K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Hemmakompost – allt du behöver veta om en Bokashi

Bokashi-kompostering har blivit en folkrörelse i Sverige. Den japanska tekniken gör det möjligt att skapa en egen kompost, var du än bor. Snabbt, naturligt och luktfritt.

Får du också mycket matavfall över hemma? Nu kan du förvandla det till näringsrikt vatten och jord till dina växter på bara två veckor. Oavsett om du bor i en lägenhet, är i sommarstugan eller åker husvagn i sommar kan Bokashin vara med.

Vad är en Bokashi?

En Bokashi är kökskompostering som tar vara på ditt matavfall och förvandlar det till näringsrik jord och vatten, helt utan hjälp av kemikalier. Ordet Bokashi kommer från japanskan och betyder “jäst organiskt material”. Det smarta kompostsystemet får enkelt plats i ditt hem. Med den omvandlas ditt matavfall till en näringsrik jord, tack vare effektiva mikroorganismer som jäser matavfallet. Det luktar inte illa och du behöver inte ha tillgång till varken trädgård eller balkong. Och var inte orolig, du får inga problem med fruktflugor då komposten är helt lufttät.

K Rauta-Artikel-1500x800

Hur fungerar en Bokashi?

En Bokashi består av en hink med lock och särskilt kompostströ I hinken kan du kompostera både tillagad mat som kött och fisk, och otillagad mat som frukt och grönsaker. Även mejeriprodukter, växtrester och citrus går bra att lägga i komposten.

Med hjälp av effektiva mikroorganismer tar jäsningsprocessen två veckor. Miljarder mikrober arbetar med att fermentera matavfallet. Matresterna ser då ungefär likadana ut som tidigare, men de har sjunkit ihop.

När komposteringen slutligen grävs ner i jorden kommer matresterna omvandlas till jord i rekordfart. Tänk på att inte ha din kompostering direkt i solljus under de två veckorna som jäsningsprocessen är igång.  

Under hela jäsningstiden kan du få ut näringsrik vätska från din Bokashi. Töm komposteringen från vätska enkelt med tappkranen på hinken. Gör det några gånger per vecka så undviker du att fermenteringen blir för fuktig. Glöm inte att använda vätskan när du vattnar, efter bara några dagar i kylskåp försvinner effekten. Du bör även spä ut vätskan 1:100 eftersom näringen är stark.

Hur vet du när Bokashin är klar?

Du kan se hur din kompostering mår genom att se om den fortsätter ha en söt vinägerdoft. Vitt mögel är bara positivt, men om du ser grönt mögel har det blivit fel i processen.

Vad kan du göra med Bokashin på vintern?

Du kan skapa näringsrik jord till nästa vår genom att spara din kompostering. Komposteringen övervintrar och klarar av att frysa utomhus under vintern. Du kan antingen spara komposteringen i hinkar med lock, förvara den i frosttåliga krukor med jord i eller blanda det med löv och förvara det utomhus i en bägare med lock. Du behöver inga speciella hinkar för att förvara din Bokashi under vintern, så länge hinkarna är lufttäta. Förvara hinkarna utomhus, i ett kallgarage eller ett utomhusförråd. Komposteringen blir inte till jord förrän det blir vår och varmt igen.

Varning: Det här ska du inte lägga i din Bokashi Egentligen fungerar i princip alla råvaror som du använder i ditt kök. Men du bör undvika rinniga mjölkprodukter.

Här hittar du alla våra komposter.

Här hittar du Urban Garden Greenline Bokashi kompost.

artikel pallkragar