Marksten är ett utmärkt material både till uteplatser och gångar i trädgården. Med sin underhållsfria yta och vackra struktur skapar stenen både liv och djup. Dessutom är materialet enkelt att hålla rent.

Oavsett om det är en terrass, gång, uppfart eller uteplats som du ska välja material till gör sig marksten alltid bra. Stenmaterial går inte ur tiden. Det är en långsiktig investering som håller i generationer och som bara blir snyggare med åren – helt utan att kräva underhåll. Plattor finns dessutom i mängder av olika utföranden, färger och sorter. De är enkla att lägga och kräver knappt något underhåll.

Vilken marksten passar bäst 1500x800 marksten framför entren

– Sten i trädgården blir alltmer populärt och vi märker en ökad efterfrågan på i stort sett hela vårt sortiment, speciellt stora plattor, dekorsten och inbyggd belysning, säger Nils Burell, säljchef mot återförsäljarna hos S:t Eriks, marknadsledande inom markbetong i Sverige.

Vilken marksten passar bäst 1500x800 plattor till uteplatsen

Plattor till uteplatsen

Uteplatsen är en social yta förknippad med umgänge och avkoppling. Plattor på terrassen är smidigt på så vis att det är hållbart och enkelt att underhålla.

Mest lättskötta är stora plattor. De utgör stilrena ytor med få fogar att hålla rent. För att skapa lite mer liv kan du välja plattor med struktur eller mönster.

Likväl som man har ett träbelagt golv på uteplatsen så fungerar sten lika bra. När stenläggningen är klar kan du hitta mer inspiration om hur du inreder det i: Så skapar du ett uterum att njuta av

Men små plattor kan också vara på sin plats. Välj mellan olika stilar, såsom rustik platta med trumlad kant, eller våga mixa färger och former. Allt handlar om att välja rätt plattor utifrån dina behov och din stil. Tänk dock på att försöka anpassa valet efter övrig design runtomkring. Har du exempelvis en romantisk trädgård får gärna strukturen på plattorna också vara det.

Likaså kan det vara intressant att bryta av all grönska med en yta av dekorsten. Eller varför inte en kombination?

– Dekorstenen intar gräsets plats. Allt fler inser både de estetiska och funktionella fördelarna med att använda dekorsten i trädgården. Genom att bryta av grönskan med en yta av dekorsten skapar man liv och rörelse i gräsmattan. Dessutom får man en snygg yta som är underhållsfri. Dekorstenen är även ett populärt alternativ när det gäller inramning av rabatten eller trädgårdsgången, säger Nils Burell.

Vilken marksten passar bäst 1500x800 marksten på uppfarten

Marksten på uppfarten

En yta som många väljer att plattsätta är uppfarten. Stenmaterial är slittåligt och därför är plattor på garageuppfarten det klart bästa alternativet – både ur estetisk och praktisk synvinkel. Har du valt plattor där kan det även vara snyggt att låta dem fortsätta upp mot huset. Då skapar du samtidigt lättskötta ytor runtomkring känsliga ytor som grund och fasad.

– En plats som många lägger stor vikt vid är entrén eftersom den ofta står för det första intrycket. En välskött entré med prydlig stenläggning är därför av hög prioritet, säger Nils.

Det är också ett av de tidigaste intrycken dina gäster får av dig. Se till att göra den personlig och inbjudande.

Vilken marksten passar bäst 1500x800 Belysta stenplattor

Upplyst eller ej?

Genom att sätta belysning i markstenen lyser du upp vägen där du ska gå, men ramar även in viktiga detaljer för ögat. Det räcker att ett par stenar har belysning för att du ska liva upp en hel yta.

Det finns marksten förberedd för belysning - sådan med armatur redan inbyggd.

Plattor runt poolen

Pooltrenden i Sverige håller i sig och inom branschen för trädgårdssten märks en stor efterfrågan på stenar som passar vid poolkanten.

– Till exempel ljusare plattor som S:t Eriks vision eller vision struktur och ljus granit är mycket populärt och snyggt att ha runt poolen, tipsar Nils.

Fördelen med sten runt poolen är att du slipper riva ner lika mycket smuts i poolen, och minskar därmed rengöringsbehovet.

Checklista

  • Det finns många olika platser där sten gör sig bra som ytmaterial: uteplatsen, gångar, garageuppfarten och runt poolen.
  • Tänk på att välja plattor som passar ihop med den stil du har i trädgården i övrigt.
  • Bryt gärna av med dekorsten kring rabatter och gångar.
  • Fundera på om du vill ha belysning i markstenen.

Det kan bli en hel del material när det är dags för stenläggning. Vi erbjuder både hemtransport samt lån av släp så att du kan fokusera helt på läggningen.