K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Hur bygger man en koja bland trädtopparna?

Bo och Barbro har ett sagolikt landställe ute i Stockholms skärgård. Ett ställe med anor från 1700-talet. Här har många byggprojekt ägt rum och det är något speciellt med att bygga på en ö. Det är lite mer utmanade, men också väldigt spännande.

Sommaren är äntligen här och det finns så mycket man kan hitta på om bara fantasin får lite utrymme. Den här sommaren kan handla om lekfulla byggprojekt tillsammans med hela familjen. Varför inte bygga ett eget äventyrshus högt uppe bland trädtopparna?

I Stockholms yttre skärgård bor arkitekten Bo och hans fru Barbro hela sommaren. Lantstället, med anor från 1700-talet, är deras eget paradis, utan bekvämligheter, men precis som det ska vara i skärgården tycker de.

Inspirationsartikel Bosses trädkoja 1500x800 1

Här mitt i det gröna bestämde sig Bo för att bygga en koja åt barnbarnet. Det blev inte vilken koja som helst, det blev ett äventyrshus högt uppe bland trädtopparna.

”Det började med att barnbarnet ville ha en koja att leka i. Jag gick runt på tomten och letade efter lämpliga träd. Att bygga en koja uppe i ett träd är svårt eftersom man då har stammen mitt i kojan.”

Men detta var inget som stoppade arkitekten Bo. Det var klart att barnbarnet skulle få sin koja. Så upptäcker han tre träd som står i en triangel. Det blir startskottet för byggprojektet.

”De tre träden stod perfekt och hade dessutom klykor. Jag kunde lägga reglar mellan klykorna för att skapa en bra golvyta. ”

Inspirationsartikel Bosses trädkoja 1500x800 2

Nästa steg var att skapa höjden inne i kojan. Vuxenhöjd ville barnbarnet ha. Det är det som gör kojan spännande menar Bo. Så höjden till nocken blev över tre meter!

”Vitsen med en koja är att det ska vara ett äventyrshus, tycker jag! Det ska vara spännande och alltid lite speciellt att vara där. Så det måste finnas plats för lek och bus.”

Läs även om bastun som Bo har byggt

Övernatta bland trädtopparna i sommar

Den lilla kojan i Stockholms skärgård blev cirka 4 kvadratmeter stor till slut. Det finns en mysig liten sitthörna där man kan läsa serietidningar eller kanske skriva dagbok. På den stora ytan mitt på golvet kan man till och med ligga raklång.

”Barnbarnet ville gärna att man skulle kunna övernatta i kojan. Så nu kan han och hans kompisar göra det. Om de vågar får vi se. Jag vågar inte, för jag är rädd att jag går i sömnen och trillar ner.”

För att kunna skicka upp förnödenheter exempelvis läsk, lite godis eller kanske en ficklampa till natten så har Bo byggt en hissanordning. Med hjälp av den kan de hissa upp vad de behöver i kojan.

”Hissen är väldigt enkel och lantlig. Den har ett rep med en korg längst ner. Korgen drar man upp med armkraft. Svårare än så behöver det inte vara.”

Så bygger du din egen koja i trädet

Du behöver inte ha en färdig plan från start utan det är tvärtom viktigt att bygga efter de förutsättningar som finns på plats. Du lägger ut reglar för att säkra golvet först. Därefter ser du vart dörr, fönster och väggar bäst får plats.

För att behålla den naturliga känslan är det bra att blanda nytt och gammalt när det kommer till virke. Det ska helst vara så mycket begagnat virke som möjligt faktiskt. Då ser kojan lite gammal ut från dag ett och smälter in i trädet på ett naturligt sätt. Den ska ju helst knappt synas, eftersom det är barnens hemliga tillhåll.

När det gäller taket så blir det extra häftigt om du får till den där ordentliga takhöjden precis i mitten där man står.

Inspirationsartikel Bosses trädkoja 1500x800 5

Återanvänd gärna virke och blanda upp med lite gamla brädor för att skapa mer spänning. Gamla brädor kan ha fina hål som barnen kan använda som utkiksplats till exempel.

”De kan sitta i kojan och använda hålet till att skjuta prick eller spionera på människorna som går därnere.”

En sak som är viktigt att komma ihåg är att aldrig spika i trädet, för då kan det dö. Spika istället i regeln som ligger löst på trädet. Här var ju klykorna väldigt praktiska menar Bo.

Det är klart att man kan ha skruv istället för spik, men det känns mer äkta på något sätt att använda spik och att hamra på gammalt hederligt vis, menar Bo.

Och det bästa är att en koja uppe bland trädtopparna är underhållsfri. Luften runt omkring den gör så att virket inte ruttnar.

Se fler tips på härliga sommarprojekt

Inspirationsartikel Bosses trädkoja 1500x800 3

Hur kommer ni upp till äventyrshuset?

Bo menar att kojan måste vara högt upp i trädet. Annars blir det inte tillräckligt spännande, det blir inget äventyr för barnen. Det ska kännas busigt och nästan lite läskigt, tycker Bo. Därför byggde han kojan nästan tre meter upp i luften.

”Väl uppe får du ett äventyr och dessutom en sagolik utsikt på köpet. Oslagbart!”

Att klättra upp i ett träd skulle de flesta barn älska. Men hur tar sig både vuxna och barn upp i en koja som ligger så högt upp?

”Det ska vara svårt att komma upp. Barnen ska känna att det är ett äventyr bara att ta sig upp. Att det är deras lilla hus, där de kan leva lite bus o göra spännande saker.”

Till kojan har Bo använt en gammal stege som redan fanns på plats i stugan. Men man kan givetvis både bygga en ny platsbyggd stege eller använda rep. Att ha repstege gör det extra äventyrligt och svårt att ta sig upp. Dessutom får barnen väldigt bra träning och koordination på köpet.

Ta hjälp av våra expeter till ditt projekt

Tre tips till dig som vill bygga en koja i sommar

1.Strunta i en färdig skiss och utgå istället ifrån förutsättningarna på plats.

2.Använd gärna begagnat och lite mer spännande virke. Och kom ihåg att inte spika i trädet!

3.Fundera på hur du kan addera mer spänning och äventyr till kojan. Är det genom höjden, repstege, utkikshål och så vidare.

Lycka till!

Inspirationsartikel Bosses trädkoja 1500x800 4