K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så väljer du rätt snöslunga

Snöslungan gör det lätt att hålla uppfarten ren från snö. Men väljer du en för klen kommer den inte orka med att göra sitt jobb. Väljer du istället en för kraftfull kommer den att ha kostat onödigt mycket pengar sett till dina behov. Genom att förstå produkten blir det lättare att göra rätt val.

Inspirationsartikel snoslunga 1500x800 1

Ska du slunga snö på gården eller uppfarten är det viktigt att du väljer en modell som dels orkar den mängd och den typ av snö som normalt sett faller där du bor, dels håller tillräcklig kvalitet.

Bor du i Norrland behöver du en annan typ av snöslunga än den som bor i till exempel Skåne. Detta eftersom det snöar betydligt mer sällan i Skåne och det är en annan typ av snö som maskinen får hantera.

På platser där det snöar mer sällan är det fördelaktigt att välja en lite mindre snöslunga som du kan lyfta in i garaget igen när den inte används. Den behöver då inte vara en snöslunga av högsta byggkvalitet med sådant som kapslade maskindetaljer och annat. Dels kommer den att stå skyddat, dels kommer den att användas sällan. Å andra sidan måste den vara stark nog att orka slunga blötsnö eftersom plusgraderna i södra och mellersta Sverige gör snön tung.

I mer snörika områden är det istället vanligt med pudersnö. Minusgraderna håller snön lätt under större delen av säsongen. Slungar du ofta blir snölagret heller inte särskilt tjockt och du behöver därmed inte en lika kraftfull slunga, slungar du mer sällan behöver du däremot en stark maskin. Eftersom det snöar ofta och mycket är det vanligt att man lämnar snöslungan framme när den inte används, och du bör då välja en modell av bra kvalitet.

Slungar du ofta i Norrland kan det räcka med en batterisnöslunga av lite högre kvalitet. Slungar du inte så ofta, eller om du ska slunga vall, packad snö och liknande är det bättre att satsa på en bränsledriven snöslunga. Detsamma gäller i områden där du slungar blötsnö eftersom denna dels är tung, dels kan frysa på och bli väldigt hård. Då är batterisnöslungorna fortfarande lite för svaga i skrivande stund för att orka med.

Är bilen för liten? Inga problem! Hos oss kan du antingen välja hemleverans av dina varor produkter eller så finns tillgång att hyra släp.

Inspirationsartikel snoslunga 1500x800 3

Vad är en kraftfull snöslunga?

Snöslungor finns som enstegs-, tvåstegs och trestegsslungor. Man kan enkelt säga att detta korrelerar med kraft. Enstegsslungan klarar alltså betydligt mindre mängder snö (och mindre svår snö) än trestegsslungan.

Enstegsslungan lämpar sig för lätta förhållanden. Den drivs framåt med samma skruv som slungar snön och det är ingen bearbetning av snön utan allt dras in och kastas ut i ett svep. Den passar därför främst på jämn, plan mark med hårt underlag.

Tvåstegsslungan är det som många väljer om de har grusad gång, mer ojämn mark eller tuffare snö som ska slungas. Den klarar vanligen flera decimeter snö eftersom den bearbetar snön och sedan kastar ut den. Utmatningen sker så att säga i två steg. Vanligen kan dessa snöslungor också justeras i höjdled så att du inte riskerar att få med dig grus in i maskinen som annars kan skada den. Dessutom har de separat drivning som inte påverkas av skruven.

Trestegsslungan är fortfarande ganska ovanlig bland privatpersoner men är värstingen i gänget. Den bearbetar snön i tre steg, först matas den in mot mitten, där bryts den ned och slutligen kastas den ut. Denna är gjord för mycket svåra förhållanden, exempelvis blötsnö i minusgrader (skare och liknande), packad blötsnö som hunnit bli till is och liknande.

Andra funktioner

Utöver byggkvalitet, kraften i maskinen och det som driver den finns det en del andra funktioner att ta i beaktande. Vissa premiumsnöslungor har exempelvis uppvärmda handtag så att du slipper frysa om händerna om du ska slunga stora områden.

Belysning är en annan lyxig utrustning, speciellt då det ofta är mörkt när man går till jobbet vintertid - eller kommer hem från detsamma - och faktiskt har tid att slunga.

Vidare är det bra om det är enkelt att snabbt kunna rikta om utkastet.

Du bör även tänka igenom sådant som vikt - om du exempelvis vill förvara den inomhus men har trappor som den ska lyftas upp för. Samt hur lätt den är att svänga. Har du en gårdsplan med mycket hinder bör fokus ligga på manövrerbarhet framför hastighet på drivningen, och tvärtom hos den som har stora, öppna ytor att slunga.

Alternativen till snöslunga är att skotta med skyffel, eller att sätta plogblad på fyrhjulingen eller den lite starkare åkgräsklipparen.

Välkommen ut i din trädgård

redskap 876

Verktyg - dina vänner i din trädgård

På våren ska det grävas. På sommaren påtas. Hösten är räfsan och krattans glansdagar och under vintern vilar både du och de flesta av dina verktyg men visst kan de behövas då också. Vi har trädgårdsverktyg för alla årstider.

Se vårt utbud här
lounge 876

Allt för ditt trädgårdsrum

En bra uteplats blir ännu bättre med sköna möbler av hög kvalitet. Hos oss hittar du allt från matbord med matchande stolar, loungeset, utomhuskök, solstolar, paviljonger och infravärmare. Vi har något för alla smaker och behov.

Hitta din favorit här
kolgrillar s weber 800

Grillar & rökar för årets alla middagar

Att grillad mat är godast och att grilla året runt är för många en självklarhet. Men är du mer en klassisk kolgrillare, gillar du när maten får ligga i din rök under en lång tid, kanske föredrar du gasol eller är det pizza som gäller? Vi har alternativen som passar dig.

Se vårt utbud här