K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Allt du behöver veta om att beskära äppleträd

För att få till ett friskt och vackert äppleträd med gott om frukt är det viktigt att beskära äppleträdet. Du tar bort sjuka och svaga grenar för att få en luftig krona där solljuset kan nå alla frukter. Du behöver inte vara ett proffs för att beskära äppleträd, allt du behöver är att veta vilka grenar du ska klippa och vilka verktyg du behöver. Här är allt du behöver veta för att beskära dina äppleträd.

Måste äppleträd beskäras varje år?

Unga äppleträd mår som bäst när de beskärs varje år. Beskärningen stimulerar tillväxten av nya grenar och trädet formas för att kunna få ett långt och friskt liv. Äldre äppleträd som är välskötta behöver inte beskäras mer än vartannat eller vart tredje år. Men det är alltid viktigt att utgå från varje enskilt träd och hur det mår.

Du måste inte anlita en arborist för jobbet även om vi förstår att det kan kännas bra att få jobbet gjort av ett proffs. Följ våra tips för hur du beskär dina äppelträd för att hjälpa det på vägen så att du kan njuta av frukten av ditt arbete.

1500 2 klippa

När på året ska man beskära äppleträd?

Den bästa tiden att beskära äppleträd är antingen under den så kallade JAS-perioden (juli, augusti och september) eller på vårvintern.

När du klipper träden under JAS-perioden har träden blommat ut och du ser var det behövs mer luft och ljus. En beskärning under JAS minskar bildandet av vattenskott (veka grenar som växer rakt upp) och främjar tillväxten av frukt. Träden läker nämligen som snabbast under varma månader.

Vårvintern är en något flytande definition och det kan variera runt om i landet. Man brukar säga att det är mellan februari – april, när den riktiga kylan är över men saven inte börjat stiga. Saven betyder att trädet vaknat till och lägger all sin energi på att växa och blomma. Därför är det bra att beskära innan saven stiger.

Ett enkelt sätt att kolla om det är dags att beskära ditt äppelträd är genom att göra ett provklipp och se om snittet blir fuktigt. Om det är fuktigt har saven börjat stiga i trädet och du får vänta med beskärningen tills JAS eller till nästa år. Den största fördelen med att beskära sina äppelträd under vårvintern är att ljus kommer in i kronan vilket gör att frukten blir bättre färgad och ger den godare smak.

Tips! Plocka av all frukt från trädet innan du klipper grenarna för att undvika skador på nästa säsongs frukt.

Viktigt med bra redskap för att beskära träd

Oavsett när på året du ska klippa äppelträd behöver du bra redskap som ger dig rena snitt. Om du använder ett slött verktyg läker trädet långsammare efter beskärningen.

Välj rätt redskap för trädbeskärning

Redskap som är bra att ha

Sekatörer är bra för beskärning av små grenar och vattenskott.

• En grensåg eller grensax är bra till de kraftigare grenarna.

• En stabil stege är viktig för att kunna nå att klippa hela trädkronan.

1500 grensag

Så beskär du äppleträd

1. För att klippa de tunna grenarna kan du använda en sekatör. När du klipper är det bra att du lägger snittet ovanför en grenknopp, då kommer grenen att fortsätta växa i knoppens riktning. Du ska inte lägga snittet för nära knoppen så att dess inre skadas, och inte så långt ifrån att det bildas en tapp. Snittet ska ligga en liten bit ovanför, snett från knoppen.

Tips! Lägga din tumme över knoppen och klipp med sekatören strax ovanför.

2. Ta bort skadade och sjuka grenar. Klipp nära grenens början i en vinkel på 45 grader. Då läker trädet snabbare.

3. Glesa genom att ta bort grenar som växer nedåt, rakt upp eller in mot stammen. Om grenarna är stora kan du använda ett redskap med extra skärkraft som en grensåg eller grensax.

1500 3 klippa

1500 klippa

4. Har du grenar som växer över andra grenar är det viktigt att du tar bort dem. Annars kan de gnugga mot varandra och orsaka sår i barken.

5. Ta även bort ungefär en tredjedel av äppelträdets vattenskott. Det är viktigt att inte ta bort alla vattenskott eftersom det stimulerar nya vattenskott. Ibland kan det till och med komma två skott från varje tidigare tillväxtpunkt.

6. Ta några steg bak ibland för att se att du får det resultatet du vill ha. Du vill ha kvar både nya och gamla grenar i trädet. Det ger ett fint, jämnt och luftigt träd.

Letar du efter andra verktyg för beskärning?

Vi på K-Rauta har många andra verktyg och redskap du kan behöva när det är dags att beskära eller ansa växter i din trädgård. Titta under vår kategori för växtbeskärning. Letar du efter andra trädgårdsredskap så har vi det också: Trädgårdsredskap
Trädgårdsskötsel

Letar du efter mer inspiration, tips och guider? Vi har många intressant artiklar där du kan lära dig mycker mer om hur du tar hand om din trädgård här.