K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Vad ska jag tänka på när jag väljer handfat?

Det första du ska tänka på när du väljer handfat är måtten du har att utgå från. Hur brett handfat ryms i utrymmet där handfatet ska stå? Utgå från var avloppet kommer upp och tänk att detta utgör centrum för handfatet.

När du vet hur stort handfat som ryms är det dags att tänka igenom familjens behov. Är du bara en i hushållet kan det räcka med ett litet handfat, medan det kan vara en lyxig detalj att ha varsitt handfat - eller ett brett sådant - om ni är två.

När du vet hur stort handfat du vill ha är det dags att tänka form och material. Utbudet präglas till stor del av porslinshandfat, men det finns även stenhandfat. Stenhandfat är dyrare och tyngre, men ger också ett designlyft om du kombinerar det med rätt stil. Handfaten kan även ha olika form, allt från rektangulärt till runt eller ovalt. Slutligen kan det vara infällt i kommoden, eller placeras ovanpå.

Tänk på att handfatet inte ska vara för stort för utrymmet, och att det ska passa ihop med den blandare du väljer. Blandarens mått och handfatets mått måste passa tillsammans så att du får vattnet dit du vill.