K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Snickarskolan - Bygg din altan, steg för steg

Och så kom stunden då du började fundera på om du inte skulle bygga dig en altan. Men kanske har du aldrig har gjort det förut - Ingen fara, det här klarar du.

I det här avsnittet av Snickarskolan får du se hur Oskar Boström, känd som @oskarsnickrar på Instagram, bygger sin altan från start till klart. Här får du veta allt du behöver för att lyckas med din alldeles egna altan. Du hittar även djupgående beskrivningar för varje moment i texten här nedan. Lycka till!

Steg 1 – Planering

Börja med att rita upp en skiss av din altan. Mät ut höjd, längd och bredd . Mät även ut var plintarna ska stå. Ett tips är att det inte bör vara mer än 2 meter mellan plintarna. Rita även ut och planera för om du vill ha räcke, trappa eller annan påbyggnad till altanen. Då vet du hur den ska se ut och vad du kommer behöva för material.

Steg 2 – Grundarbete

Mät nu upp altanen på plats med hjälp av murarsnöre och pinnar. Utgå från en rak linje och sätt ut pinnar som markerar hörnen och spänn upp murarsnöret mellan pinnarna. Det ger dig en bra känsla för hur stor altanen blir, och det blir lättare för dig att veta var stolpskorna ska sättas. Dubbelkolla måtten genom att mäta de båda diagonalerna, har de inte samma mått kan du justera dem så de är desamma. Gräv bort gräs, buskar och jord som är i vägen. Det är viktigt oavsett om du ska bygga altanen på marken eller en bit upp. Är du osäker på vilken altangrund du ska bygga efter? Läs vår artikel: Bygga altan: Sätt grunden.

Bygga-altan 1500x800

Steg 3 – Sätt grunden

Markera ut, med hjälp av pinnar, var du ska sätta stolpskorna som bär upp bärlinan. Bärlinan bör vara minst 45x170 mm. Spännvidden mellan bärlinorna bör inte överstiga 2 meter. Och dubbelkolla alltid så att allt är rakt. Täck marken med en markduk och ha på grus. Mer grus är bättre än mindre. Fortsätt sedan med att placera ut åsarna, även kallat golvreglarna. Måttet mellan åsarna ska vara mellan 60-70 cm. När alla åsar är på plats skruvar du fast så kallade kortlingar. Det är som namnet antyder, korta reglar som går tvärs med golvåsarna. De förstärker upp konstruktionen och/eller skapar ett tvärgående ytskikt.

Som du ser i filmen har Oskar lagt kortlingar längst hela frisen. Frisen är inramningen av trallen. Här behöver du lägga några extra reglar, dels för att stabilisera altanen men också för att ha reglar som du kan skruva frisen i. Frisen monteras i slutet av bygget.

Steg 4 – Montera trall

Nu är det dags för trallen. Är virket nytt så är det ofta blött, då krymper det lite med tiden vilket är bra att ha i åtanke när du monterar det. Mät och placera ut var femte planka med ca ett tumstocksblad emellan, och montera dessa. Detta gör att du får samma avstånd mellan plankorna och altanen blir symmetrisk.

Placera ändarna på plankorna så att du har marginal för att finkapa för frisen (trall-ramen) senare. Montera sedan alla plankor. Använd minst C4 trallskruv. I filmen skruvar Oskar med Grabber. Kapa ändarna på åsarna när du närmar dig slutet av altanen och montera sedan ramen.
Tips! Det är bra att använda monteringsverktyget (finns från Essve och Prof), om du vill ha trall utan synliga skruvar. Läs vår guide här!

Bygga-altan 1500x800 4

När ramen är på plats är det dags montera frisarna. Börja med att kapa av ändarna på trallen mot frisen. Sedan fasar du av kanten på ändträt med hjälp av slip, kniv eller rasp.
I hörnorna kan du välja att använda dig med överlapp som Oskar gör i filmen, eller med 45 graders vinkel. Se till att det finns utrymme för luft som kan cirkulera under altanen från sidorna.

Voila! Vilket jobb du har gjort! Altanen är klar och redo att vara sommarens mittpunkt för alla härliga middagar och utehäng.
Känner du dig osäker på att påbörja bygget utan stöd? Kontakt våra Projektplanerare så hjälper dom dig kostnadsfritt med alltifrån materialval till skiss och vägledning för själva bygget.

Läs mer om Projektplanering här.

Projektplanerare column layout

Projektplanerare

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.

Klicka här
Snickarskolan column layout

Snickarskolan

Behöver du byta fönster, panel eller tak? Snickarskolan hjälper dig ta dig an dina hemmaprojekt!

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Byta fönster spara energi header 876x640 2

Allt byggmaterial

Här hittar du mängder av material till dina byggprojekt - oavsett om du bygger ett hus eller altan.

Klicka här