K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Vad ska jag tänka på när jag renoverar badrummet?

Att renovera badrummet kan vara ett litet projekt, likväl som det kan vara mycket omfattande. Du kanske bara ska byta fasta inventarier, såsom toalett och handfat. Eller så kanske du ska byta hela tätskiktet och även flytta rör och liknande.

När det är en lite större renovering är det bra om du planerar projektet noggrant innan du sätter igång. Detta eftersom en badrumsrenovering innebär en ganska stor kostnad, och du vill förstås bli nöjd med den när du är klar. Allt från materialval till hur du utnyttjar utrymmet i badrummet bör tas i beaktande. Börja med att besluta dig för en stil och vilka behov du vill att ditt badrum ska uppfylla. Sök inspiration och se hur andra har gjort. Skriv gärna en lista och gör en prioritering för att se vad som är viktigast för dig och din familj.

Vi har svar på många frågor rörande badrumsrenovering i K-rautas frågor och svar serie. Lite bra läsning som kan vara värt att kika finns i dessa artiklar:

Tänk på att det kan innebära en kostnadsbesparing om du inte flyttar på rördragning och el. Å andra sidan är det kanske ändå en så omfattande renovering att det är värt att ta den extra kostnaden för en bättre planering av ytan i rummet. Detta är en övervägning endast du kan göra.

Checklista:

  • Vilken stil ska badrummet gå i? Det finns mängder av olika stilar, allt från zen till mörkt och murrigt.
  • Vilka behov har ni i familjen och vad vill ni få ut av ert badrum? Ska det finnas badkar och/eller dusch? Dubbla handfat eller endast ett? Vilken komfort är ni ute efter? Är det exempelvis viktigt med handdukstork och dimmers? Ångbastu, regnskogsdusch och bubbelbad är andra exempel på lyxiga men också avkopplande detaljer som kan påskynda återhämtning efter en lång arbetsdag.
  • Hur välplanerat är badrummet idag? Vill du flytta på inventarier som kräver tillgång till el eller rördragning? Vad innebär det för merkostnad?
  • Finns det golvvärme i badrummet och hur gammal är denna? Om det saknas, är det något du vill investera i? Om det redan finns, hur är dess status?
  • Belysning är viktigt och gärna att det finns ett urval att välja på, inte bara en enda takarmatur. Rummet känns större om du har flera utspridda belysningspunkter. Det kan även vara bra att ha en typ av belysning för morgonbestyr, och möjlighet till en mer avkopplande sådan när du bara vill samla energi och koppla av i badrummet.

Tänk även på att man nästan alltid byter golvbrunnarna i samband med att man byter tätskikt. Om din hantverkare säger något annat bör du rådfråga en oberoende part, exempelvis en besiktningsman eller en våra projektplanerare innan du går vidare.