K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Såhär bygger du din egen vedförvaring

Kylan knackar på dörren och det börjar bli dags att starta igång kaminen för säsongen. Men hur löser du en praktisk och snygg vedförvaring? Lugn, här får du en liten steg-for-steg guide komplett med ritningar för hur du bygger ditt alldeles egna vedskjul. I vårt exempel har vi använt tryckimpregnerat virke, men du kan såklart välja att bygga den i obehandlat virke om du vill måla den för att passa in med husets kulör.

Inspirationsartikel Bygga vedförvaring 1500x800 2

Beskrivning

• Börja med att såga till alla bitar enligt bild 1. Om du inte har någon såg som kan klyva med 20 graders vinkel till takreglarna så går det bra ändå. Men det blir ett snyggare slutresultat med vinkel.
• Nu när alla bitar är förberedda är det dags att börja skruva! Skruva ihop de två sidostyckena och mittendelen med träskruv 5x80 mm enligt bild 2. Se till att vinklarna är räta, det gör du enklast genom att kryssmäta.
• Därefter skruvar du ihop de tre delarna med golvreglarna och takreglarna. Även här använder du träskruv 5x80 mm. Se till att vinklarna blir räta. TIPS! Om du har möjlighet att ha allt liggande på ”rygg” på ett någorlunda slätt underlag så underlättar det när takreglarna ska skruvas.
• Skruva fast de undre takbrädorna med ca 60 mm mellanrum, se bild 4. Här använder du trallskruv 4,2x55 mm.
• Skruva sedan fast de övre takbrädorna samt sidobrädorna. Dessa ska skruvas 50 mm från stolparnas nedre ända och ha 20 mm mellanrum. Även här använder du trallskruv 4,2x55 mm. TIPS! Du kan även göra ett tak av råspont och papp eller plåt.
• Nu är din vedförvaring nästan klar! Det återstår bara att skruva fast den i husväggen så den håller sig rät och inte kan tippa. Om du inte vill skruva fast den så behöver du sätta strävor tvärs över bakstycket för att få stabilitet på konstruktionen.

Klicka här för länk till pdf med alla bilder.

Inspirationsartikel Bygga vedförvaring 1500x800 3

Inspirationsartikel Bygga vedförvaring 1500x800 5

TIPS! Om du vill skydda din ved från regn och snö kan du sätta fast en presenning i framkant. I sådana fall sätter du samtidigt dit remmar så att du enkelt kan rulla upp presenningen för att lättare nå veden. Den torkar dessutom enklare fina höstdagar. Det går också bra att lägga på papp eller plåttak för extra skydd.

Vill du har fler byggtips?

Klicka här för att komma till vår snickarskola.

Inspirationsartikel Bygga vedförvaring 1500x800 1