K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Victoria Skoglund: Så inreder du din uteplats – Experten tipsar

Vår inspiratör, Victoria Skoglund, har precis färdigställt sin balkong. En fantastisk liten oas som vetter ut mot en stor sjö, där himlen speglar sig vackert i vattnet. När solen sakta går upp bakom husen speglar sig ett magiskt skimmer i vattnet. Ljuset på morgonen är något alldeles speciellt säger Victoria.

Balkongen som precis blivit klar är i direkt anslutning till sovrummet. Det bästa är att njuta av den ljuvliga frukosten och det välbehövliga morgonkaffet på balkongen. Eller att sitta med ett glas vin och blicka ut mot horisonten och se solen sakta gå ner.

Lästips: Så vågar du bygga din altan – helt utan byggerfarenhet.

Victorias-balkong 876x640

Victorias balkong under renovering och montering av trall och balkongräcke.

Victorias-balkong 1500x800 2

Victoria har fått till de perfekta uteplatserna i sin trädgård och vi bad henne dela med sig av sina tips och tankar kring inredning av olika uteplatser och framförallt inredningen på balkongen.

-Vi har många olika altaner och terrasser hemma. På balkongen blev valet rätt enkelt eftersom vi bara är två som använder den. Just här känns det extra viktigt att möblerna är bekväma att sitta i. Här vill vi kunna koppla av ordentligt. Matplatsen är en trappa ner. Där har vi ofta gäster så jag har valt att ha ett större bord med gott om plats och närhet till köket.

Victorias utemöbler på balkongen är loungesetet Baku från Cello. Till det har hon matchat med ett judasträd – ett härligt rödbladigt träd som bjuder på ett elegant bladverk som matchar de blåa dynorna.

-Det bästa och ett väldigt vackert sätt att skapa solskydd på din uteplats är att plantera större träd i kruka om det finns utrymme för det. Växlighet ger en behaglig skimrande skugga och får dessutom uteplatsen att kännas mer exotisk. Det kan också vara väldigt fint att bygga en pergola och låta ett blåregn växa upp bland ribborna. Annars är jag personligen väldigt svag för att använda solsegel som solskydd – det ger ett vackert ljus och samtidigt en mjuk skugga.

När det kommer till inspiration kring olika stilar berättar Victoria att hon inte har en särskilt utvald stil. Hon mixar gärna både gammal och nytt. Det viktiga är att utgå ifrån känslan och alltid välja med hjärtat.

-Altanmöbler tycker jag ska vara i proportion till altanen eller balkongens yta. Har du en stor uteplats kan du gott dra på med rejäla möbler. De ska vara bekväma och gärna stilrena. Jag mixar både gammalt och nytt och kombinerar ofta det enkla med något brokigt. En modern stol med en vintagekudde eller pläd exempelvis. Växterna och krukorna får stå för det mjuka och behagliga.

Hon berättar vidare att hon hittar mycket inspiration i det kreativa jobb hon har, både från miljöerna hon befinner sig i och människorna hon träffar. Givetvis hittar hon mycket inspiration även på Pinterest. Där går det att göra specifika sökningar på exempelvis ”vita blommor i kruka” eller ”balkonginspiration” och så vidare.

Victorias-balkong 1500x800 3

Tänk på det här innan du inreder uteplatsen

Inredningen kan lätt bli plottrig och opraktisk på en uteplats. När det gäller exempelvis krukor ska du våga ta i och välja större krukor till en rejäl uteplats. Det är bättre att välja några få rejäla krukor än många små. Dels ser det mer proportionerligt ut på en större uteplats och dessutom behöver du inte vattna lika ofta. Växterna mår alltid mycket bättre om de får växa och etablera sig i större krukor med näringsrik jord.

-Istället för massa småkrukor tycker jag du ska satsa på två till tre större kärl att plantera i. Bestäm en färg och försök matcha kuddarna med växterna för att skapa en harmoni. På vår framsida har jag exempelvis en stor soffa med mintgröna kuddar. Där har jag valt en alunrot med grågröna blad och röda strimmor i ett stort fat, med en blodröd japansk lönn som kontrast. Fantastiskt fint.

Kom ihåg vattenutkastet om du vill odla på uteplatsen. Att ha ett vattenutkast i närheten gör det betydligt enklare att vattna under varma sommardagar.

-Tänk gärna höjd. Ett parasoll kan skapa en härlig känsla på uteplatsen. Jag tycker dock fortfarande att växterna spelar en stor roll för att få till en mysig känsla, även om det kräver lite jobb. Viktigt att tänka på läget på uteplatsen. En extremt solig balkong kräver växter som tål det läget. Det kan exempelvis vara lavendel, salvia eller blyblomma.

Förutom växter, parasoll och möblemang är det också viktigt att tänka på förvaring av alla kuddar och filtar. Finns det plats så kan en stor rymlig låda vara praktisk eller ett stort överdrag att svepa över möblerna som skydd.

Hitta allt för din trädgård här.

Vi frågade Victoria hur man kan höja stämningen lite extra vid tillställningar och sköna utekvällar.

-Här tänker jag ljus och lyktor. När vi ska ha gäster brukar jag samla flera lyktor i en grupp på ett långt bord. När vi hade en stor fest för några år sedan satte vi fast facklor vid varje stolpe. Det blev otroligt effektfullt. På hösten placerar jag ut fårskinnsfällar på alla stolar. Jag ska även utforska utbudet kring regn- och vindtåliga mattor tänkte jag. Det är något jag inte testat än.

Victorias 5 tips när du handlar inredning till altanen

  • Välj möbler i proportion till ytan. Finns det utrymma så är det fint att våga ta i.
  • Välj större krukor och kärl och plantera ett träd som kan stå ute året om. Små krukor är fint att samla i grupp.
  • Bestäm en färg och tonläge för att få en röd tråd. Exempelvis blåa blommor, blåa dynor, kuddar och filtar som matchar.
  • Klätterväxter är vackra att klä in en pergola eller ett balkongräcke med. Clematis albina Plena är ett utmärkt val om du vill ha något som växer snabbt. Eller ettårig klockranka som tål både sol och skugga.
  • En liten vattenskål med en pump som ger ett porlande ljud är effektfullt och skapar verkligen harmoni på uteplatsen.

Victorias-balkong 1500x800 5