K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så planerar du inför badrumsrenoveringen

Badrummet är ett av de viktigaste rummen i ditt hem, det är där du börjar och avslutar varje dag. Det är en plats där du kan koppla av och samla kraft i ett varmt bad. Det är också platsen där du kan vara för dig själv en stund. Badrummet är en viktig investering i ditt hem och därför är det viktigt med ett badrum som du trivs i. Här listar vi tips och råd för hur du bäst planerar ditt nya badrum.

Oavsett om du bara ska fräscha upp ditt badrum med en ny badrumsmatta och ett nytt duschset eller om du står inför en större badrumsrenovering är det alltid bra med lite tips. Här guidar vi dig till hur du startar upp en renovering av badrummet och vad du ska tänka på. I vårt stora badrumssortiment hittar du sedan allt från badkar, badrumsmöbler och toalettstolar till tätskikt, kakel och klinker samt fäst och fog.

1. Renovera badrum: Kostnad

Eftersom det både är dyrt och komplicerat att flytta badrumsinredning i efterhand är det viktigt att redan från början planera hur du vill använda din yta. Genom att göra så kan du förhindra att det uppstår oförutsedda kostnader. Vill du renovera badrummet billigt? När du renoverar ett gammalt badrum är det billigast att behålla placeringen av de fasta installationerna. Fundera över om det är värt den extra kostnaden att flytta golvbrunn, avlopp eller rördragning. Ofta behöver du inte göra en hel badrumsrenovering för att få ett nytt och fräscht badrum.

Fundera även på om du ska ha kakel och klinkers eller plastmatta. Du kan få ner kostnaden för att renovera badrummet genom att välja plastmatta. Våtrumsskivor är också ett alternativ. De ger intrycket av till exempel kakel eller marmor men till en bråkdel av kostnaden. Läs gärna vår artikel Våtrumsskivan som förenklar badrumsrenoveringen för att lära dig mer om våtrumsskivor.

Ytterligare ett sätt att minska kostnaden är genom att renovera badrummet själv. Men detta rekommenderas endast om du är kunnig och har erfarenhet av badrumsrenovering, eftersom det är viktigt att ditt badrum når upp till fackmässig standard så att försäkringar och liknande gäller.

Reglerna som finns när du renoverar badrummet kan du läsa hos respektive branschorganisation. De utgår från Boverkets byggregler och har sedan provat olika material och tagit fram regler för hur dessa ska monteras och vilka material som passar tillsammans. Organisationerna heter GVK och BKR.

2. Gör en budget

Hur budgeterar man ett badrum? Eftersom det finns ett enormt utbud av badrumsartiklar och badrumsinredning i olika prisklasser kan kostnaderna för en badrumsrenovering lätt rinna iväg. Det är därför viktigt att du redan från början sätter en budget för hur mycket ditt badrum får kosta och sedan gör du dina val utifrån budgeten.

Budgeten sätter du genom att undersöka vad en badrumsrenovering i din stad och av den storlek du tänkt göra kostar. Bor du exempelvis i en storstad såsom Stockholm eller Göteborg kan badrumsrenoveringen bli något dyrare på grund av högre arbetskostnad. Men så är det inte alltid. Kontakta därför ett flertal badrumsentreprenörer och be om offert.

3. Hur planerar man ett badrum?

När du har bestämt dig för material och stil kan du börja mäta upp utrymmet så att du enklare kan få en bild av vilka möbler som passar och var dessa kan placeras. Notera var badrummets rörinstallationer såsom handfat, toalett, badkar och dusch finns. Rita även in eventuella element.

Vad behöver du få plats med i ditt badrum? Nedan listar vi ett par punkter du bör fundera på, speciellt när man har ett litet badrum med begränsad yta.

  • Hur många personer ska samsas om utrymmet?
  • Vad vill du få plats med i badrummet? Förvaring och hyllor för handdukar, toalettpapper, rengöringsprodukter, skönhetsprodukter eller medicin?

Tips: Skaffa vägghängd förvaring för att underlätta städning. Vägghängd förvaring skapar dessutom en luftig känsla i ditt badrum.

Lyft ditt badrum med design och lyx - för läsinspiration om hur slutresultatet kan komma att bli!

4. Belysning för ett trivsamt badrum

En av de viktigaste detaljerna i ditt badrum är badrumsbelysningen. Det krävs ordentligt med ljus i ett badrum och speciellt framför badrumsspegeln och handfatet. Det finns ett flertal olika alternativ och bara du vet vad som passar dina behov bäst. Vill du ha spotlights eller lysrör? LED eller halogen? Vill du ha belysning från tak eller vägg? Läs gärna vår artikel Med rätt ljus i badrummet för råd gällande din badrumsbelysning.

Det kan också vara lika viktigt att tänka på att ha möjligheter till dämpad belysning i badrummet. Det redan avkopplande badet blir ännu mer avkopplande när belysningen inte är för stark.

Tips: Se över möjligheterna att placera tvättstället nära ett fönster för att kunna utnyttja det naturliga ljuset.

5. Badrumsinredning för ett personligt badrum

Ditt badrum kan se ut precis som du vill ha det och det är ofta en plats där din personliga stil lyser igenom. Vill du att ditt badrum ska vara minimalistiskt, elegant, romantiskt eller färgglatt? Ska det kännas som en lyxig relaxavdelning eller en anspråkslös gästtoalett? Hos oss hittar du många olika badrumsmöbler från populära varumärken som håller hög kvalitet, till exempel Hafa, Svedbergs och Westerbergs.

Tänk på att det är badrumsinredningens detaljer som skapar den personliga känslan, därför är det viktigt att du väljer till exempel handtag och knoppar med omsorg. Om du vill ha hjälp att hitta din badrumsstil kan du läsa vår inspirationsartikel Oändliga valmöjligheter – hitta din badrumsstil.

I din här artikeln kan du finna mer inspiration kring badrumsinredning Välj rätt inredning till badrummet

6. Detaljer för ett smart och välplanerat badrum

När du har ritat upp ditt badrum och funderat över förvaring, belysning och inredning är det dags att titta på detaljerna. Det är även dags att fundera över hur du vill använda ditt badrum: Hur stor spegel vill du ha? Vill du ha en handdukstork? Vill du kunna lyssna på musik eller se på tv i badrummet? Skulle du vilja ha golvvärme? Vilken typ av badrumsfläkt skulle passa dig och ditt hem?

Projektplanerare och hemleverans

Utifrån ovanstående faktorer planerar du badrumsrenoveringen tillsammans med din hantverkare. Om du behöver råd och tips gällande din badrumsrenovering kan du få gratis planeringshjälp i våra varuhus. Därefter renoverar du badrummet steg för steg. Väljer du att köpa allt ditt material till ditt nya badrum hos oss på K-rauta så kan du självklart få allt hemlevererat - mer information kan du hitta här.

Utforska vårt stora badrumsutbud

kakel 876x640

Badrum & Bastu

Hitta allt från kakel till inredning - med tidlös design till de senaste innovativa produkterna.

Se vårt utbud
badrum 876

Möbler, speglar, handdukstorkar

I vårt stora utbud kan du hitta det du behöver för ditt badrum. Vi har större eller mindre skåp, speglar med eller utan belysning, handdukstorkar och handtag.

Se utbudet här
badkar 800x800

Med eller utan bubblor?

Gillar du retro eller det allra senaste? Med eller utan bubblor? Hos oss hittar du badkar i alla storlekar för både det större eller mindre badrummet.

Se vårt utbud