K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så partypimpar du uteplatsen

Festen blir mycket roligare om du har dekorerat din uteplats, det blir en stämningshöjare. Men vad behöver du egentligen för en lyckad tillställning utomhus?

Någonstans att sitta

Till att börja med bör du se till att alla grundläggande produkter som behövs finns på plats. Sådant som stolar och bord, dukar till borden, uppläggningsfat och avställningsytor.

Sjunger dina utemöbler på sista versen? I artikeln Fräscha upp dina gamla utemöbler får du tips och råd om hur du kan förlänga användningen ytterligare en sommar!

INSPIRATION-Så partypimpar du uteplatsen 1500x800 5

Skydd mot vädrets makter

Ett partytält är också bra att ha. Då har gästerna någonstans att söka skydd från eventuella sommarregn, men även skugga om solen lyser starkt. Om du ska bjuda på mat är det också bra med ett partytält eftersom du vill att maten håller sig fräsch.

Sanna-uteplatsen 1500x800 5

Kyld dryck hela dagen

Många tänker även att all dricka behöver stå skyddad, men har du en partycooler kan du istället låta den stå framme lättåtkomlig för gästerna. Partycoolern håller drycken kyld och rymmer dessutom rikligt med flaskor och burkar. Hitta vår partycooler här.

INSPIRATION-Så partypimpar du uteplatsen 1500x800 7

INSPIRATION-Så partypimpar du uteplatsen 1500x800 3

Dekorationer

Dekorera gärna öppna ytor med roliga, vackra och spännande inslag, exempelvis lyktor, ballonger, tänkvärda citat, blommor och vimplar.

Håll värmen uppe

Mot kvällen kan det även vara skönt om det finns någonstans att värma sig. En terrassvärmare är ett smidigt alternativ om du har tillställningen på en altan eller i ett uterum. Har ni istället flyttat ut på gräsmattan eller på en stenlagd uteplats är det fint med en öppen eldstad som gästerna kan värma sig vid.

Skapa stämning med ljus

Belysningen får inte heller glömmas bort. Förutom allmänbelysning så att gästerna ser varandra kan du även använda belysningen som ett dekorativt inslag. Solcellsbelysning är bra för det ändamålet. Färgade lampor är exempelvis roligt när det ska skapas en festlig stämning. Även hela ljusslingor livar upp. Dessa kan du hänga dekorativt längs med staket och stolpar, eller placera i buskar i nära anslutning.

Det finns även upplysta krukor, fräcka lyktor och större dekorativa solcellslampor som bildar roliga partyinslag. Endast din fantasi sätter gränserna.

INSPIRATION-Så partypimpar du uteplatsen 1500x800 8

INSPIRATION-Så partypimpar du uteplatsen 1500x800 9

Här hittar du bordsstativet som passar att fästa dekorationer och belysning i. Klicka här för att komma till Eldstaden Björkfors.

Mat tillsammans

Att tillsammans laga middagens mat är något som adderar det lilla extra till sommarfesten. Här får du som värd tänka till lite efter antalet gäster på festen. Om det är ett större gäng som kommer på besök kan det vara en idé med en extra grill, utöver din vanliga. En enklare engångsgrill, eller kanske låna grannens kolgrill? Bord, stolar eller andra sköna sittplatser är ju såklart ett stort plus.

Om grillningen uteblir går det lika fint med att bjuda på kalla plockrätter, så som bröd, chark, rullader eller spett. Alternativen är många! Då krävs inte bord och stolar på samma sätt som vid en riktig middagsbjudning vilket möjliggör att man kan placera filtar på gräsmattan. Titta gärna in picknickfiltar med isloering eller impregnering på undersidan. Då står filten bättre emot kvällen dagg och undviker att bli fuktig.

Här kan du läsa om mumsiga grilltips som du kan svänga ihop på utflykten.

Håll oinbjudna gäster borta

Vi tänker självklart på mygg, getingar och andra insekter. Om grannen råkar komma förbi må vara hänt men vissa gäster slipper man gärna helt. Med ett par enkla knep kan du hålla dem borta från festen och inte behöva ta hand om getingstick eller andra otrevligheter. Här finns olika knep för att hålla dem borta. Investera i myggljus eller myggolja. Rensa trädgården på fallfrukt eller lägg ut en slatt av något sött, läsk eller saft, i andra delen av trädgården där getingarna får ha sin egen fest.

Läs även: Victoria Skoglunds tips för uteplatsen.

Grillmiddag-1500x800 4