K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så gödslar du din gräsmatta – steg för steg

Många drömmer om den perfekta gräsmattan. Vägen dit kräver en hel del arbete, omsorg och gödsling. Vi bad trädgårdsmästaren Victoria Skoglund dela med sig av sina bästa tips.

Du behöver:

Kratta

Kogödsel

Toppdress

Piassavakvast

Gräsklippare

Trädgårdshandskar

Våren

 • Räffsa löv
  Börja med att räffsa löv, det kan du göra mellan april-maj. Se till att jorden inte är för blöt, då riskerar du att slita bort fina rottrådar i gräset.

 • Toppdressa
  När du har räffsat klart kan du toppdressa gräsmattan. Lägg ut toppdressen i små högar, ungefär 1-2 liter per kvadratmeter. Använd sedan krattan och fördela ut toppdressen över hela gräsmattan. Du vill att den ska sjunka ner mellan grässtråna.

 • Gödsla
  Nu är det dags att gödsla. Häll ut kogödsel och försök sprida ut det så jämnt som möjligt. Borsta ner det i gräsmattan med en piassavakvast. Se till att mylla ner gödslet, rör runt det så det kommer ner ca 1-2 cm i jorden.

Läs även: Bygg en platsbyggd odlingsbänk - steg för steg.

INSPIRATIONSARTIKELl Så gödslar du din gräsmatta 1500x800 5

Sommaren

 • Få bort mossan
  Mossa är ett riktigt gissel. För att bekämpa den måste gräset få överhand, och det får det med gödsling.
  Har du mycket mossa är det bara att gödsla, gödsla och fortsätta gödsla. Det brukar hjälpa. Finns det väldigt mycket mossa och din gräsmatta är på en skuggig plats så kan det helt enkelt vara så att du får acceptera mossan. Se den med nya ögon! Njut av att den är grön och mjuk att gå på.
 • Utnyttja gräsklippet
  Resterna från gräsklipp är en riktig räddare i nöden! Klipp gräset regelbundet när det är 4-5 cm långt. Låt sen gräsklippet ligga kvar, då återgår näringen till gräsmattan. Överflödigt gräs kan du lägga ut runt perenner, träd och buskar. Det både gödslar och håller fukten i jorden. Det går också bra att lägga det i komposten.

Hösten

 • Förbered för kyla
  Använd gräsklipparen och klipp sönder löven som har fallit. De kan få ligga kvar över vintern och skydda gräsmattan. Om det inte är ett för tjockt lager så tar maskarna hand om resten och kretsloppet är igång!

Hitta produkterna för din trädgård – klicka här.

Lästips: Victoria Skoglund - Gör din uteplats redo för säsongen

Tack till Victoria Skoglund för tipsen för en perfekt gräsmatta!

INSPIRATIONSARTIKELl Förodla Luktärtor 1500x800 3