K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Proffstips: Ge balkongen ett lyft

Är det dags att styra upp balkongen så att den blir lite mer trivsam? Inredningsexperten Helene Åhlund tipsar om vad du ska tänka på för bästa möjliga resultat så att du ger din balkong sin rätta glans inför våren- och sommarens dagar!

Nu är det dags att förnya balkongen och ge den kärleken och uppmärksamheten som den förtjänar. Det finns otroligt många möjligheter för att göra balkongen trivsam. Experten och trädgårdsdesignern Helena Åhlund tycker att du bör arbeta från golvet och uppåt, för att göra projektet så enkelt och roligt som möjligt. Men steg ett är att röja upp.

Inspirationsartikel Ge balkongen ett lyft 1 1500x800 5

Rensa först

Handen på hjärtat, hur många av oss är det inte som utnyttjar balkongen som en extra förvaringsyta? Allt från läskbackar och cyklar till skidor och pantburkar. Innan du kan sätta igång och inreda balkongen bör du plocka bort allt som inte hör hemma där. Gör en ordentlig utrensning innan du fortsätter till nästa steg.

Se över golvmaterialet

Golvet är av största vikt för första intrycket. Du har att välja mellan allt från trä och sten till konstgräs och dekoration i form av mattor och grus.

Inspirationsartikel Ge balkongen ett lyft 2 1500x800 5

Vill du ha en mysig balkong har trämaterial fördelen att det ger en varm och ombonad känsla. Dessutom är det enkelt att lägga. Det finns till exempel prefabricerade klickplattor i trä, men även trätrall. Fördelen med trä är också att det finns så många olika träslag att välja mellan. Om du har en balkong utan tak måste du dock tänka på att det ska vara träslag som är fukttåligt eller behandlat. Tänk också på att det ska finnas dränering för vattnet mellan plattorna/trallen.

-Har du tak över balkongen kan du lägga trasmattor på golvet för att få det att kännas ännu mer ombonat, säger Helena Åhlund.

Den som vill skapa ett mer personligt utrymme kan hoppa över någon eller några träplattor – beroende på hur stor balkongen är – och fylla tomrummet med sten för att skapa kontraster. Exempelvis dekorsten ifrån S:t Eriks. Eller varför inte sätta dit ett fågelbad eller en ¬liten fontän?

SE ALL DEKORSTEN HÄR

Inspirationsartikel Ge balkongen ett lyft 1 1500x800 3

Vill man gå ytterligare ett steg längre kan man lägga konstgräs på balkonggolvet för att återskapa känslan av trädgård. Eller varför inte stenplattor?

  • Det finns de som hellre vill ha betongplattor som golv, men då måste man också ta med i beräkningen att tyngden ökar och man bör först ta reda på hur mycket belastning balkongen tål. Samma sak gäller om man ställer tunga krukor där, säger Helena.

SE VÅRA BETONGPLATTOR HÄR

Färgtema skapar harmoni

Innan du köper möbler och inredning bör du tänka igenom stil och färgval. Bestäm gärna ett färgtema som du håller dig till.

-Att ha en enhetlig stil skapar harmoni, såvida man inte trivs bäst med att blanda olika färger. Men det är samtidigt viktigt att man inte överarbetar sin balkong så att det blir för mycket av allt och att utrymmet känns hoptryckt, säger Helena.

Hennes förslag är att man inte ställer för mycket på själva golvet. Utnyttja väggarna till att hänga blommor eller bygg en spaljé som klängväxten kan klättra på. Du kan antingen köpa en färdig spaljè eller göra din egen med armeringsnät eller impregnerat virke. Och kom framför allt ihåg att det enkla oftast är det som blir snyggast.

Inspirationsartikel Ge balkongen ett lyft 2 1500x800 7

Möblera smart med passande möbler

Något som är viktigt att tänka på när du möblerar din balkong är att det inte ska kännas trångt. Hopfällbara möbler är därför ett bra alternativ för mindre balkonger. Det finns även stapelbara möbler som är enkla att gömma undan då de inte används.

Finns det däremot plats är ett loungeset riktigt bekvämt och inbjudande.

-Vill du ha en plats där du verkligen kan slappna av och njuta i vår- och sommarsolen är ett loungeset eller en möbelgrupp rätt väg att gå, säger Helena Åhlund.

Förläng säsongen med infravärmare

Har du möjlighet att ha infravärmare på din balkong? Med en terrassvärmare som håller uteplatsen uppvärmd förlänger du din utetid. 

LÄS ÄVEN: Förläng utesäsongen med infravärme här.

Smycka din balkong

En viktig del – kanske till och med den viktigaste – är utsmyckningen med blommor, växter och krukor. Balkongen är en tuff miljö för blommor och man bör välja sådana som klarar starkt solljus och torka på ett bra sätt. Rosor, perenner och olika klängväxter fungerar utmärkt. Har du rosor på balkongen ska de dock inte vara i vägen så att du sticker dig på taggarna.

-För att få lite liv på balkongen så tycker jag också att man ska ha blommor som drar till sig fjärilar för att få trädgårdskänslan. Då är till exempel kaprifol en bra klängväxt. Det går också alldeles utmärkt att flytta ut en del av blommorna från vardagsrummet, till exempel benjaminfikus, hibiskus, orkidéer och kaktusar, säger Helena.

En god idé är att välja speciell jord för urnor och lägga gelékulor i botten som suger till sig vattnet.

Inspirationsartikel Ge balkongen ett lyft 2 1500x800 18

Låt dig inspireras

Vill du ha ännu mer inspiration för din trädgård och uteplats? Hos oss på K-rauta kan du få hjälp att förnya allt i ditt hem eller trädgård. Oavsett vad det är för projekt du vill förverkliga hittar du verktygen, materialen och råden du behöver i något av våra varuhus runt om i Sverige eller här i vår e-handel.

Inspirationsartikel Ge balkongen ett lyft 2 1500x800 2

Här på hemsidan hittar du mängder med inspiration, guider och tips för många olika typer av projekt, bland annat en gör-det-själv guide hur du enkelt går från en steril altan till en levande uteplats eller balkong, uteplats eller trädgård? Du får även hjälp att välja rätt utemöbler. LÄS MER HÄR

Hos oss kan du dessutom få gratis planeringshjälp när du vill förnya något i ditt hem. Kom ihåg att inga frågor är för stora eller för små för oss på K-Rauta.

LÄS MER & BOKA HÄR

Checklista

• Börja med att städa undan sådant som inte hör hemma på balkongen.

• Lägg ett golv som lyfter intrycket av balkongen.

• Välj ett färgtema och en stil som du tycker om.

• Inred smart. Utgå från storleken på din balkong och välj möbler som inte gör att det känns trångt. Tänk på att även utnyttja vertikala ytor, exempelvis för blommor och tavlor.

balkong 876

Balkongmöbler

Cafégrupper är perfekt för balkonger och andra ställen där man inte får plats med några stora utomhusmöbler.

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Inred ute header 876x640 2

Loungeset

Soffgrupper ger ett modernt och stilsäkert intryck på din uteplats och låter dig njuta maximalt av årets bästa tid.

Klicka här
Odlingsbädd 876x640

Mer inspiration

Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till din trädgård och uteplats.

Klicka här