K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Checklista när du ska renovera badrummet

Ska du bygga eller renovera ditt badrum? Det kan tyckas vara en hel del att tänka på - vilket det är. Men för att underlätta lite när du ska starta igång din badrumsrenovering kan du utgå från vår checklista.

Ska du renovera badrummet? Badrumsrenoveringen går smidigare om du gör den strukturerat. Utgå från vår checklista över vad du ska tänka på när du renoverar badrum så att du inte glömmer någon viktig punkt. Oförutsedda händelser riskerar att öka kostnaden, det är därför viktigt att tänka till före.

Passa även på att skissa ned hur du hade tänkt att inredningen ska placeras. Ta med dig listan och kom in till oss så hjälper vi dig vidare kostnadsfritt med hjälp av vår projektplanerare.

Se över nedan faktorer och välkommen in!

badrumsbelysning

Checklista när du ska renovera ditt badrum

 1. Takhöjd: För att kunna budgetera material för tät- och ytskikt behöver du veta hur högt i tak du har. Detta är även viktigt för att du ska veta vilka högskåp och liknande som passar in.

 2. Fönster (mått till underkant): Hur är dina fönster placerade på väggarna, vilket mått från underkant ner till golv?

 3. Dörrar och fönster (utvändigt karmmått): Skissa ner och rita ut mått för både fönster och dörrar på din ritning. Det är avgörande för hur du kan inreda i ett senare skede men också för hur du ska dra vatten, el och avlopp.

 4. Placering av vatteninstallation: Var är det mest lämpligt att placera handfat, toalett, dusch och eventuell badkar?

 5. Placering av eluttag och andra installationer: Förutom att du behöver el till din badrumsbelysning, kan du även behöva det för elektrisk golvvärme, handdukstork och bubbelbadkar.

 6. Placering av avlopp: Avlopp behöver du både för golvbrunnar och från toalett och handfat. Placeringen av inredningen är med andra ord avgörande för hur avloppet ska dras.

 7. Placering radiatorer (element): Om du inte väljer golvvärme är element, exempelvis vattenburna sådana, alternativet. Valet av uppvärmning är viktigt och faller det på element så är även placeringen av dessa mycket viktig då de eventuellt påverkar både rörmokare, elektriker och placering av inredning.

 8. Blandare till handfat: I vissa fall ingår blandare när du köper handfat, men i de allra flesta fall måste den köpas till separat. Då är det viktigt att du köper denna i samband med att du väljer handfat eftersom de olika designerna påverkar både placering och intryck. Vilken blandare passar dig? Utgå från stilen du valt på ditt badrum, och din kommod.

 9. Blandare till dusch och badkar, eventuell takdusch: När det kommer till blandare för duschkabiner och badkar är det precis som med de för handfat - ibland ingår de, ibland köper man till dessa separat. Att köpa en separat gör att du får större valmöjligheter när det kommer till funktioner. Idag finns det allt från standardblandare till set med så kallade regnskogsduschmunstycken.

 10. Belysning i rummet: Badrumsbelysningen är mycket viktig. Du vill dels kunna se dig själv i bra ljus när du gör dig iordning på morgonen, dels ha stämningsbelysning när du använder badrummet för avkoppling.

 11. Kakel och klinker: Valet av kakel och klinkers är avgörande för vilket intryck badrummet ger. Välj typ utifrån den stil du har valt i ditt badrum. Genom att välja neutralt kakel och klinkers, och sätta stilen med tillbehör och inredning, får du ett badrum som håller länge rent trendmässigt och som enkelt kan varieras. Men vill du ha exempelvis orientalisk stil bör du gå åt det mer mönstrade eller murriga hållet.

 12. Golvbrunn och sil: I samband med att du renoverar ett badrum ska du alltid byta ut golvbrunnen. Lämna aldrig en gammal golvbrunn om du ändå byter tätskikt.

 13. Golvvärme - ja eller nej? Golvvärme är mycket skönt att ha i badrummet. Dels för att klinkers är ganska kyligt för nakna fötter och värme stiger. Dels på grund av att fuktiga golv torkar snabbt av golvvärmen. Men det är förstås en ökad kostnad vid en badrumsrenovering och bygger även en del på höjden, så du måste överväga om det är värt investeringen.

Det här vill jag ha i mitt nya badrum:

 • Tvättställ
 • Toalett
 • Bidé
 • Dusch - kabin, steamer, hörna eller nisch
 • Förvaring
 • Kommod (material)
 • Belysning
 • Spegel
 • Blandare till dusch och badkar samt eventuell takdusch
 • Badkar

avloppsdelar

Hur renoverar man badrummet?

Genom att detaljerat planera sitt nya badrum får man snabbt en bra överblick och ett tydligare slutresultat. Dessutom undviker man kostsamma fällor att ramla i om man har en tydlig plan. Hur du sedan går tillväga beror på materialval och vilka funktioner du har på plats i rummet idag. Vi hjälper dig gärna. Vi har projektplanerare i våra varuhus som tillsammans med dig kan ta fram en plan.

badrumsplanering

vattenledning

Hur mycket kostar det att renovera badrummet?

Det beror helt på materialval, storlek och planering. Med hjälp av ovanstående checklista kan du dock få ett bra hum om kostnaden. Välkommen in så pratar vi mer!

Utforska vårt stora badrumsutbud

kakel 876x640

Badrum & Bastu

Hitta allt från kakel till inredning - med tidlös design till de senaste innovativa produkterna.

Se vårt utbud
badrum 876

Möbler, speglar, handdukstorkar

I vårt stora utbud kan du hitta det du behöver för ditt badrum. Vi har större eller mindre skåp, speglar med eller utan belysning, handdukstorkar och handtag.

Se utbudet här
badkar 800x800

Med eller utan bubblor?

Gillar du retro eller det allra senaste? Med eller utan bubblor? Hos oss hittar du badkar i alla storlekar för både det större eller mindre badrummet.

Se vårt utbud

Ytterligare stöd!

För att få mer information när du är i renoveringstagen kan du läsa den här artikeln som vi hoppas ska kunna vara till hjälp: Så planerar du inför badrumsrenoveringen

Att renovera sitt badrum är ett stort projekt som vi gärna kan rådge i om så önskas. Genom våra projektplanerare finns stöd, hjälp och inspiration att om allt du kan tänka dig. Välkommen till oss!