K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Jessica: Dags för kakel och fog

Äntligen är det dags för ytskikten att komma på plats. Vi valde att helkakla badrummet i en lugna grå nyans och breda foder som passar med resten av huset.

Vi började med att mäta rummets väggar och golv för att kunna räkna ut rätt mängd material. Ett tips är att räkna in rummets dörr och eventuella fönster. Det kompenserar spill.

Planera kakelmönstret noga innan du sätter igång med plattsättningen. Det blir snyggast om plattorna placeras symmetriskt runt tvättställ, kommod, fönster eller liknande. Tänk även på om det ska vara en hel platta upptill eller nertill mot golvet. Jag tycker det är snyggast med en hel kakelplatta ner mot golvet.

En annan sak att tänka på är fogbredden. Personligen föredrar jag så liten fog som möjligt. Men det är ju en smaksak. Använd kakelsnöre eller kakelkryss så att fogbredden blir jämn och fin.

Första raden är superviktig att den kommer helt vågrätt. Vi använde oss av laserpass. Men vattenpass funkar också bra. Rita ett sträck med markeringspenna för första raden om du inte äger ett laserpass. När man kaklar kommer tyvärr inte kaklet att gå jämnt upp. Urtag för armaturer, och brunn måste göras. Vi använde oss av en kakelskärare för raka snitt. Placera en kakelplatta i kakelskäraren med ovansidan uppåt. Rispa ett spår där snittet ska vara och tryck till snabbt och bestämt så delas plattan med ett snyggt snitt.

Ibland kommer du att behöva en papegojtång för att knipsa ut oregelbundna kanter.

Inspirationsartikel Kakel fog 1500x800 7

Inspirationsartikel Kakel fog 1500x800 8

Fixet sprids ut med med fixkam. Smart är att starta på en mindre yta innan du kommit igång ordentligt. För att slippa använda oss av kakellister, girade vi ett hörn och i facket i duschen med hjälp av en vattensåg.

Inspirationsartikel Kakel fog 1500x800 10

Inspirationsartikel Kakel fog 1500x800 1

Inspirationsartikel Kakel fog 1500x800 12

När allt kakel var uppsatt lät vi fixet torka innan vi fogade. Klinkerplattorna är från Golvabia. Den heter Nevada grå och har måttet 30x60 cm. Designmässigt har de en härlig stenkaraktär med livfullt varierande mönster. Ytan känns behaglig med en viss strävhet. Du beställer den i våra varuhus eller via en Projektplanerare. Artikelnumret är 363512.

Tips! All håltagning i kaklet gjorde vi med Tebo diamantborste.

Fog

Vi valde en fog som låg nära i färg med kaklet för en diskret fog. Vår fog kommer från Kiilto. Blanda foget enligt bruksanvisningen och arbeta in fogen diagonalt med hjälp av en gummiskrapa. Se till att den tränger in i fogarna så att det inte blir några lufthål. Gör en vägg i taget och tvätta av överflödig fog med hjälp av en svamp och vatten. Låt torka!

Om dammrester kvarstår torka med trassel eller tvätta igen med vatten. När kakel och fog är på plats och har härdat är det dags för sista momentet, att lägga silikon i hörn och golvfogar. Det gör du med en våtrumssilikon.

Foder

Nu när kaklet är på plats är det dags att fodra runt dörren och fönstret med foder, tröskel och fönsterbräda. Jag valde en något bredare foder av obehandlat furu som stämmer fint ihop med husets övriga snickerier.

Snickerier

Vårt förra badrum var ljust. Planen med det här badrummet var att skapa en mysig och lite lyxig känsla. Därför valde vi att måla taket, fönstret och dörren i en mörkgrön nyans i kulören NCS 4708-G31Y från Beckers. Börja med att spackla små hål i träet med snickerispackel. När spacklet torkat slipa lätt med sandpapper. Maskera med maskeringstejp och måla minst två gånger för ett perfekt resultat.

Inspirationsartikel Uppbyggnad 1500x800 7

Är det sugen på att sätta i gång att renovera ditt badrum, men vet inte var du ska börja? Ta hjälp av våra kostnadsfria Projektplanerare! LÄS MER HÄR

LÄS MER om Jessicas hela badrumsrenovering HÄR

Utforska vårt stora badrumsutbud

kakel 876x640

Badrum & Bastu

Hitta allt från kakel till inredning - med tidlös design till de senaste innovativa produkterna.

Se vårt utbud
badrum 876

Möbler, speglar, handdukstorkar

I vårt stora utbud kan du hitta det du behöver för ditt badrum. Vi har större eller mindre skåp, speglar med eller utan belysning, handdukstorkar och handtag.

Se utbudet här
badkar 800x800

Med eller utan bubblor?

Gillar du retro eller det allra senaste? Med eller utan bubblor? Hos oss hittar du badkar i alla storlekar för både det större eller mindre badrummet.

Se vårt utbud