K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Cello Kirami badtunna - För stämningfulla badstunder

I Cello badtunna Kirami får du och familjen många års härliga varma bad och den är större än man tror. Med sin diameter på 170 cm rymmer den gott 4–6 personer – familj med goda vänner.

kirami6

Cello badtunna från Kirami

Med denna badtunna får du och familjen många års härliga varma bad och är större än man tror.

Köp Kirami badtunna här
kirami5

Kirami tillbehör

Samtliga Kirami badtunnor kan kompletteras med ett stort utbud av eleganta tillbehör.

Kirami tilbehör

Kiramis effektiva externa vedkamin ger badutrymme i hela badtunnan och värmer snabbt och bekvämt upp badvattnet på normalt dryga två till tre timmar beroende på årstid. Badtunnan är isolerad och monterad och runt överkanten går plastinsatsen över och ger en bekväm enhetlig sarg i samma slitstarka material som helt täcker övre ändträet på ytterpanelen och nedre ändträet skyddas av sockeln. Komforten ökas med en perfekt lagom bakåt lutad rygg och sitsens mjukt avrundade framkant med ett ordentligt benutrymme nedanför.

Kirami feeling11

Installation

Enkel och snabb installation

Badtunnan är isolerad och monterad och runt överkanten går plastinsatsen över och ger en bekväm enhetlig sarg i samma slitstarka material som helt täcker övre ändträet på ytterpanelen. Ytterpanels nedre ändträ möts en bit ovanför marken och skyddas av den svarta slitstarka bottenplattan av ABS plast som stilrent sveper runt badtunnan vid marken. Komforten ökas med en perfekt lagom bakåt lutad rygg och sitsens mjukt avrundade framkant med ett ordentligt benutrymme nedanför.

Badtunnan är grundutrustad med den externa vedkaminen Cult, skorstenspaket enligt ovan bild samt avtappningsventil.

• Ytterdiameter: 170 cm • Vattenvolym: 1450 liter • Rymmer 4-6 personer • Höjd: 110 cm • Djup: 91 cm • Vikt badtunna med vedkamin ca. 130 kg • Vikt endast badtunna ca. 90 kg

kirami 1500 2

kirami12

Bild2

Bada året om

Badtunnans gråmelerade plastinsats är av en slät tjock polyetenplast som är helt homogen och genomfärgad. Detta ger en hygienisk badtunna med slät och smutsavvisande yta som är snabb och lätt att rengöras. Materialet är problemfritt och stryktåligt, det finns ingen risk för färgsläpp, blåsor eller att plasten skiktar sig! Plasten är UV skyddad, tål alla klimat, värme upp till +130˚C och kyla ner till -50 °C. Materialet är åldersbeständig – med mer än 40 år beräknad livslängd och torkar inte sönder. Miljövänlig – Helt återvinningsbar plast.

Kirami2021-06-17 141929

När badtunnan ska rengöras så görs det smidigt och miljövänligt med vår Kirami TubSpray och t.ex. en svamp på skaft och vattenslang. Plasten klarar t.o.m. att högtrycktvättas.

Utsidan har en ytterpanel av svart betsad gran i en stilren svart ton med träets fina naturliga ådring. Den nedre ändträ möts en bit ovanför marken och skyddas av den svarta slitstarka bottenplattan av ABS plast som sveper runt badtunnan vid marken som en stilren sockel. Denna ytterpanel är nära på underhållsfri. En enkel snabb strykning var femte år med ny ädelbets håller badtunnan normalt som ny.

kirami6

Den externa vedkaminen skall stå ca två cm högre än badtunnans underlag så att röranslutningarna mellan badtunnan och vedkaminen hamnar i samma höjd. Med stor fördel kan en isolerande EPS skiva eller dylikt höja upp vedkaminen till rätt höjd. Fördelen med isolerande material under är att markkylan inte kyler vedkaminen.

kirami7

Badtunnan placeras enkelt på en plan, helt slät och stabil yta, t.ex. en bädd av grus/kross eller ett terrassgolv. Hela badtunnans underrede skall vila mot en helt slät och bärande yta. Den skall inte endast ha stödpunkter såsom reglar eller plattor. Tänk på att ytan som badtunnan skall stå på måste klara den totala tyng badtunnan får med vatten som blir ungefär 1700-1900 kg lite beroende på utrustning, men beräkna högre för säkerhets skull.
Ska badtunnan monteras nedfälld i eller bredvid en högre altan så rekommenderas att man kompletterar med en förlängning av skorstenen så att röken inte stör. Det är enkelt att förlänga skorstenen med fler 1 meters skorstensmoduler och den förblir stadig. Det räcker normalt den medföljande skorstenshatten när man eldar med björkved, vi tipsar att förlänga skorstenen en meter och sätta på ett gnistskydd * om man eldar man med gran-, tall- eller spillvirke vilket minimerar gnistorna ur skorstenen. Vedluckan är har fyra lufthål och är förberedd att extra utrustas med ett dragspjäll * att smidigt reglera eldens lufttillförseln. Askan hamnar i kaminens askgrav där den kan rakas ut. Ytterligare ett praktiskt tillbehör är den utdragbara asklådan till denna vedkamin.

Cello badtunnans medföljande externa vedkamin Cult, 36 kW har en nettoeffekt på 22 kW värms badtunnan normalt upp, 4-38°C på lite drygt 2 timmar när man eldar med bra ved, björk eller dyl. och har det extra isolerande underlocket som håller värmen kvar under vattnet och det rejäla täcklocket ovanpå. Vintertid så blir uppvärmningstiden normalt längre, då man kan räkna med runt 3 timmar med denna vedkamin. Vedkaminen rymmer mycket ved och klarar av upp till 57 cm lång ved. Vedkaminen Cult är grundutrustad med 1,5 meters stadig rostfri syrafast modulskorsten och 1 meters värmeskydd samt en ordentlig skorstenshatt som hindrar regn.

kirami5

Vedkaminen är tillverkad av åldersbeständig marinaluminium av högsta kvalité som ger bästa och snabbaste värmeledning och har en hög korrosionsbeständighet jämfört med många andra metaller. Kiramis vedkaminer är utrustade med en magnesium Mg+ anodstav som offrar sig och ger vedkaminen ytterligare skydd mot korrosion mot aggressivt vatten, som t.ex. vatten från vissa brunnar, eller ibland vatten från sjöar och havet samt även klorerat vatten. Denna anodstav sitter lättåtkomlig i fronten på vedkaminen och ska kontrolleras ett par gånger per år och bytas ut mot en ny när den har nötts.

Kiramis externa vedkaminer blir inte speciellt varm– helt omsluten av badvattnet i tak, väggar och golv. Inuti vedkaminens tak går extra vattenkanaler som utökar värmeytan som vattnet har kontakt med elden genom plåten. Kiramis vedkaminer är helt självcirkulerande och behöver ingen elektricitet eller pump. Värmen från elden pressar ut det varma vattnet genom det övre röret in i badtunnan och skapar ett undertryck i vedkaminens vattenmagasin som då suger in vatten från badtunnans botten via golvbrunnen och det isolerade golvrör som går in i vedkaminen. a på utsidorna då de är vattenmantlade, vedkaminen skall höjas upp ca 2 cm från badtunnans underlag så att röranslutningarna mellan badtunnan och vedkaminen hamnar i samma höjd. Med stor fördel kan en isolerande EPS skiva höja upp vedkaminen till rätt höjd. Fördelen blir då att inte markkylan kyler vedkaminen underifrån. Vedkaminen blir inte varmare undertill eller på sidorna än vattnet den värmer. Man bör då skydda isoleringens framkant precis under vedluckan med något brandsäkert material ifall glöd skulle ramla ur vedkaminen när man sköter elden. Det är även viktigt att brand skydda ytan framför vedkaminen, t.ex. med Kirami Gnistplåt.

kirami3

Lock på badtunna är nödvändigt tillbehör.

Ett rejält täcklock på badtunnan ger säkerhet och skydd. Täcklock ökar säkerheten och håller badtunnan fri från skräp när den inte används. Med dubbla lock får man bäst isolering och säkerhet och skydd till badtunnan. Kiramis isolerande underlock läggs direkt på vattenytan och håller kvar värmen under ytan vid uppvärmning.

Detta extra isolerande underlock tar bort nästan all värmeförlust mellan vattenytan och täcklocket. Det ger kortare uppvärmningstid och minimerar värmeförlusten och behålls badvattnet till flera bad så minskas avkylningen mellan baden. Effekten är lika enastående som sin enkelhet. Underhållsvärms badtunnan med el så spar detta underlock energi.

Täcklock till Kirami badtunna M Ø170 cm, av tålig ABS plast. Ett täcklock på en badtunna är nödvändigt och ger säkerhet, snabbare uppvärmning och värmebehållning så det går snabbare att värma på vattnet till nästa bad. Täcklocket ökar säkerheten och håller badtunnan fri från skräp när den inte används. Detta lock och med dess 12 kg är lätthanterligt med sitt handtag och klarat ordentlig belastning tack vare sin välvda form som även gör så att snön lätt kan glida av. Locket ligger ovanpå och greppar runt om hela badtunnans övre kant. Tre vindsäkrande gummistroppar med motstycken medföljer att fästa på tunnans vägg vilka håller locket på plats. Men vi rekommenderar att ovan täcklock barnsäkras med Kiramis säkerhetslås som är mycket smidigt och hindrar att barn annars skjuter av locket. Detta säkerhetslås finns som tillbehör och passar normalt även andra typer av lock till andra badtunnor och spabad.

Vikbart Spalock Kirami till badtunnor och spabad med diameter Ø170 cm 500906786 * Ett ordentligt lock till badtunnor och spabad är mycket viktigt inte minst ur säkerhetssynpunkt. Det skall vara säkert, lätthanterligt och isolera badet samt skydda från skräp. Detta spalock uppfyller alla dessa kriterier och är av högsta kvalité. Professionellt hantverk som tillverkas av Kirami i Finland. Isolerad med 7 cm tjock högdensitets polystyren för bästa värmeisolering och förstärkta med U-aluminiumprofiler. Täcklocket är beklätt med kraftigt svart UV-skyddad armerad skinnliknande vinyl. Isoleringen innanför har slutna celler som inte drar år sig fukt och är extra skyddande folie. Hela lockets undersida har unikt slitstarkt kondensventilationsnät som minimerar risken för tyngande vattenabsorbering. Materialen är brand- och mögelskyddat. Täcker runda badtunnor och spabad med upp till 173 cm i diameter, sidogardinen går 7 cm nedanför badtunnans sarg. Ett vikbart lock på en badtunna eller ett spabad är extra praktiskt om man ibland bara ska bada en eller två personer. Då kan man bada i ena halvan med locket vikt över andra. Locket klarar av ordentlig belastning, bär vikten av en liggande vuxen på 80 kg. och har fyra st fästremmar med säkerhetslås, som barnsäkrar och vindsäkrar locket. Dubbla nyckar medföljer. Locket klassificeras som säkerhetslock enligt standard EN17125.

Kirami badtunna installation

Kirami badtunna installation

kirami2021-06-17 135920

Badtunnans låga vikt på ca 90 kg utan vedkaminen gör den lätt att bära, normalt så bär man den på 3-4 personer. Badtunnan med vedkamin och skorsten väger ca 130 kg. Badtunnan är monterad vid leverans, medföljande avtappningsventil (6) och vedkamin (7) ansluts enkelt och medföljande skorsten (8) med topphatt och värmeskydd sätts på plats och sen är det bara att fylla badtunnan. Installationstid för en till två personer är ca 30 minuter. Badtunnan kan extra utrustas med inloppsgenomföring för reningsverk, detta är inte standard utan ett tillval som kan eftermonteras av kund efter tydlig monterings-vägledning vilket inte är speciellt svårt. Denna anslutningssats säljs separat med slang, kopplingar och inloppsgenomföringen. Möjligheten finns att få inloppsgenomföringen fabriksmonterad, då med viss leveranstid. Ovan visas standarsplaceringen av inloppsgenomföringen (10) för reningsverk om den beställs fabriksmonterad. Badtunnas ryggdel har en isolerande luftspalt mellan plastinsatsen och ytterpanelen (11) som ger en isolerande termoseffekt.

Badtunnan har ett tjockt starkt isolerande fundament under plastinsatsen av hård EPS (1) under hela golvet ca 20 cm och hela vägen upp under sitsen runt om som stoppar markylan, Undersidan har en slät slitstark bottenplatta av ABS plast (2) och inga organiska material har kontakt med marken. Plastinsatsens överkant går över ytterpanelen (3) och sveper runt hela badtunnan och ger en bekväm enhetlig sarg i samma slitstarka material som samtidigt ger skyddare ytterpanelens övre ändträ. Ytterpanels nedre ändträ möts en bit ovanför marken och skyddas av den svarta slitstarka bottenplattan av ABS plast som stilrent sveper runt badtunnan vid marken, (4).

Q: Hur flyttar man på badtunnan?

A: Badtunnan levereras huvudsakligen med alla tillbehör packade inuti tunnan, då hela paketet kan väga upp till 200 kg. Själva tunnan är relativt lätt. När kaminen och andra lösa tillbehör tas bort, väger tunnan beroende på modell 100-160 kg då 3-4 personer kan bära tunnan.

Q: Kan badtunnan transporteras på sin sida?

A: Att transportera badtunnan på sin sida är inte att rekommendera. Då man flyttar badtunnan från ett ställe till ett annat ska detta göras i upprätt ställning. Badtunnans övre kant tål inte att man håller eller transporterar tunnan på sin sida, utan den kan då tyngas ned och bli oval.

Vill du lära dig mer om hur din inställerar ett spa? Läs vår broschyr här