K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så här bygger du din egen spaljé - steg för steg guide

Det går hur bra som helst att bygga sin egen spaljé, precis så som man vill ha den. Jenny byggde sin egen spaljé till sin kolonilott. Hon gjorde sin spaljé med stolpar och armeringsnät som ger växterna ett bra stöd att klättra på. Vid sin spaljé planterade hon rostvin, en växt som blir vackert knallröd på hösten.

Det finns många varianter på spaljéer, men grunden i de flesta är rejäla stolpar som du förankrar i marken och sen fäster armeringsnät, träribbor eller plankor på i valfritt mönster. En spaljé med träribbor kan fungera både som vind-och insynsskydd, beroende på hur du sätter ribborna.

 • Vill du ha en luftig spaljé sätts ribborna endast på ena sidan och med tydligt avstånd.

 • Vill du ha en tätare spaljé med insynsskydd, minskas avståndet och ribborna kan sättas på både in- och utsida.

  En spaljé kan både stå själv, fästas mot en vägg eller monteras i altanen.

  Den enklaste varianten är, precis som Jenny har gjort, en spaljé av stolpar och galler eller armeringsnät. Det är en enkel och snygg lösning där växterna kan slingra sig upp för gallret.

INSPIRATIONSARTIKELl Bygg din egen spalje 1500x800 1

Verktyg du behöver för att bygga din spaljé:

Material till spaljén:

INSPIRATIONSARTIKEL Bygg din egen spalje 1500x800 3

Bygga spaljé - så här gör du:

 • Spänn ett snöre mellan två pinnar där du har tänkt dig att spaljén ska vara. Markera tydligt var stolparna ska stå.

 • Det är oftast enklast att bygga spaljén liggandes på golvet eller på gräsmattan. Lägg ut stolparna med rätt mellanrum och fäst armeringsnätet (eller träribborna) med träskruv på stolparna. Såga av stolparnas längd om det behövs. Om du inte använder en överliggare kan du såga den översta änden på stolpen snett så att vattnet rinner av eller sätta på en stolphatt för att skydda träet.
  Obs! Om du inte använder tryckimpregnerat trä behöver träet behandlas omgående för att kunna stå emot väder och vind (gäller dock inte alla träsorter).

 • När du byggt spaljén kan du lägga den mot markeringen och eventuellt justera vinklar så stolparna möter markeringarna. Sen slår du ner jordankarna.

  Tips! Kör vattenspridaren en halvtimme innan där du ska bygga spaljén, det gör jorden mjuk och det blir lättare att slå ner jordankaret.

 • Därefter kan du ställa spaljén på plats i jordankaren. Kolla med vattenpass att stolpen står lodrätt från alla vinklar. Fäst stolparna i jordankaren med bult eller skruv.

 • Avsluta med att montera stolphatt eller överliggare på alla stolpar. Överliggare skyddar stolparnas ändträ, ger stadga och ett lite mer arbetat intryck. Överliggaren kan förslagsvis bestå av en bredare, tryckimpregnerad bräda, som skruvas fast i de snedkapade stolparna. Lycka till!

Mer inspiration

Mer inspiration

Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till din trädgård och uteplats.

Klicka här
Projektplanerare column layout

Träffa en Projektplanerare

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Växthus Christina header 876x640 1 Nya

Lästips: Christina Schollins växthus

Inspireras av Christinas vackra växthus i sin lummiga trädgård.

Klicka här