten. Ute i trädgården ser du de första blommorna titta upp ur jorden. Ofta leder de pirrande vårkänslorna till tankar om uteplats och uterum. Kanske har till och med den mörka vintern redan kastat dig in i de här tankarna och du har planeringen i full gång.

Att göra en del av din trädgård till ett extra rum för dig och din familj behöver inte vara svårt eller ta speciellt lång tid. Du avgör själv hur avancerat projektet ska bli. Ett uterum kan vara allt från ett trädäck som bildar en inbjudande ö mitt i trädgården, till ett ombonat inglasat uterum i anslutning till huset.

Så skapar du ett uterum

Planera ditt uterum

Innan du sätter igång måste du bestämma dig för placering, storlek och typ av uterum/uteplats. Placeringen påverkas av väderstreck och förutsättningar på tomten. Du vill förmodligen ha mycket sol där uterummet ska stå, då är en altan i söderläge det bästa.

Din nya uteplats bör vara stor nog för att rymma alla de funktioner du tänker dig och samtidigt lämna utrymme för att röra sig fritt. Olika funktioner i uterum är exempelvis:

 • Matlagningsmöjligheter - grill eller kanske till och med ett utekök?
 • Matplats - Är tanken att du bara ska ha utrymmet för att fika eller ska ni även kunna äta middag där tillsammans med era gäster?
 • Avkoppling - Ska det finnas utrymme för att lägga sig på en solstol och läsa en bok? Vill du ha en hängmatta eller en hängstol i någon vrå?
 • Lek - Finns det barn i hemmet är det bra att lämna rum för lek och kreativitet så att alla kan vistas i uterummet gemensamt.

Så skapar du Skapa ditt uterum

Andra delar du bör fundera igenom är om du vill ha tak över uteplatsen? Vill du ha skydd för vind och insyn? Ska utrymmet isoleras så att det kan användas en större del av året? Behöver du eluttag för grill och musikspelare? Vill du ha rinnande vatten? Glöm heller inte bort belysning så att du vid behov kan tända upp utrymmet.

Inredning: Hitta rätta känslan En uteplats bör ses som ett eget rum som förtjänar samma uppmärksamhet som huset. Det ska ju trots allt leda till glada stunder med vänner, och avkopplande tid med familjen. Se därför till att inreda det på allra bästa sätt med bra möbler och med de där extra fina detaljerna. Det är bara din fantasi som sätter gränser.

Tips på inredning:

 • Loungeset: En soffgrupp i form av ett loungeset består av olika delar så att du själv kan skapa en grupp i den form och storlek på som passar din uteplats. Glöm inte att se till att du får med dynor och ryggstöd.
 • Bord: Under sommaren bjuder vi ofta hem gäster och uteplatsen eller uterummet är den naturliga samlingsplatsen. Om uterummet är så pass stort att det finns plats att äta middag där bör du köpa ett bord som rymmer både dig, din familj och dina vänner.
 • Sittplats för avkoppling: Hängmatta, hängstol, gungstol, solstol - alternativen för avkopplande sittplatser fullkomligen svämmar över idag. Vad som är rätt för dig beror såklart på tycke, smak och inredningsstil.
 • Infravärmare eller gasolvärmare: Även sommaren kan bjuda på kyligare kvällar, men låt inte det stoppa dig. Med en infravärmare i uterummet blir det genast varmt igen. Dessutom förlänger du säsongen så att det blir trevligt att vistas där även tidig vår och sen höst.

Om du behöver råd och tips så finns våra projektplanerare som gärna hjälper dig med stort och smått. Från start till klart! Detta är givetvis kostnadsfritt.

Så skapar du ett uterum

Säkerställ att du är redo inför semestern

Många väljer att genomföra renoveringar och byggprojekt under semestern. Men för att det inte ska kännas överväldigande - för du vill ju förstås hinna njuta av ditt nya uterum under semestern - är det bra om du har gått igenom trädgården och husets utsida för att kontrollera dess status. Eventuellt finns det saker att åtgärda och då kan det vara skönt att ha gjort det före semestern.

Checklista inför sommaren

 • Oljat verandan?
 • Rengjort eller målat utemöblerna?
 • Fixat iordning trädgården efter vintern, krattat löv, beskurit träd, planterat nytt?
 • Rengjort grillen?
 • Tagit en tur runt huset och kollat om något behöver målas eller kittas om?
 • Gått upp på taket och kollat så att det är fritt från mossa och att plattorna är i bra skick?
 • Tagit en titt i trädgården eller på tomten och sett efter om det är något som hänt efter vintern?
 • Anordnat årets första grillfest?

Mer läsning om en bättre utemiljö

För mer inspiration, tips och handfasta råd om hur du bygger din nya favoritplats i hemmet kan du läsa i nedanstående artiklar.