K-Rauta-hero-banner

Färgbrytning

På våra färgavdelningar i varuhusen bryter vi din färg till önskad nyans. Vi på K-Rauta vill göra det så enkelt som möjligt för dig. Om du är ute efter en specifik färg finns vi här för att bryta fram den kulör du tänkt dig, vare sig det är till huset, staketet eller köket. Och nu erbjuder vi dig även att beställa bruten färg i den kulör du vill ha. Bestäm dig från soffan - hämta bruten och klar.

HEMSIDAN Header 876x640 Färgbrytning online

Bestäm dig i soffan - hämta bruten och klar

Nu kan du bryta dina färger i den kulör du vill här på k-rauta.se och det är enkelt. Plus att du slipper stå och vänta i varuhuset på att jobbet ska bli gjort. Du hämtar bara ut din färdigblandade färg i ditt varuhus via click & collect – mycket enklare kan det inte bli.

Följ bara intruktionerna för hur du gör när du beställer din färg.

Obeservera att du inte kan få bruten färg hemlevererad. Utan den hämtar du i ditt K-Rauta-varuhus.

Kan jag köpa bruten färg online?
Jo det går utmärkt. Du kan beställa färgen online och hämta i varuhus. Vi informerar så fort din färg är färdigblandat och du kan hämta färgen från närmsta varuhus. Oftast redan inom 5 timmar från lagt order.

Har jag returrätt för bruten färg?
Tyvärr kan du inte returnera bruten färg då den är specialtillverkad just för dina behov. Därmed gäller inte ångerrätten för bruten färg.

Kostar det någonting att bryta färg?

Online tar vi en minimum avgift för tjänsten som vi erbjuder. Det kommer 10 kronor till din order, men ingen fraktkostnad för det är alltid gratis leverans till våra varuhus.

Bra att tänka på när du beställer bruten färg online Observera att kulörerna som visas på hemsidan kan skilja sig mot verkligheten. Färgen kan upplevas annorlunda när den applicerats på din vägg eller möbel. Hur kulören upplevs kan också skilja sig åt mellan olika produkter, eftersom faktorer som färgbas, belysning och glans spelar in. Använd gärna en färgprov innan du väljer en slutgiltig färg. Du hittar färgprover på ditt närmsta K-Rauta varuhus.

Du kan bryta färg till färgtillverkarens kulörer baserat på valt bas. Ljusa färger kan blandas med bas A medans bas C bryts till valfri mörk kulör. Om du inte hittar kulör som du önskar, vänligen välj en annan bas. Om du är ute efter en mer specifik färg som inte finns i färgtillverkarens sortiment, besök ditt närmsta varuhus där vi kan hjälpa dig att bryta fram den kulör du tänkt dig.

Vill du måla huset gult? Måla väggen krämvit eller kanske måla en stol blå? Det kan vara så att du behöver samma ton av en färg du redan har. Om du kommer in med en färg du vill ha i precis samma nyans har vi möjlighet att skanna färgen med en färgskanner som visar vilket NCS-nummer färgen har. Koden beskriver färgen exakt och kan därför återskapas. NCS har 1950 standardfärger med 10 steg mellan varje standardfärg. Det ger dig nära oändligt många alternativ och framför allt möjligheten och friheten att välja det du vill ha.

När du kommer till våra varuhus och ska välja färg har vi färgkort vid färgavdelningen där du kan välja färg. NCS-koden står på färgkortet, notera gärna koden på de färger du är intresserad av.

Vi vet att det kan vara svårt att välja ut rätt färg du ska ha utifrån ett litet färgprov, därför erbjuder vi dig testfärger i mindre burkar för en liten slant så att du kan gå hem och testa i lugn och ro. Det är inte helt fel att ta sig en extra funderare så att du kan känna dig säker på ditt val av färg. Nedan kan du läsa några tips om vilka färger som fungerar bäst för olika typer av ändamål, ytor och temperaturer.

Rätt färg på rätt ställe

Alla färger har olika användningsområden, rätt färg ger dig ett bra resultat. För att måla fasaden finns fler alternativ. Vi har till exempel oljefärg, lasyrfärg och slamfärg för dina fasadytor. Dessa färger klarar de påfrestningar som vårt nordiska klimat utsätter våra utomhusytor för. Färgerna skyddar vårt hus mot kyla, regn och snö. I ett land där vi får erfara ibland snabba väderväxlingar ställs höga krav på färgen.

Färg du kan ha inomhus har ofta vatten som bindningsmedel och är mer eller mindre luktfria och dessutom ofarliga att andas in. Beroende på var du ska ha färgen i ditt hem finns olika typer av färg för golv och väggar. Färger lämpade för golv är betydligt tåligare och kraftigare än färg som du har på väggen, då du inte sliter lika hårt på en vägg som på ett golv.

Utomhusfärger

Slamfärg

En av de vanligaste slamfärgerna är falu rödfärg. Färgen innehåller järnoxid. Färgen har vunnit sin populära status mycket på grund av dess skyddande egenskaper mot röta. Tänk på att färgen endast fäster på obehandlat, ohyvlat virke och ytor som redan behandlats med slamfärg.

Oljefärg

Oljefärger lämpar sig bra för dina utemöbler. Den tränger sig in i underlaget och fäster ordentligt vilket ger ett bra skydd mot fukt. Var dock medveten om att oljefärgen torkar långsamt. Akrydfärg eller alkydoljefärg är en modernisering av oljefärgen och är idag populär för målning av snickerier. Akrydfärgen torkar snabbare och ger dessutom ett bra skydd mot fukt.

Lasyr

Lasyrfärger innehåller ofta mycket lite pigment. Du kan med fördel måla fasaden med färglös lasyr en första gång för att sedan måla 1-2 lager med färgad lasyrfärg. Det kommer att ge dig ett jämnare och snyggare resultat. Med lasyrfärg får du ett resultat som framhäver träets naturliga ådring.

Putsfärg

Hos oss hittar du även putsfärg som är en typ av cementfärg, den kan du använda på exempelvis murar, betong, puts och natursten. Cementfärger ger dig ett bra skydd mot nedbrytning orsakat av väder och vind.

Inomhusfärger

Latexfärg

För dig som tänkt måla inomhus har vi vattenlösliga färger så som exempelvis latexfärg som lämpar sig för målning av vägg. Den här färgen tränger inte in i underliggande material utan lägger sig som en hinna över. Det kan därför vara en god idé att spackla och slipa väggen före applicering för att få ett jämnt resultat. Vi rekommenderar att du målar med vattenlösliga färger så som latex- och akrylatfärger endast när temperaturen är högre än 5 grader Celsius, annars kan färgen spricka. En positiv sak med vattenlösliga färger är att det är lätt att tvätta av penslar och redskap så länge färgen inte torkat.

Lackfärg

Lackfärgen är vanligt att använda vid målning av möbler och snickerier så som köksluckor, stolar och bord. Lackfärgen Alkydlack är lättare att måla med då det är enklare att rätta till små misstag med penseln. Målar du med vattenbaserad lackfärg krävs en snabbare arbetsteknik då vattenbaserad lackfärg torkar snabbare. Vattenbaserad lackfärg är luktfri medan alkydfärgen har en betydligt starkare lukt. När du målar med lackfärg så använd gärna andningsskydd och se till att rummet du målar i har god ventilation.

Tvåkomponentsfärg

Tvåkomponentsfärg avsedd för betonggolv i exempelvis källaren. Ny- och ommålning av betonggolv som utsätts för kemiska och mekaniska påkänningar, som till exempel industri- och lagergolv, garage och våtutrymmen.

Vill du få fler färggranna tips kan du alltid vända dig till oss i varuhusen.

Välkommen in till vår färgavdelning!