K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så vågar du bygga din egen altan – helt utan byggerfarenhet

Snart är våren här och knopparna på träden börjar sakta men säkert komma fram. Planerna för hur landstället ska blomstra under sommarmånaderna är i full gång. Vad vill man addera först för att njuta av sin uteplats? Jo, en altan, såklart. Gusten, känd från Sveriges största fotbolls-podcast Tutto Balutto, har precis påbörjat ett altanbygge på sitt landställe. Eftersom varken han eller sambon tidigare har byggt något liknande har de tagit hjälp av en av våra Projektplanerare.

Visionen har varit en stor altan där det ska finnas plats för ett utekök, grill, solstolar och matbord för stora middagar, utan det vare sig ska kännas för trångt eller för stort i proportion till huset.

-Det är en altan som går åt däck-hållet. Den är i rakt söderläge för soliga sommardagar och nedtill har vi planerat att ha en stor trappa och en avsats jämte den för att både kunna sitta och ställa blomkrukor.

Det var i fjol som Gusten och hans sambo köpte ett nytt landställe, ett fritidshus som är byggt för knappt 15 år sen. Tomten är på ca 3000 kvm och har en stor grön och plan gräsmatta.

-Nu när våren kom drog vi igång med en ruskig entusiasm. Varken jag eller min sambo har byggt något tidigare i våra liv, men vi kände båda två att det var dags att växa upp.

Självförtroende, proffshjälp och bra verktyg är allt som behövs

Projekt altanbygge började med att Gusten ritade upp måtten och formen. Tillsammans med sin “tydliga sambo”, som han själv beskriver henne, skrev de också ner önskemål och tankar med altanen. Sen tog de kontakt med Magnus, Projektplanerare i Täby, för att ta sig vidare i projektet.

-Magnus förstod direkt vad det var vi ville ha, hur vi tänkte och önskade. Han hjälpte oss att rita, planera och var väldigt tydlig med vad som var rätt tänkt och vad som kanske inte var så väl genomtänkta idéer.

Behöver du hjälp med ditt altanbygge? Boka kostnadsfri rådgivning med våra Projektplanerare här.

Inspirationsartikel Gusten Tutto Balutto altanbygge 1500x800 3

Gusten blev själv förvånad över hur han med proffsig hjälp kunde utvecklas så snabbt och lära sig bygga själv.

-Min egen utvecklingskurva har överraskat mig väldigt mycket. Det är fantastiskt vad lite självförtroende, proffshjälp i planeringen och bra verktyg kan göra med en.

Han skrattar och fortsätter berätta om vad som hade hänt om han inte hade haft Magnus hjälp i detta altanbygge.

-Förmodligen har jag stått med händerna i sidan i detta nu, suckandes och undrat hur jag ens skulle börja.

Läs tips: Lär dig hur du bygger grunden för din altan.

Gustens lärdomar

Det viktigaste när du påbörjar ett projekt är, enligt Gusten, att ha en klar och tydlig ordning på allt du ska göra. Genom att göra rätt saker först så slipper du hamna i lägen där du måste börja om. Något som också är viktigt är att ha kul och inte jobba mot någon klocka.

-Det får ta den tid det tar, det kommer inte att bli bra om det ska stressas fram. Projektet blir mycket roligare och behagligare att utföra om det blir klart utan stress än att man efter två dagar känner att man redan ligger efter.

Altanbygget har gått väldigt smärtfritt för Gusten och hans sambo, och det har de bland annat vädret att tacka för. Plus den hjälp de fick från familj och vänner.

-Men med den hjälpen får man väl ändå säga att man gjort allt själv? skrattar Gusten.

Överlägset roligast har varit att se resultatet växa fram planka för planka. Gusten kan inte komma på något just nu som de skulle ha gjort annorlunda, men det kanske är för tidigt att säga. Altanen är inte helt klar ännu, och beräknas ta 3 veckoslut, från start till klart.

Inspirationsartikel Gusten Tutto Balutto altanbygge 1500x800 1

Gustens fyra bästa komma-igång-tips till dig som vill bygga din första altan:

  • Våga vara byggledare.

  • Skriv ner dina tankar och önskemål med altanen.

  • Ta hjälp av proffs med att planera och komma igång.

  • Planera för att det ska ta lite längre tid än en helg

Gustens bästa tips!

Gustens bästa tips!
KRAU0145 Webb 1280x600 Montering

Byggmaterial

Här hittar du allt material: reglar, skruv och trallvirke till altanbygget.

Handla här
KRAU0145 Webb 876x640 Rengora

Behandla altantrall

Glöm inte att behandla och skydda trallvirket så håller det längre.

Handla här
KRAU0145 Webb 876x640 Hangstol

Inred din uteplats

Här hittar du solstolar, matbord, soffgrupper, parsoll - det mesta för en härlig uteplats.

Handlar här