K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Att bygga bastu

En egen bastu gör underverk för både kropp och själ. Det är få tillfällen kroppen känns så ren och avslappnad som efter ett bastubad. Visst vore det skönt att ha en egen? Du kan bygga en, utan alltför stort besvär. Vi berättar hur du går till väga och vad du bör tänka på när du ska bygga bastu.

Först av allt behöver du bestämma dig för om du vill ha bastun i huset eller utanför. Det går utmärkt att bygga bastu i en friggebod om det är den lösning du önskar. Om du bygger en fristående bastu kan det vara värt att tänka på vattentillgången, så du kan spola av bastun efter badet.

En bastu med två lavar bör vara minst fem kvadratmeter och ha en höjd på ca 2.10 meter, så en friggebod funkar men vanligast är att bygga bastun inne i huset och då gärna i anslutning till duschutrymme. Om bastu är ett stort intresse för dig kan det vara en idé att passa på att bygga en relaxavdelning intill så du har en plats att eftersvettas och svalna till normal temperatur.

Har du möjlighet, placera gärna bastun i ett hörn mot husets ytterväggar eftersom det ger huset en energisparande tilläggsisolering.

Inspirationsartikel Bastu 1500x800 2

Inspirationsartikel Bastu 1500x800 3

När du ska bygga din bastu är lufttillförsel en av de viktigaste sakerna att tänka på. Det kan du lösa på olika sätt, men många tycker att friskluft utifrån blir mest behagligt.

Golvet bör vara halkfritt och kan gärna ha ett avlopp som leder till en golvbrunn med vattenlås utanför basturummet. Avloppet får inte vara placerat direkt under bastuaggregatet. Trall på golvet är bra, eftersom det går att gå på. Klinkers bränner under fötterna när det är varmt, så trätrall är att rekommendera.

Det är inte dags att sätta upp panel på tak och väggar riktigt än. Först måste de isoleras och sen sätter du ett aluminiumfoliepapper som gör att värmen reflekteras tillbaka in i bastukammaren igen. Ovanpå ditt aluminiumfoliepapper lämnar du en luftspalt på cirka 20 millimeter och sen är det dags för träpanel. När du väljer trä, tänk på att furupanel släpper ifrån sig kåda när den blir varm. Gran är ett förnämligt alternativ.

Det finns olika varianter på aggregat att välja mellan. Vedeldat är fint och bastuexperterna säger att det blir bättre luft. Men då behöver du också en skorsten. Elektriska aggregat går också bra. Dem kan du köpa med eller utan stenmagasin. Vill du kunna reglera luftfuktigheten är stenmagasin ett måste. Tänk på att bastuaggregatet bör sitta på samma vägg som dörren så att luftcirkulation från dörren samverkar med varmluften från aggregatet.

Mellan översta laven och taket bör det vara 110 centimeter, så att fötterna inte hamnar lägre än värmehärdens överkant. Till laven rekommenderar vi al eller asp som träslag. På K-rauta går det att köpa bastulav i just dessa träslag i färdiga moduler.

Vem vill inte ha en bastu? Om du vill sätta igång att bygga din egen, boka tid med någon av våra projektplanerare så hjälper de dig att få tag i allt du behöver och komma igång med bygget!

Inspirationsartikel Bastu 1500x800 4