Vissa delar av vår tomt och trädgård vill vi ha privat och insynsskyddad. Ett traditionellt plank blir lätt trist och ibland provocerande. Smäckra skärmskydd och staket i trä är bättre alternativ. Dessutom ger de vindskydd på altanen.

Att skydda altanen från insyn, i alla fall en del av den, är absolut en bra idé. Du får ett rum där du kan sitta och koppla av utan att behöva oroa dig över vad som händer runtomkring. I det hörnet uppstår också ett naturligt vindskydd. Insynsskyddet kommer att bromsa upp större delen av vinden, så att du får mer lä där du sitter.

Att vindskydda altanen är dock inte helt enkelt. Många gånger är tomterna små och vi känner att vi har grannen väldigt tätt inpå oss. Ett stort plank kan kännas oartigt. Man vill kanske heller inte ha fri insyn mot terrassen från gatan. I båda fallen kan det kännas skönt att bygga ett

insynsskydd så att vi får ha vår privata sfär på tomten, en oas där vi kan rå oss själva, men ett skydd som alla kan tycka om.

För ytterligare inspiration hur du kan förändra din trädgård kan vi rekommendera artikeln: Så får du snabbt en fin trädgård

Installera insynsskydd 1500x800 1 (1)

Det går naturligtvis att bygga ett plank. Men plank kräver ofta bygglov, och måste förankras väl eftersom det blir ett hårt tryck mot det från vinden. En allt vanligare lösning är köpa skärmskydd eller staket som färdiga moduler. Dels blir det mindre arbete, dels blir det en hållbar och snygg lösning.

–Ser man till materialkostnaden så blir det inte dyrare, säger Tommie Karlberg på Jabo som tillverkar färdiga insynsskydd i olika modeller och utföranden.

Skärmskydd och staket används även allt oftare för att ersätta en häck eller ett traditionellt plank som insynsskydd mellan två tomter eller ut mot gatan.

–Jag har en kompis som har använt våra skärmar för att insynsskydda 40 meter av sin tomt. Den lösningen ser betydligt bättre ut än om han skulle haft ett plank, säger Tommie.

Redo att monteras

De vanligaste insynsskydden är rötskyddsimpregnerade och mer eller mindre underhållsfria. Men det finns även målade konstruktioner, exempelvis i färgerna antracit och vit.

De monteras på stolpar i dimensionen 95x95 mm.

–Vi har även modeller i plastrotting som kan fås i färgerna grå och svart. Dessa monteras på aluminium­stolpar, säger Tommie.

Insynsskyddet blir samtidigt ett vindskydd. Det kan vara en god idé att stadga upp skärmarna med extra förstärkning om det är en lång eller hög konstruktion, så att den orkar med kraftiga vindbyar. I övrigt är montaget ganska enkelt.

–Det man ska tänka på är att ha en luftspalt på minst fem centimeter mellan skärmen och marken för att inte fukt ska sugas upp av träet. Är det en längre konstruktion bör man ta med i beräkningen att marken ibland sluttar. Det innebär att skärmarna får monteras enligt en trappstegskonstruktion för att följa tomtens markhöjd.

Det finns ju oändliga saker att göra med trädgården! När projektet med insynsskyddet är klart kanske andan faller på för lite odling? De bästa tipsen hittar du här: Så lyckas du med din odling

Plank och mur kräver bygglov

Reglerna kring vad som gäller för att bygga insynsskydd utan bygglov är både varierande och luddiga. Dels har olika kommuner olika regler, dels är det inte helt självklart hur de ska tolkas.

– Det bästa är att höra med byggnadsnämnden i den kommun där man bor vad som gäller, säger Adam Laurin, bygglov­arkitekt i Karlshamns kommun.

Generellt gäller att byggandet av plank och mur kräver bygglov enligt plan- och bygglagen. Men pergola, spaljé och staket är inte omnämnt och kräver därför inget bygglov.

– I våra riktlinjer för Karlshamns kommun säger vi att ett staket - tätt eller genomskinligt - får vara högst 110 centimeter högt. Men staketet kan tillåtas vara högre. Om delen ovan 110 centimeter är minst 50 procent genomskinlig får staketet vara 180 centimeter högt. Ställer du staket på en mur så räknar vi muren som en del av staketet. För byggandet av en mur krävs bygglov redan när den ska vara högre än 40 centimeter, säger Adam Laurin.

Installera insynsskydd 1500x800 2 (1)

Han är medveten om att detta ger utrymme för många tolkningar och beskriver definitionen av mur och plank som ”bland det svåraste i bygglagstiftningen”. Det är till exempel fullt lagligt att sätta upp en genomskinlig spaljé som är högre än 110 cm mot grannens tomt. Planteras sedan en kaprifol intill så växer den in i spaljén och genomskinligheten är borta. Men det är fortfarande ingenting som kräver bygglov. Fast det är ju förstås bra om man är överens med sin granne om åtgärden.

– I plan- och bygglagen står inget om vegetation. Däremot kan det enligt Jordabalken inverka på grannes fastighet och då blir det civilrättslig prövning. Samma sak gäller till exempel för grenar som går över på grannens tomt.

För boende i Karlshamns kommun är det tillåtet att anordna skyddade uteplatser i anslutning till bostadshuset om planket eller muren inte är högre än 180 centimeter, inte sträcker sig längre ut från huset än 3,6 meter och inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter. Men som du ser är det bra om du kollar med din kommun vad som gäller där.

Skriv avtal

Det är bra om du kommer överens med din granne om vilket insynsskydd som ska finnas mellan tomterna. Så länge planket eller muren bara påverkar två grannar är problemet enkelt att lösa om grannarna är överens.

– Men ändå kan en tredje part göra en anmälan till oss och finner vi då att det är ett plank eller mur utan byggnadslov så klassas det som ett olovligt bygge. Den som har byggt konstruktionen är ansvarig, även om det skett i samförstånd mellan grannar, säger Adam Laurin.

Problem kan också uppstå om en av grannarna flyttar och säljer huset till någon som inte vill ha det uppsatta insynsskyddet.

– Därför är det bra med ett skriftligt avtal grannar emellan om vad man kommit överens om. Det kan även gälla hur kostnaderna för underhållet av konstruktionen ska fördelas.

Konstruktioner för insynskydd mot tomten från gatan är mer känsligt. Då ska kommunens gatukontor och trafikingen­jörer yttra sig om hur det påverkar gatu­bilden och trafiksäkerheten innan byggnadsnämnden fattar beslut.

Så här enkelt monterar du skärmar för insynsskydd:

Att montera de färdiga modulerna från Jabo är ganska enkelt om det råder någorlunda bra markförhållanden. Ingen gjutning med betong behövs.

  • Stolpfästet slås ned i marken med ett slagverktyg, viktigt är att kontrollera så att riktningen blir lodrätt.
  • Trästolpen skruvas fast i stolpfästet.
  • Skärmväggen eller staketet monteras med hjälp av vinkelbeslag. För att försäkra sig om att stolparna står i linje bör man spänna ett riktsnöre mellan den första och sista stolpen. Med utgångspunkt från skärmens ände slår man ner nästa stolpfäste.

Dåligt med plats i bilen? Det är ingen fara, vi erbjuder både hemtransport samt lån av släp så slipper du oroa dig för den biten!